Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς συνεχίζονται δίχως ωστόσο να έχει υπάρξει ιδιαίτερη πρόοδος τις τελευταίες ημέρες. Κάτι που όμως σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μπορεί να ξεπεραστεί καθώς όπως αναφέρει οι δύο πλευρές είναι κοντά ώστε να ολοκληρωθούν. «Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού» ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC.

Διαβάστε ακόμη:  Το «τραβάει» στα άκρα η Πολωνία και ζητά ανάπτυξη «ειρηνευτικής δύναμης» του NATO

Η ατζέντα της Ρωσίας είναι δεδομένη και έχει ανακοινωθεί από το Κρεμλίνο, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την Κριμαία και το Ντονμπάς, την ουδετερότητα της Ουκρανίας αλλά και το θέμα της ρωσικής γλώσσας στη χώρα.

Ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε να δοθεί η ευκαιρία στους διαπραγματευτές της Ρωσίας και της Ουκρανίας να εργαστούν σε ήρεμη ατμόσφαιρα. «Θα έδινα στους διαπραγματευτές την ευκαιρία να εργαστούν σε μια πιο ήρεμη ατμόσφαιρα», είπε, σχολιάζοντας δηλώσεις της ουκρανικής πλευράς για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Αυστριακή ή σουηδική εκδοχή κράτους»

Τα βασικά ζητήματα που έχει θέσει η ρωσική πλευρά, στα οποία περιλαμβάνονται ακόμη η λεγόμενη «αποναζοποίηση» της χώρας, όπως υποστηρίζει η Ρωσία επανέλαβε και ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Ο εκ των διαπραγματευτών της Ρωσίας μιλώντας για την πορεία των συζητήσεων αναφέρθηκε και στο μοντέλο για την Ουκρανία που υπάρχει στο τραπέζι. Είπε ότι το Κίεβο στις συνομιλίες προσφέρεται να δημιουργήσει στην Ουκρανία μια αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός αποστρατιωτικοποιημένου κράτους με δικό του στρατό. «Η Ουκρανία προσφέρει μια αυστριακή, σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατιωτικοποιημένου κράτους, αλλά ταυτόχρονα ένα κράτος που έχει δικό του στρατό και ναυτικές δυνάμεις. Όλα αυτά τα θέματα συζητούνται σε επίπεδο ηγεσιών των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας», είπε ο Μεντίνσκι.

«Φυσικά, το βασικό ζήτημα για εμάς είναι το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς, καθώς και μια σειρά από ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η ω, τα δικαιώματα του ρωσόφωνου πληθυσμού και το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας» σημείωσε και συμπλήρωσε «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη, ουδέτερη Ουκρανία - όχι μέλος στρατιωτικών μπλοκ, όχι μέλος του ΝΑΤΟ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA