Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι κινήσεις της Ρωσίας μετά από τη βύθιση του καταδρομικού Moskva στη Μαύρη Θάλασσα είναι καταιγιστικές τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο καθώς εντείνονται οι βομβαρδισμοί σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, αλλά και σε πολιτικό με τους Ρώσους να προχωρούν σε... προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ για «απρόβλεπτες συνέπειες» λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που παράσχουν στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: Ζελένσκι: 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα

Τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία, περιλαμβανομένων ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, οι Ρώσοι με διπλωματική διακοίνωση προειδοποίησαν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ καθώς -όπως αναφέρει η εφημερίδα Washington Post- τέτοιοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» και θα μπορούσαν να προκαλέσουν «απρόβλεπτες συνέπειες».

«Αυτό που οι Ρώσοι μας λένε ιδιωτικά είναι ακριβώς αυτό που λέμε στον κόσμο δημόσια, ότι η μαζική βοήθεια που παρέχουμε στους Ουκρανούς εταίρους μας αποδεικνύει την αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητά της», δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην προχωρά σε κανένα σχόλιο.

Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν έδωσε την Τετάρτη το πράσινο φως για μια νέα μαζική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, με πιο βαρύ εξοπλισμό απ' αυτόν που είχε παραδοθεί μέχρι τώρα.

Πάνω από 200 νεκρά παιδιά

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων 2.500 έως 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 10.000 από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα. 

Εκείνο, ωστόσο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη θλίψη, είναι η ανακοίνωση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κοινοβουλίου που αναφέρει πως τουλάχιστον 200 παιδιά -με τον αριθμό να μην έχει επιβεβαιωθεί πλήρως- έχουν σκοτωθεί και πάνω από 360 έχουν τραυματιστεί. Σημειώνεται, δε, πως ο πραγματικός αριθμός των νεκρών και των τραυματισμένων παιδιών δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς καθώς σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας συνεχίζονται οι εχθροπραξίες.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ουκρανικά Μέσα, υπάρχει μια παράλληλη δράση που προβληματίζει τους Ουκρανούς, αυτή της απαγωγής παιδιών και «υιοθεσίας» στη Ρωσία, κάτ που όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι είναι κατάφορη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Οι σειρήνες του πολέμου ήχησαν από τα ξημερώματα του Σαββάτου σε μεγάλο μέρος της Ουκρανίας, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφηκαν εκρήξεις στο Κίεβο και το Λβιβ. Σε δηλώσεις του στο BBC, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, επιβεβαίωσε την καταγγελία του συμβουλίου πως δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να θάβουν ανθρώπους που φέρονται να σκοτώθηκαν από τους κατακτητές, ενώ πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι έχουν φέρει ακόμη και κινητά κρεματόρια για να κάψουν τα πτώματα.

«Καθαρίζουν τα εγκλήματά τους μετά τη δημοσιότητα που πήραν όσα συνέβησαν στη Μπούκα και το Ιρπίν. Καθαρίζουν τα πτώματα αμάχων, που σκοτώθηκαν από εχθρικά όπλα, εχθρικά αεροπλάνα» ανέφερε.

«Η Ουκρανία κινδυνεύει να μετατραπεί στο Βιετνάμ της Ρωσίας»

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο MEGA o διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, επιχείρησε να ερμηνεύσει τις τελευταίες εξελίξεις, λέγοντας πως: «Είμαστε πια σε μια απρόβλεπτη και δύσκολη κατάσταση. Βλέπουμε τη Ρωσία να απειλεί με πυρηνική παρέμβαση σε δύο χώρες της Βαλτικής, σε δύο κράτη – μέλη της ΕΕ. Είμαστε σε μία κατάσταση που η Ουκρανία κινδυνεύει να μετατραπεί στο Βιετνάμ της Ρωσίας. Δεν έχει καμία σχέση η ροή του πολέμου στην Ουκρανία με αυτό που σχεδίαζαν οι Ρώσοι».

Ενώ προσέθεσε πως: «Ο τρόπος που λέγεται ότι βυθίστηκε το πλοίο είναι εκπληκτικός. Οι Ουκρανοί επειδή ξέρουν ότι δεν κοιτούσαν χαμηλά τα περιμετρικά ραντάρ, απασχόλησαν με ένα drone το κεντρικό ραντάρ και ταυτόχρονα φαίνεται ότι έριξαν πυραύλους χαμηλά. Ακόμα και αν υπήρχε βλάβη, είναι τεράστια ήττα για τους Ρώσους».

Καταστράφηκε αγωγός φυσικού αερίου στο Λουχάνσκ

Από τους βραδινούς βομβαρδισμούς στην περιοχή του Λουχάνσκ σκοτώθηκε ένα άνδρας και τραυματίστηκαν τρεις ακόμη άνθρωποι ενώ την ίδια στιγμή αποκόπηκε ο κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου στο Σεβεροντόνετσκ με όλη την περιοχή να μην έχει πλέον πρόσβαση ούτε σε νερό ούτε σε φυσικό αέριο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA