Μενού
  • Α-
  • Α+

Εναν συγκλονιστικό λόγο έβγαλε ο πρόεδρος της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο, είπε ότι επίκειται μάχη με τανκς στην Ουκρανία που θα θυμίζει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και όμοιά της δεν θα έχει υπάρξει από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν και η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Οπως μετέδωσε το Bloomberg, ο Μοραβιέτσκι κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προσφέρουν περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, καθώς διεθνείς παρατηρητές εκτιμούν ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει επίθεση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς πολύ σύντομα.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι κατήγγειλε εκατοντάδες βιασμούς παιδιών κι ενός βρέφους από Ρώσους στρατιώτες

«Η πιο αποφασιστική μάχη πρόκειται να ξεκινήσει και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη μάχη με τανκς σε αυτό το μέρος του κόσμου από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας. Η σύγκρουση στο Ντονμπάς, όπως προβλέπει ο Πολωνός πρωθυπουργός θα θυμίζει τη φρίκη της Μάχης του Κουρσκ μεταξύ των γερμανικών και των σοβιετικών δυνάμεων τον Ιούλιο του 1943!

Θέατρο της πιο αιματηρής μάχης

Η μάχη ήταν η τελευταία ευκαιρία της Γερμανίας να κατακτήσει το Ανατολικό Μέτωπο μετά την ήττα από τον Κόκκινο Στρατό στη Μάχη του Στάλινγκραντ τον προηγούμενο χρόνο. Το Κουρσκ, στη δυτική Ρωσία 280 μίλια νότια της Μόσχας, έγινε το θέατρο μιας εβδομαδιαίας αιματηρής μάχης που περιελάμβανε βαρύ πυροβολικό, τανκς και πάνω από ένα εκατομμύριο άνδρες.

Η Γερμανία φέρεται να είχε συγκεντρώσει πάνω από 500.000 άνδρες, 10.000 όλμους και πυροβολικά, 2.500 αεροσκάφη και 2.700 τανκς στο μέτωπο στο Κουρσκ. Ο σοβιετικός στρατός αντιμετώπισε τα γερμανικά στρατεύματα με πάνω από ένα εκατομμύριο άνδρες, περισσότερα από 20.000 πυροβόλα και όλμους, 2.650 αεροσκάφη και 3.600 τανκς. Ο Κόκκινος Στρατός φέρεται να είχε επιπλέον 1.500 άρματα μάχης να αναπτύξει.

Υπολογίζεται ότι υπήρξαν 800.000 θύματα από τη σοβιετική πλευρά, ενώ οι Γερμανοί είχαν 200.000 θύματα. Η μάχη τελείωσε όταν οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν αφού δεν μπόρεσαν να σπάσουν την άμυνα του Κόκκινου Στρατού και τα συμμαχικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη Σικελία στις 10 Ιουλίου για να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο.

Η νέα φάση της ρωσικής εισβολής

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία για μια νέα επίθεση που πιθανότατα στοχεύει, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, στην «πλήρη απελευθέρωση» του Ντονμπάς. Αναμένεται ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να αναπτύξει τον πλήρη βαρύ στρατιωτικό της εξοπλισμό στην ανατολική περιοχή χάρη στη μικρότερη γραμμή ανεφοδιασμού, εκμεταλλευόμενη τη στρατιωτική της υπεροχή σε αυτή τη μορφή παραδοσιακού πολέμου.

«Η μάχη για το Ντονμπάς θα σας θυμίσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις μεγάλες επιχειρήσεις και ελιγμούς του, τη συμμετοχή χιλιάδων αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων, αεροπλάνων και πυροβολικού», δήλωσε και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα την περασμένη εβδομάδα μετά από συνάντηση με υπουργούς του ΝΑΤΟ. «Και αυτή δεν θα είναι μια τοπική επιχείρηση, με βάση αυτό που βλέπουμε στις προετοιμασίες της Ρωσίας. Ή θα μας βοηθήσετε τώρα -και μιλάω για μέρες, όχι εβδομάδες - ή η βοήθειά σας θα έρθει πολύ αργά και πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν».

Μόνο οι Τσέχοι έχουν ενισχύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης

Σημειώνεται ότι, η Τσεχική Δημοκρατία είναι μέχρι στιγμής η μόνη χώρα που έχει στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία, συγκεκριμένα πέντε άρματα μάχης T-72 και πέντε οχήματα μάχης πεζικού BVP-1 ή BMP-1, όπως αναφέρει το Reuters. Την περασμένη εβδομάδα, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γερμανία απέρριψαν τα αιτήματα της Ουκρανίας να στείλουν τανκς, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να λέει ότι «δεν θα ήταν σκόπιμο». Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε πως προβλέπει «ότι η ενεργός μάχη θα ξεκινήσει σε αυτές τις περιοχές [το Ντονμπάς] το επόμενο διάστημα».

Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι δεν θα σταματήσει τις μάχες στην Ουκρανία για να πραγματοποιήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με Ουκρανούς διπλωμάτες, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη ρωσική κρατική τηλεόραση. «Δεν θα υπάρξει παύση [στη στρατιωτική δράση] εφόσον δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το Reuters.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA