Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα πρώτα βίντεο από το βομβαρδισμένο από ρωσικές δυνάμεις, όπως καταγγέλλεται, θέατρο της Μαριούπολης βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Από τις εκρήξεις στο θέατρο της Μαριούπολης φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 300 άτομα, άμαχοι στην πλειονότητά τους, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Εδώ και ένα μήνα η Μαριούπολη βρίσκεται υπό στενή πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις με τα βίντεο που δείχνουν την πόλη που άλλοτε ζούσαν χιλιάδες Ελληνες ομογενείς να είναι πραγματικά συγκλονστικά. Στη Μαριούπολη  δεν υπάρχει ούτε ρεύμα ούτε και νερό. Οι επικοινωνίες είναι αρκετά δύσκολες ενώ την ίδια στιγμή τελειώνουν τα αποθέματα σε τρόφιμα και φάρμακα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Ελληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, είχε δηλώσει αμέσως μετά τον ερχομό του στην Ελλάδα μέσα από μια δραματική προσπάθεια διάσωσης ότι «η Μαριούπολη δεν υπάρχει πια». 

Διαβάστε ακόμη: Μαριούπολη: Τουλάχιστον 300 νεκροί στο θέατρο που βομβαρδίστηκε, λένε αξιωματούχοι

Ανθρωποι ψάχνουν οδούς διαφυγής από το θέατρο που χτυπήθηκε από ρωσική βόμβα πριν από εννέα ημέρες, όπως καταγράφουν τα σοκαριστικά βίντεο. Τα βίντεο δείχνουν, επίσης, συντρίμμια στο πάτωμα και τρύπες στους τοίχους, καθώς οι άμαχοι κατεβαίνουν από μια σκάλα για να εγκαταλείψουν το κτίριο. «Ο πύραυλος χτύπησε ακριβώς το κέντρο του θεάτρου» ακούγεται να λέει μια ανδρική φωνή.

Σε ένα δεύτερο βίντεο, το οποίο δείχνει τεράστιες εσωτερικές δομικές ζημιές στο κτίριο, ένας άνδρας φαίνεται να ισχυρίζεται ότι ο ίδιος και άλλοι που βρίσκονταν μαζί του στο ισόγειο του κτιρίου δεν τραυματίστηκαν από την επίθεση. Εκφράζει όμως φόβους ότι πολλοί άλλοι που χρησιμοποιούσαν το κτίριο ως καταφύγιο παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Το κτίριο χρησιμοποιούνταν ως ένα από τα κύρια καταφύγια στην πολιορκημένη πόλη, αλλά χτυπήθηκε από ρωσική αεροπορική επιδρομή στις 16 Μαρτίου. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που βρήκαν καταφύγιο στο θέατρο κυμαίνονταν μεταξύ 800 και 1.300.

Γιατί ο Πούτιν θέλει τη Μαριούπολη

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θέλει τη Μαριούπολη για 4 λόγους, σύμφωνα με το BBC: 

  •  Εξασφάλιση χερσαίας γέφυρας μεταξύ Κριμαίας και Ντονμπάς
  • Στραγγαλισμός της οικονομίας της Ουκρανίας
  • Ευκαιρία για προπαγάνδα από την πλευρά της Ρωσίας
  • Μεγάλη τόνωση του ηθικού

Η κατάληψη της Μαριούπολης από τη Ρωσία, εάν συμβεί, θα είναι ψυχολογικά σημαντική και για τις δύο πλευρές σε αυτόν τον πόλεμο. Μια ρωσική νίκη στη Μαριούπολη θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να δείξει στους Ρώσους πολίτες -μέσω των κρατικά ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης- ότι η Ρωσία πετυχαίνει τους στόχους της και σημειώνει πρόοδο.

Στη Μαριούπολη, που έχει δεχθεί το πιο σφοδρό σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, δεν υπάρχουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι διαρκείς βομβαρδισμοί εμπόδισαν τις προσπάθειες διάσωσης. «Από αυτόπτες μάρτυρες, πληροφορίες φαίνεται να δείχνουν ότι περίπου 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο θέατρο της Μαριούπολης εξαιτίας του βομβαρδισμού από ρωσικό αεροσκάφος», ανέφερε σε ανάρτηση στο Telegram εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA