Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις τελευταίες ώρες, κάνει το γύρο του διαδικτύου ένα δημοσίευμα που θέλει την Μόσχα να απειλεί ότι θα αφήσει έναν Αμερικανό αστροναύτη στο διάστημα, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία, λόγω του πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία. Η NASA τονίζει ότι η διαστημική συνεργασία συνεχίζεται απρόσκοπτα και δεν υπάρχει κανένα θέμα εγκατάλειψης του Αμερικανού στον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS. Βίντεο ρωσικής κατασκευής που δημοσιεύτηκε στο Telegram πριν από μια εβδομάδα προκαλεί ανησυχία σχετικά με την κατάσταση ενός αστροναύτη της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Οπως κοινοποιήθηκε από το NASA Watch το περασμένο Σάββατο (5 Μαρτίου), το βίντεο του ρωσικού κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου RIA Novosti δείχνει τον αστροναύτη της NASA Mark Vande Hei να μένει πίσω στον ISS αντί να αναχωρεί με ένα ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz όπως είχε προγραμματιστεί. «Κάνουν τα πράγματα χειρότερα» αναφέρει σχετικά σε σχόλιό του Ντμίτρι Ρογκόζιν, γενικός διευθυντής της ρωσικής ομοσπονδιακής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos. Ο Ρογκόζιν έχει δημοσιεύσει πολλά εμπρηστικά tweets πρόσφατα σχετικά με την κατάσταση της συνεργασίας του ISS μετά την επιβολή πολυάριθμων διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής της χώρας στην Ουκρανία. 

Ο Rogozin είπε επίσης σε ρωσική τηλεοπτική συνέντευξη στις 26 Φεβρουαρίου ότι «οι επαγγελματίες που εργάζονται στη διαστημική βιομηχανία, ανησυχούν πολύ [για τις κυρώσεις] και δεν ξέρουν πού θα πάει αυτό στη συνέχεια». Ορισμένες πηγές μέσων ερμηνεύουν αυτό το βίντεο και τα σχόλια του Ρογκόζιν ότι η Roscosmos μπορεί να σχεδιάζει να αφήσει πίσω τον Vande Hei ή να κάνει κάτι άλλο παρόμοιο στον ISS. Αυτή η ανησυχία φαίνεται υπερβολική αυτή τη στιγμή, ωστόσο, δεδομένου ότι η NASA έχει τονίσει ότι η συνεργασία του ISS συνεχίζεται ως συνήθως. Και ο ίδιος ο Rogozin είπε πρόσφατα ότι ο Vande Hei θα επιστρέψει στο σπίτι σύμφωνα με το σχέδιο, απορρίπτοντας ως «υστερικές» ιστορίες που υποδηλώνουν το αντίθετο.

Ο Vande Hei βρίσκεται σε καλό δρόμο για να σπάσει το αμερικανικό ρεκόρ για τη μεγαλύτερη συνεχή παραμονή στο διάστημα, το οποίο κατέχει επί του παρόντος ο αστροναύτης της NASA Scott Kelly, ο οποίος πέρασε 340 ημέρες στο διάστημα το 2015 και το 2016. Ο Vande Hei έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από το ISS με ένα Soyuz στις 30 Μαρτίου με δύο Ρώσους κοσμοναύτες, τον Anton Shkaplerov και τον Petr Dubrov, και θα προσγειωνόταν μαζί τους στο Καζακστάν. 

Ενώ η NASA επιδιώκει «λειτουργική ευελιξία» στην αντιμετώπιση του Roscosmos, η αμερικανική υπηρεσία εξακολουθεί να αναμένει από τον Vande Hei να κατέβει όπως είχε προγραμματιστεί και στη συνέχεια να πετάξει σπίτι στο Χιούστον μέσω κανονικών διαδικασιών, τόνισε η συνεργάτης διαχειριστής της NASA για διαστημικές επιχειρήσεις Kathy Lueders στα τέλη του περασμένου μήνα. Οταν ο Vande Hei κατέβει στη Γη, μια ομάδα προσωπικού και γιατρών της NASA (που πετούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες) θα είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν στη μακρά μεταφορά πίσω στο Χιούστον. Εκεί, ο Vande Hei θα ενημερώσει και θα ξεκινήσει το ταξίδι ιατρικής ανάκαμψης, το οποίο θα διαρκέσει μήνες, καθώς έχει εκτεθεί στο περιβάλλον της μικροβαρύτητας από τον Απρίλιο του 2021.

Με όλα αυτά, όπως αναφέρει και το space.com η NASA δημιουργεί ήδη αντίγραφα ασφαλείας για βασικές λειτουργίες του διαστημικού σταθμού. Για παράδειγμα, ένα ήδη αγκυροβολημένο διαστημόπλοιο Northrop Grumman Cygnus αναμένεται να κάνει την πρώτη επιχειρησιακή επανεκκίνηση του ISS από διαστημόπλοιο των Ηνωμένων Πολιτειών

Οι επανεκκινήσεις, μια παραδοσιακή ρωσική ευθύνη που εκτελείται με τη χρήση διαστημικού σκάφους φορτίου Progress, γίνονται περιοδικά για να διασφαλιστεί ότι το συγκρότημα σε τροχιά δεν θα παρασυρθεί από την ατμόσφαιρα της Γης. Αλλά το Cygnus μπορεί να είναι σε θέση να κάνει αυτή τη δουλειά μόνο του, και η SpaceX προσφέρθηκε να παρέχει και αυτή την υπηρεσία.

Οι δύο πλευρές του διαστημικού σταθμού — η ρωσική και η αμερικανική — συνδέονται βαθιά. Η Ρωσία παρέχει πρόωση για ολόκληρο το συγκρότημα, ενώ οι Αμερικανοί παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια, για παράδειγμα. Και η πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων σε άλλα διαστημικά έργα με ρωσική συμμετοχή ώθησαν τον Rogozin να αναρτήσει πολλά υβριστικά μηνύματα στο Twitter.

Ο Ρογκόζιν είναι γνωστός για τις εμπρηστικές του δηλώσεις. Η πιο διάσημη ακραία δήλωσή του έγινε το 2014, όταν η Ρωσία βρισκόταν υπό διαφορετική σειρά κυρώσεων για την προσάρτηση της Κριμαίας. Πρότεινε οι Αμερικανοί αστροναύτες να πάνε στο διάστημα με... τραμπολίνο  αντί να χρησιμοποιούν το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz.

Σήμερα, όμως, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Το 2014, οι Αμερικανοί όντως εξαρτιόντουσαν αποκλειστικά από το Soyuz για πρόσβαση στον ISS, επειδή οι εμπορικές αντικαταστάσεις για το διαστημικό λεωφορείο (το οποίο αποσύρθηκε το 2011) δεν ήταν ακόμη έτοιμες. Πλέον, το Crew Dragon της SpaceX είναι ένα παλιό διαστημόπλοιο που πετά από άνθρωπο και η NASA παρήγγειλε τρεις ακόμη πτήσεις με πλήρωμα πριν από λίγες ημέρες. Το Starliner της Boeing δεν είναι ακόμη έτοιμο, αλλά μπορεί να είναι έτοιμο για πτήσεις με πλήρωμα σε ένα χρόνο περίπου, εν αναμονή του αποτελέσματος μιας δεύτερης δοκιμαστικής πτήσης χωρίς πληρώματα που έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA