Μενού
  • Α-
  • Α+

Οταν οι Ρώσοι ναύαρχοι παρακολουθούσαν προ 2ετίας τις επιτυχημένες τελικές δοκιμές του ουκρανικού αντιπλοϊκού πυραύλου Neptune στο πεδίο βολής Alibey στην Οδησσό και την καταστροφή παροπλισμένου πλοίου προφανώς και δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν ότι το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα θα χτυπούσε το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva, τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: Αρνητές του κορονοϊού σχεδίαζαν την απαγωγή του υπουργού Υγείας και πρόκληση εμφυλίου

Πρόκειται για ένα συμβολικής αλλά και στρατηγικής σημασίας πλήγμα, που αποδεικνύει ότι έπειτα από 50 μέρες πολέμου οι Ουκρανοί διαθέτουν οπλικά συστήματα, που μπορούν να εξουδετερώσουν ανά πάσα στιγμή ακόμα και τις μεγάλες μονάδες επιφανείας των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων, παρά το γεγονός ότι το Κίεβο ουσιαστικά δεν διαθέτει Πολεμικό Ναυτικό.

Σχεδιάστηκε για να καταστρέφει μέρα και νύχτα

Το παράκτιο αμυντικό σύστημα αντιπλοϊκών πυραύλων RK-360MC Neptune αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου στην Ουκρανία με την κατάληψη της Κριμαίας από τους Ρώσους το 2014 να επισπεύδει το πρόγραμμα εξέλιξής του. Ο πύραυλος Κρουζ των 670 κιλών με μέγιστο βεληνεκές, που προσεγγίζει τα 300 χλμ., σχεδιάστηκε για να καταστρέφει καταδρομικά, αντιτορπιλικά, φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά και κάθε είδους πολεμικά πλοία αλλά και παράκτιους στόχους σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, μέρα και νύχτα. 

Εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ότι ο ουκρανικός πύραυλος μπορεί να παρακάμψει τα ηλεκτρονικά αντίμετρα του εχθρού, όπως αναφέρεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος. Βέβαια, όπως προκύπτει, η καταστροφή του Moskva, ήταν μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση, καθώς φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν από τους Ουκρανούς τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar και άλλα μέσα για τον κορεσμό των συστημάτων αεράμυνας του καταδρομικού, επιτρέποντας στους δύο πυραύλους Neptune να «τρυπήσουν» την αντιαεροπορική ομπρέλα του 12.000 τόνων πολεμικού πλοίου με πλήρωμα 500 άτομα και να το πλήξουν.

Στο μεταξύ, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας έχοντας ως δεδομένη μετά το 2014 τη ρωσική απειλή επένδυσε στην ανάπτυξη από την εθνική αμυντική βιομηχανία του Neptune, που βασίζεται στο σχέδιο του ρωσικού πυραύλου Kh-35, για να ενισχύσει την επίγεια γραμμή άμυνας με δυνατότητες πολλαπλής προσβολής θαλάσσιων στόχων στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα. Στην ανάπτυξη του πυραυλικού προγράμματος συμμετείχαν κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες υπό την επίβλεψη και την ενεργή συμμετοχή του υπουργείου Αμυνας και του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. 

Οι αρχικές παραδόσεις πυραύλων, κινητών τετραπλών εκτοξευτών, οχημάτων μεταφοράς και κέντρων διοίκησης και ραντάρ πραγματοποιήθηκαν το 2021 με τη συγκρότηση του πρώτου τάγματος. Στο τέλος της περσινής χρονιάς υπογράφηκε και η συμφωνία για την ανάπτυξη και δεύτερου τάγματος αντιπλοϊκών πυραύλων Neptune. Πριν την ρωσική εισβολή, η κρατική αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας βρισκόταν σε συζητήσεις με τέσσερις ενδιαφερόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ινδονησία, για την εξαγωγή του πυραυλικού συστήματος.

Οι Neptune και η ανάπτυξη τριών ταγμάτων αντιπλοϊκών πυραύλων, βάσει του αμυντικού ουκρανικού δόγματος, ήταν το βασικό οπλικό σύστημα συνεπικουρούμενο από μικρά και ευέλικτα πολεμικά σκάφη για τη θωράκιση συνολικά της ουκρανικής ακτογραμμής. Αν και το πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε, ο άγνωστος αριθμός των συστημάτων αυτών, που βρίσκεται σε επιχειρησιακή ανάπτυξη από τον ουκρανικό στρατό, συνιστά μία σημαντική παράμετρο στην εξέλιξη του πολέμου μετά και το καταστροφικό πλήγμα στο αντιτορπιλικό Moskva

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA