Μενού
  • Α-
  • Α+

 «Μαμά, δεν θέλω να πεθάνω», είπε o Maxym. «Είμαι πολύ νέος». Η μητέρα του τον καθησύχασε πως τίποτα δεν πρόκειται να του συμβεί. Έτσι, ο 6χρονος Maxym πήρε το μικρό του άσπρο χάμστερ, την Bodia που δεν την άφηνε ποτέ μόνη της, και μπήκε στο αυτοκίνητο που θα τον μετέφερε, μαζί με την οικογένειά του, από το βομβαρδισμένο Ιρπίν στο Revne της δυτικής Ουκρανίας. Επειτα από λίγη ώρα, ο Maxym πέθανε ακαριαία και το λευκό του χάμστερ έφυγε τρέχοντας από την αγκαλιά του, φοβισμένο κι εκείνο από τα πυρά του πολέμου

Για αρκετή ώρα το σώμα του βρισκόταν χωρίς επίβλεψη στο πάτωμα ενός νοσοκομείου του Κιέβου, καλυμμένο μόνο από ένα φύλλο χαρτονιού. Κηδεύτηκε χωρίς να παρευρίσκονται μέλη της στενής οικογένειάς του. Σήμερα, έπειτα από συνέντευξη που παραχώρησε η μητέρα του στην DailyMail, η ιστορία του Maxym ακούγεται σαν η καλύτερη περιγραφή της φρίκης ενός πολέμου. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι σε Ρώσους πιλότους: Θα το πληρώσετε ακριβά

Η 31χρονη μητέρα του, Άννα, έχει μια κόρη την Αλίνα από έναν γάμο που κατέληξε σε διαζύγιο και τον Maxym από έναν δεύτερο γάμο, που επίσης κατέληξε σε διαζύγιο. 

Η μητέρα και τα δύο παιδιά της ζούσαν σε ένα διαμέρισμα στην περιοχή Sviatoshynskyi στο Κίεβο. Η μητέρα δυσκολευόταν οικονομικά και έκανε δύο δουλειές για να τα βγάλει πέρα. Μεγαλώνοντας στο συγκεκριμένο περιβάλλον, ο Maxym ήταν αρκετά ώριμος, παρά το ότι ακόμα πήγαινε στην πρώτη τάξη του Δημοτικού. «Ήταν μόλις έξι, αλλά συμπεριφερόταν σαν ενήλικας», λέει η μητέρα του. «Πάντα προσπαθούσε να με βοηθήσει όποτε ήταν δυνατόν. έπλυνε τα πιάτα, καθάρισε το δωμάτιο, έκανε τα μαθήματά του χωρίς να χρειάζεται να τον βοηθήσω ή ακόμα και να τον ενθαρρύνω».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Maxym, η μητέρα και η αδερφή του έμεναν στο Ιρπίν σε έναν θείο τους. «Αλλά οι βομβαρδισμοί εκεί έγιναν γρήγορα έντονοι. Ο Μαξίμ, η Αλίνα φοβήθηκαν πολύ. Έτσι και οι δύο οικογένειές αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη μαζί και να πάνε σε συγγενείς στο Revne στη δυτική Ουκρανία.

Ο Maxym πήρε το χάμστερ του και επιβιβάστηκε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, στην αγκαλιά της μητέρας του. «Περάσαμε επιτυχώς από δύο ουκρανικά στρατιωτικά σημεία ελέγχου», λέει η Άννα. «Όμως όταν βρισκόμασταν σε έναν ολισθηρό δρόμο ακριβώς μπροστά από το υπουργείο Υποδομών, το αυτοκίνητο δέχτηκε σφοδρά πυρά».

«Δεν καταλαβαίνω γιατί μας πυροβόλησαν»

Ο οδηγός και ξάδερφος της μητέρας σκοτώθηκε ακαριαία, η ίδια τραυματίστηκε κοντά στο αυτί και η Αλίνα στο δεξί της χέρι και στο αριστερό της γόνατο. Ο Maxym όμως ήταν ήδη νεκρός όταν τον έβγαλαν από το αυτοκίνητο. «Βγήκα από το αυτοκίνητο που μετέφερε τον γιο μου και περπατούσα μαζί του ουρλιάζοντας μέχρι που κάποια στιγμή έχασα τις αισθήσεις μου», είπε η μητέρα του Maxym

Κάποιος κάλεσε το ασθενοφόρο και έφτασε σε 25 λεπτά, σύμφωνα με την Αλίνα, που παρέμεινε ήρεμη καθ' όλη τη διάρκεια, παρόλο που ήταν και εκείνη τραυματισμένη. «Δεν καταλαβαίνω γιατί μας πυροβόλησαν», συνεχίζει η Άννα. «Τα παράθυρα του αυτοκινήτου ήταν διάφανα. Όποιος κι αν ήταν σίγουρα μπορούσε να το δει, κουβαλούσε γυναίκες και παιδιά».

Τις πρώτες μέρες στο νοσοκομείο η Άννα δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με κανέναν, ούτε καν με την κόρη της. «Την έσπρωξα μακριά, την τραυματισμένη κόρη μου. Δεν θα την άφηνα να με παρηγορήσει. Ούρλιαζα: "Πού είναι ο γιος μου;"» και συμπληρώνει πως: «Δεν μου επέτρεψαν να δω τον Maxym για αρκετές μέρες, μέχρι που με κάλεσαν στο νεκροτομείο για να αναγνωρίσω το σώμα του. Έβλεπα ότι το μέτωπό του ήταν αλώβητο. Πυροβολήθηκε στο πλάι ή στην πλάτη με επτά σφαίρες».

Ο πατέρας του Maxym δεν είχε απαντήσει στα μηνύματα της Άννας. Η Άννα αρχίζει να κλαίει μπροστά στον δημοσιογράφο της DailyMail. Λέει ξανά και ξανά: «Θα έπρεπε να είχα σώσει τον Maxym. Ήταν καθήκον μου ως μητέρα του να τον προστατεύσω και απέτυχα», και μετά: «Τι μου μένει να ζήσω;»

Η εικόνα του μικρού Maxym, ξαπλωμένου κάτω από το χαρτόνι στο πάτωμα στο νοσοκομείο, θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό της οικογένειάς του και του πλανήτη για πάντα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA