Μενού
  • Α-
  • Α+

Η παγκόσμια κοινή γνώμη στρέφει το βλέμμα της, το μεσημέρι (15:00 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, στην επικοινωνία που θα έχουν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ με τους δύο ηγέτες να βάζουν στο τραπέζι των συνομιλιών τους, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και τη «διαχείριση του ανταγωνισμού» των κρατών τους και «άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ενημέρωση από την αμερικανική πλευρά.

Διαβάστε ακόμη: Τζο Μπάιντεν ξανά κατά Πούτιν: Είναι δικτάτορας, δολοφόνος και κακοποιός

Η Κίνα μέχρι τώρα έχει κρατήσει στάση ουδετερότητας σε ό,τι έχει να κάνει με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ωστόσο υπάρχουν φόβοι πως η χώρα της Ασίας ενδεχομένως να στηρίξει τις κινήσεις της Ρωσίας. Γι αυτό το λόγο άλλωστε οι Αμερικανοί έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μιλήσει με τον πρόεδρο Σι και θα του πει καθαρά ότι η Κίνα θα φέρει ευθύνη για κάθε ενέργεια με σκοπό να υποστηριχθεί η ρωσική επίθεση — και ότι δεν θα διστάσουμε να της επιβάλουμε κόστη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν συμπληρώνοντας μάλιστα πως «Βλέπουμε με ανησυχία το ότι η Κίνα εξετάζει το να προσφέρει στη Ρωσία άμεση στρατιωτική βοήθεια».

Το Πεκίνο έχει διαψεύσει κατηγορηματικά πως έχει τέτοια πρόθεση, όμως η Ουάσιγκτον λέει πως ανησυχεί επίσης ότι η κινεζική κυβέρνηση θα βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις. Η Κίνα έχει αποφύγει επιμελώς να καταδικάσει την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ακόμη και να μιλήσει για εισβολή. Αν και διαβεβαιώνει πως σέβεται την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, επισημαίνει ότι η Ρωσία είχε θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλειά της που θα όφειλαν να αντιμετωπιστούν και καλεί να εξευρεθεί διπλωματική λύση στη σύρραξη.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι είδους μέτρα θα λάμβαναν σε βάρος της Κίνας αν πράγματι το Πεκίνο προσέφερε υποστήριξη στη Μόσχα, είπε αξιωματούχος ενήμερος για όσα συζητώνται σχετικά. Εάν επιλεγόταν το ίδιο μοντέλο, των εκτενών οικονομικών κυρώσεων, αυτό θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία: η Κίνα άλλωστε είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο.

Το θέμα της Ταϊβάν

Αυτή θα είναι θα πρόκειται για την πρώτη συζήτηση των προέδρων Μπάιντεν και Σι από τον Νοέμβριο και σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο λόγο της κρίση στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το CNN πέντε είναι οι λόγοι που κάνουν τη συγκεκριμένη συνομιλία ιδιαίτερα σημαντική. Ανάμεσά τους, πέρα από την ουκρανική κρίση αλλά και το ενδεχόμενο στήριξης της Κίνας στη Ρωσία, υπάρχει ενδιαφέρον και για την περιοχή της Ασίας, με τους εκεί συμμάχους των ΗΠΑ να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Οπως σημειώνεται ένα μέρος που παρακολουθεί παρακολουθεί προσεκτικά είναι η Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που διεκδικεί η Κίνα. Το Πεκίνο πρόσφατα ενίσχυσε τις στρατιωτικές πτήσεις κοντά στο νησί εκεί και προειδοποίησε για την αμερικανική υποστήριξη. Στις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης στην Ουκρανία, υπήρχαν φόβοι ότι η εισβολή της Ρωσίας θα μπορούσε να προμηνύει μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, παρόλο που δεν φαινόταν ότι ήταν επικείμενη. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν έκτοτε τους παραλληλισμούς, λέγοντας αν μη τι άλλο, η ενιαία απάντηση στη Ρωσία μπορεί να αναγκάσει την Κίνα να επανεξετάσει τα σχέδια που είχε για την Ταϊβάν.

Παράλληλα στη συνομιλία αναμένεται να θιγούν θέματα που αφορούν τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA