Μενού
  • Α-
  • Α+

Η εισβολή στην Ουκρανία είχε ως συνέπεια της κυρώσεις αλλά και την αποχώρηση και αναστολή λειτουργίας μεγάλων εταιρειών στη Ρωσία. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η πρώτη δυτική επιχείρηση που εγκαταστάθηκε στη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, τα McDonald’s γεγονός που δεν ικανοποίησε τους Ρώσους αφενός γιατί θέσεις εργασίας χάνονται, αφετέρου γιατί τρώνε fast food. Και ενώ άμαχοι σκοτώνονται στην Ουκρανία, το Instagram στη Ρωσία έκλεισε επισήμως σήμερα Δευτέρα (14/3), αφού πρώτα influencers είχαν... πλαντάξει στο κλάμα. 

Η McDonald’s αριθμεί περίπου 850 καταστήματα και 62.000 υπαλλήλους στη Ρωσία. Τα καταστήματα κλείνουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο όμως σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της αλυσίδας στη Ρωσία Chris Kempczinski, οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται κανονικά τους μισθούς τους. Εξω από τα καταστήματα των McDonald’s σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές από πολίτες που έσπευσαν να προμηθευτούν τα τελευταία burger της... παρηγοριάς. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter απεικονίζονται εργαζόμενοι να έχουν παραδώσει την τελευταία παραγγελία και να... χορεύουν. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Σε ακόμα ένα βίντεο απεικονίζεται άνδρας να έχει αλυσοδεθεί στην είσοδο καταστήματος για να μην κλείσει!

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το κλείσιμο των McDonald's έφερε όμως και την... άνθιση της μαύρης αγοράς burger. Στη ρωσική ιστοσελίδα μικρών αγγελιών Avito εμφανίστηκαν ξαφνικά πολλοί οι οποίοι πουλούν Big Macs και άλλα είδη από τον κατάλογο των McDonald’s σε τιμές πολλαπλάσιες από αυτές που θα πλήρωνε κανείς στο εστιατόριο. Ένας πωλητής από τη Μόσχα διαφημίζει ένα Big Mac στα 30 δολάρια, την ώρα που το burger αυτό συνήθως κοστίζει 135 ρούβλια στη Ρωσία ή περίπου 1 δολάριο.  Ένας άλλος έχει βάλει αγγελία για ένα «McDonald’s Breakfast», στο οποίο περιλαμβάνονται McMuffins, pancakes πατάτας και σάλτσες, στα 18 δολάρια. Ένας πωλητής γράφει ότι προσφέρει τα είδη «σε εκείνους που θέλουν να απολαύσουν για μία τελευταία φορά τη γεύση μιας περασμένης εποχής». Κάποιοι προσπαθούν να πουλήσουν ακόμα και τα είδη συσκευασίας των McDonald’s, με μία χαρτοσακούλα της αλυσίδας να πωλείται αντί 373 δολαρίων, χωρίς να διευκρινίζεται εάν έχει μέσα κάποια προϊόντα. Ένας πωλητής διαφημίζει ένα γυάλινο ποτήρι των McDonald’s στα 74 δολάρια. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Μπλόκο» στο Instagram με κλάματα 

Ταυτόχρονα, τo Instagram, η πλατφόρμα κονωνικής δικτύωσης που ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό Meta, δεν είναι πλέον προσβάσιμο στην Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο το κατηγορεί για υποκίνηση βίας κατά των Ρώσων για την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Από σήμερα το πρωί η εφαρμογή Refresh δεν λειτουργεί στο Instagram, το οποίο δεν είναι πλέον προσβάσιμο χωρίς VPN. Το Instagram βρίσκεται πλέον στην λίστα των ιστόποτων «περιορισμένης πρόσβασης», η οποία δημοσιεύθηκε από το ρωσικό όργανο ελέγχου και λογοκρισίας των τηλεπικονωνιών και των μέσων ενημέρωσης Roskomnadzor. Στην λίστα περιλαμβάνονται τα δίκτυα Facebook και Twitter και πολλά μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν το Κρεμλίνο. Σε βίντεο που είχε ανεβάσει το Nexta TV εμφανίζεται Ρωσίδα influencer να κλαίει με λυγμούς, λίγο πριν κλείσει ο λογαριασμός της. Μάλιστα, η νεαρή ομολογεί πως στεναχωριέται επειδή δεν θα μπορεί να επισκέπτεται εστιατόρια για να ανεβάζει φωτογραφίες με τα φαγητά!

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Απειλές στις ξένες εταιρείες

Σύμφωνα με την Wall Street Journal οι ρωσικές Αρχές απείλησαν ανοιχτά εταιρείες που σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται στη χώρα, προειδοποιώντας με συλλήψεις και κατασχέσεις. Ρώσοι εισαγγελείς έκαναν τις προειδοποιήσεις αυτές με κλήσεις, επιστολές ή επισκέψεις σε εταιρείες όλων των τομέων — από την Coca-Cola, τη McDonald's, την Procter & Gamble, την IBM και τη Yum Brands, ως τη μητρική εταιρεία των αλυσίδων KFC και Pizza Hut, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη ενημερωμένες πηγές. Απείλησαν να συλλάβουν στελέχη τους που επικρίνουν τη ρωσική κυβέρνηση ή να κατασχέσουν πόρους τους, συμπεριλαμβανομένης πνευματικής ιδιοκτησίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA