Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ελληνας Γενικός Πρόξενος στην Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρέου βρίσκεται καθ' οδόν για την επιστροφή του στην Ελλάδα. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού του από την βομβαρδισμένη πόλη της Ουκρανίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ στο ελληνικό κομβόι που αποτελείται από 3 λεωφορεία και Ι.Χ. βρίσκονται και το προσωπικό της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους. Ο Ελληνας αξιωματούχος ήταν και ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που αποχωρεί από τη Μαριούπολη, ενώ τις τελευταίες ημέρες η επικοινωνία μαζί του ήταν σχεδόν ανέφικτη. 

Ο πατέρας του Ελληνα Πρόξενου, Γιώργος Ανδρέου, μίλησε στο Open για την επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον γιο του και ενώ το ελληνικό κομβόι θα αναγκαστεί να διανυκτερεύσει σε πόλη πριν από τη Ζαπορίζια, χωρίς να έχει δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα: «Είμαστε ευτυχισμένοι που μετά από τρεις μέρες καταφέραμε να μιλήσουμε μαζί του. Μίλησε με τη γυναίκα του και ήταν πολύ χαρούμενος, γελούσε, έλεγε κάποια αστεία για να δώσει και να πάρει και ο ίδιος θάρρος ότι η περιπέτεια αυτή θα έχει αίσιο τέλος. Η αλήθεια είναι ότι τις ημέρες που χάσαμε την επαφή μαζί του είχαμε ανησυχήσει πάρα πολύ», είπε αρχικά ο κ. Ανδρέου.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή Μπάιντεν στις 24 Μαρτίου

«Η αστυνομία αλλάζει το δρομολόγιο για μεγαλύτερη ασφάλεια»

Για τις τελευταίες λεπτομέρειες που έδωσε ο Ελληνας πρόξενος στην οικογένειά του από την αναχώρηση του κομβόι «... αυτό που μας είπε είναι ότι η αστυνομία που συνοδεύει τον κομβόι με ασφάλεια. Εχουν περάσει τα πρώτα ουκρανικά και ρωσικά μπλόκα που είναι ενήμερα για την επιχείρηση και δεν υπήρξαν προβλήματα μέχρι τώρα. Το καλό είναι ότι αυτή τη φορά όλοι γνωρίζουν καλύτερα τη διαδικασία, τα δρομολόγια και δεν πάνε... ψάχνοντας όπως έγινε την πρώτη φορά στην επιχείρηση Νόστος. Μέχρι τώρα δεν ξέρουμε εάν θα πάνε στη Μολδαβία ή τη Ρουμανία, γιατί και η αστυνομία αλλάζει το δρομολόγιο ανάλογα με την πληροφόρηση που παίρνει ανά πάσα στιγμή για τις συνθήκες ασφαλείας. Εμάς αυτό που μας νοιάζει είναι περάσει τα σύνορα για να μας φύγει και αυτή η μικρή επιφύλαξη που διατηρούμε μέχρι να βγει από την Ουκρανία και να νιώσουμε πιο ασφαλείς».

«Οι Ουκρανοί ακόμα αντιστέκονται στη Μαριούπολη»

Οσο για την εικόνα που μετέφερε ο Ελληνας πρόξενος στην οικογένειά του από τις τελευταίες μέρες του στη Μαριούπολη, ο πατέρας του Ελληνα διπλωμάτη, είπε: «Γνωρίζαμε ότι η πλευρά που βρισκόταν το κτίριο του ΟΑΣΕ ήταν σχετικά πιο ασφαλής, όμως, η Μαριούπολη δέχεται εδώ και πολλές μέρες βομβαρδισμούς με τους Ουκρανούς ακόμα να αντιστέκονται.

Εδώ και περίπου 20 μέρες δεν έχουν νερό, ρεύμα και το φαγητό πηγαίνει κάθε δεύτερη μέρα. Καλά - καλά ο κόσμος δεν έχει να φάει. Είναι μια πόλη που ζει έντονα τη ρωσική πολιορκία και οι αντοχές του κόσμου εξαντλούνται και ψυχικά». Παράλληλα, το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στο Twitter έδωσε νέες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση απεγκλωβισμού του Ελληνα πρόξενου.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA