Μενού
  • Α-
  • Α+

Πρόταση «βόμβα» φέρεται να έχει κάνει η αμερικανική κυβέρνηση προς την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία αν στείλουν στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που η Άγκυρα έχει στην κατοχή της, τότε θα μπορούσαν να ξανατεθεί επί τάπητος η αποστολή μαχητικών F-35 στην Αγκυρα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά δημοσιεύματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία το ρωσικό σύστημα των S-400, το οποίο έχει δημιουργήσει αρκετούς κλυδωνισμούς στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις-  με αντάλλαγμα την προοπτική η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο είχε εκδιωχθεί.

Στο παραπάνω σενάριο αναφέρθηκαν και σοβαρές αμερικανικές πηγές, μεταξύ αυτών ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάνγκερ των New York Times, σύμφωνα με τον οποίο η σχετική πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί από τους Αμερικανούς προς την τουρκική πλευρά, η οποία όμως ακόμη δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά, ούτε έχει προχωρήσει σε κάποια απάντηση.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Πάνω από 3,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται να είναι δραματική η κατάσταση στην Ουκρανία, με περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες να έχουν διαφύγει από τη χώρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ περί τα 6,5 εκατομμύρια έχουν μετακινηθεί εντός της Ουκρανίας. «Οι άνθρωποι συνεχίζουν να φεύγουν διότι φοβούνται τις βόμβες, τις αεροπορικές επιδρομές και τις τυφλές καταστροφές», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας, Φιλίππο Γκράντι. «Η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας, αλλά δεν μπορεί να βάλει τέλος στον φόβο. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο τερματισμός του πολέμου».

Το 90% των Ουκρανών προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών μπορούν να επιστρατευθούν και οφείλουν να παραμείνουν στη χώρα τους. Εξι στους δέκα Ουκρανοί πρόσφυγες διασχίζουν τα σύνορα με την Πολωνία. Ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών που έχει φθάσει μέχρι σήμερα στη χώρα έχει ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια.

Περί τις 500.000 Ουκρανοί έχουν φθάσει στη Ρουμανία, στους οποίους περιλαμβάνονται πρόσφυγες που διέσχισαν τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία και κατευθύνθηκαν προς τη Ρουμανία. Τα σύνορα με τη Μολδαβία, τα πλησιέστερα στην Οδησσό, έχουν διασχίσει περισσότεροι από 350.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, οι οποίοι κατευθύνονται μέσω του μολδαβικού εδάφους προς άλλες χώρες. Περί τις 300.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία, 240.009 Ουκρανοί κατευθύνθηκαν προς τη Σλοβακία, περί τις 185.000 στη Ρωσία και 2.500 στη Λευκορωσία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA