Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Μαριούπολη έπεσε στα χέρια των Ρώσων, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, κάνοντας παράλληλα δραματική έκκληση για εκκένωση από τους άμαχους κατοίκους. Η σκληρή και μακρά ρωσική πολιορκία είχε ως αποτέλεσμα να έχει ισοπεδωθεί η πόλη. Ο δήμαρχος δεν έκανε γνωστό τον αριθμό των αμάχων που έχουν πέσει νεκροί. «Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη που επικαλείται το CNN. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών».

Η Μαριούπολη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της σήμερα Δευτέρα (28/3). Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε ότι περίπου 160.000 άμαχοι έχουν παγιδευτεί στην πόλη χωρίς ρεύμα. Είναι ασαφές προς το παρόν εάν συνεχίζονται οι μάχες εντός της πόλης. «Είναι αναγκαία η πλήρης εκκένωση της Μαριούπολης. Η σημαντικότερη αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή. Και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους αλλά δυστυχώς δεν έλαβαν άδεια να μετακινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι το παίζουν καθημερινά», πρόσθεσε.

Η Ρωσία από την πλευρά της εξακολουθεί να αρνείται ότι έχει βάλει στο στόχαστρο αμάχους και κατηγορεί την Ουκρανία για την επανειλημμένη αποτυχία συμφωνίας για ασφαλείς διαδρόμους για εγκλωβισμένους αμάχους. Με τις προμήθειες σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα να συνεχίζουν να μειώνονται, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη ήταν «καταστροφική» και η επίθεση από ξηρά, θάλασσα και αέρα είχε μετατρέψει την κάποτε ακμάζουσα πόλη των 450.000 κατοίκων «σε σκόνη». Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τουρκία ελπίζουν να ξεκινήσουν μια μαζική εκκένωση αμάχων εντός των ημερών.

Κίεβο: Ρωσικές δυνάμεις βγαίνουν από την Ουκρανία για να ανασυνταχθούν

Την ώρα που τα νέα δεν είναι καλά από τη Μαριούπολη, το Κίεβο υποστηρίζει πως ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ρωσικών στρατιωτικών τμημάτων αναγκάστηκαν να βγουν από την Ουκρανία και να επιστρέψουν στη Ρωσία ή στη Λευκορωσία για να αποκαταστήσουν την μαχητική τους ικανότητα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξέαντερ Μοτουζιάνικ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Μπορώ να πω, ότι ρωσικός στρατός αναγκάσθηκε να αποσύρει ένα αρκετό μεγάλο αριθμό στρατιωτικών τμημάτων, στρατεύματα του, εκτός των ορίων της Ουκρανίας, στο έδαφος της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας, με σκοπό να επανακτήσουν την μάχιμη ικανότητα τους, να προμηθευθούν πολεμοφόδια, καθώς με τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουν σε ορισμένες περιοχές, ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί ήδη να πραγματοποιήσει επιθετικές ενέργειες», δήλωσε ο Μοτουζιάνικ. Παράλληλα διευκρίνισε ότι, δεν είναι σε θέση να αναφέρει το ποσοστό των στρατιωτικών τμημάτων του ρωσικού στρατού, που έχουν αποσυρθεί εκτός των ορίων της Ουκρανίας.

Στα χέρια των Ουκρανών το Ιρπίν

Ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα. «Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram. «Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος». Η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA