Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ελον Μασκ φαινόταν ότι έχει άστρο ήδη από την ηλικία των 12, όταν δημιούγησε ένα video game για υπολογιστές, το Biastar, και το πούλησε για 500 δολάρια στο περιοδικό PC and Office Technology. Τριάντα εννιά χρόνια μετά, έχει καταφέρει όχι μόνο να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά και να είναι επικεφαλής κορυφαίων εταιρειών, όπως η Tesla, η SpaceX και η Neuralink, χωρίς να ρίχνει τον πήχη. Τώρα, θέλει να αγοράσει το Twitter. Αν και στην αρχή σκεφτόταν να ιδρύσει το δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο... κατήφορος που έχει πάρει το Truth Social του Ντόναλντ Τραμπ, τον έκανε να το σκεφτεί αλλιώς. Ακόμα και για τον Έλον Μασκ, όμως, είναι δύσκολο να αγοράσει το Twitter.https://www.instagram.com/p/Cb8BAbEsc2L/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ο Έλον Μασκ αντιμετωπίζει ήδη σθεναρή αντίσταση από πολλά μέτωπα για να αγοράσει το Τwitter με 43 δισ. δολάρια, όπως έχει δεσμευτεί. Ο δισεκατομμυριούχος ξεκίνησε την προσφορά για την εξαγορά του αυτή την εβδομάδα μετά από εβδομάδες συνεχούς διαμάχης με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης από τότε που έγινε βασικός μέτοχος, έχοντας το 9% της εταιρείας. Πρώτα, επρόκειτο να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο. Μετά, αποφάσισε να μην μπει στο διοικητικό συμβούλιο. Τώρα, θέλει να αγοράσει ολόκληρη την εταιρεία και να την κάνει ιδιωτική. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο του Twitter, οι υπάλληλοι αλλά και... τα ίδια τα λεφτά του Μασκ μπορούν να μπουν εμπόδιο για αυτή την κίνηση. 

Δεν έχει... λεφτά 

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου μπορεί να μην έχει τα χρήματα για να αγοράσει το Twitter. Μεγάλο μέρος της περιουσίας του Μασκ - περίπου 251 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaire's Index, συνδέεται με την ιδιοκτησία της Tesla και της SpaceX, εταιρείες τις οποίες υπηρετεί ως διευθύνων σύμβουλος.Σύμφωνα με μια ανάλυση του Bloomberg , ο Μασκ έχει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό, επομένως πρέπει να βρει άλλα... 40 για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.  Ωστόσο, έχει επιλογές για να πάρει τα χρήματα, δήλωσε ο Dan Ives, αναλυτής της Wedbush Securities. Ο Μασκ θα μπορούσε να διαρθρώσει μέρος των χρημάτων ως χρηματοδότηση χρέους και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τη μετοχή του στην Tesla ως εγγύηση για να πάρει δάνεια, σύμφωνα με τον αναλυτή. Θα μπορούσε επίσης να πουλήσει μετοχές της Tesla, αλλά η υπερβολική πώληση θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα των τιμών των μετοχών των εταιρειών του.

https://www.instagram.com/p/CXqYPlRsYiW/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

To Τwitter εφαρμόζει το... δηλητηριώδες χάπι

Γραμμή άμυνας στο 15% έχτισε το διοικητικό συμβούλιο του Twitter, για να αποτρέψει ή έστω να καθυστερήσει την εξαγορά από τον 'Ελον Μασκ. Την Παρασκευή, επιστρατεύοντας το «δηλητηριώδες χάπι» έδωσε σε όλους τους μετόχους - εκτός από τον υποφαινόμενο - το δικαίωμα να αγοράσουν επιπλέον μετοχές με έκπτωση. Το δικαίωμα θα ενεργοποιηθεί εφόσον κάποιος από τους φτάσει να κατέχει από 15% των μετοχών και πάνω, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον δισεκατομμυριούχο. 

«Αυτό κάνει πολύ πιο ακριβή την εξαγορά της εταιρείας για τον Έλον Μασκ» εξηγεί ο ειδικός αναλυτής του Associated Press, Πολ Χαρλοφ. «Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι στο τέλος το Twitter δε θα διαπραγματευτεί μαζί του μία συμφωνία. Τους δίνει λίγο περισσότερο χρόνο και μπορούν να τον αναγκάσουν να αυξήσει την προσφορά του.» .  Ο όρος «δηλητηριώδες χάπι» αναφέρεται σε μια αμυντική στρατηγική που χρησιμοποιείται από μια εταιρεία-στόχο για να αποτρέψει ή να αποθαρρύνει μια πιθανή εχθρική εξαγορά. Οι πιθανοί στόχοι χρησιμοποιούν αυτήν την τακτική για να φαίνονται λιγότερο ελκυστικοί στον υποψήφιο αγοραστή. Είναι γενικά πολύ αποτελεσματικά, γιατί:

  • επιτρέπουν στους υπάρχοντες μετόχους το δικαίωμα να αγοράσουν πρόσθετες μετοχές με έκπτωση, μειώνοντας ουσιαστικά το συμφέρον ιδιοκτησίας ενός νέου, εχθρικού μέρους.
  • έρχονται συχνά σε δύο μορφές - τις στρατηγικές αναστροφής και ανατροπής.
https://www.instagram.com/p/CXbW1isshj8/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Το διοικητικό συμβούλιο δεν τον θέλει με τίποτα 

Η εταιρεία ήταν λιγότερο από πρόθυμη να δεχτεί την προσφορά του Μασκ. Η πρόβλεψη για το δηλητηριώδες χάπι είναι ένα βασικό σημάδι της απροθυμίας του διοικητικού συμβουλίου, αν και αναφέρθηκε σε δήλωση ότι θα «εξετάσει προσεκτικά» την προσφορά.  Η τιμή προσφοράς του Μασκ στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή είναι ένα premium περίπου 18 τοις εκατό στην τιμή της μετοχής του Twitter στο κλείσιμο την Τετάρτη, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από αυτό που σημείωσε η μετοχή στις αρχές του 2021, με αποτέλεσμα ορισμένοι ειδικοί να υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι πολύ χαμηλή. Το διοικητικό συμβούλιο πρέπει επίσης να απαντήσει στους μετόχους, και ορισμένοι έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την προσφορά του Μασκ.

https://www.instagram.com/p/CWLLkM4rYXq/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Οι εργαζόμενοι είναι επιφυλακτικοί

Πολλοί εργαζόμενοι στο Twitter με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχουν εκφράσει ανησυχία , είτε μέσω διαδικτύου είτε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον CEO Parag Agrawal. Κάποιοι ανησυχούν για αλλαγή της πολιτικής της εταιρείας και κάποιοι άλλοι φοβούνται μην επηρεάσει το ευέλικτο και ανεξάρτητο μοντέλο εργασίας που απολαμβάνουν τώρα. Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter θα πρέπει να εξετάσει το αποτέλεσμα της έντασης μεταξύ ενός πιθανώς δυσαρεστημένου εργατικού δυναμικού με έναν νέο ιδιοκτήτη.

Διαχειρίζεται ήδη πολλές εταιρείες

Ο Μασκ είναι ήδη πολύ απασχολημένος και ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι η ανάληψη μιας άλλης εταιρείας θα μπορούσε να φθίνει πολύ τον επιχειρηματία αλλά και τις ίδιες τις μετοχές των εταιρειών που διευθύνει. Ήδη ηγείται της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, της εταιρείας εξερεύνησης του διαστήματος SpaceX, της επιχείρησης κατασκευής σήραγγας της Boring Company και μιας start-up μικροτσίπ εγκεφάλου, τη Neuralink.

«Το πιάτο του είναι ήδη αρκετά γεμάτο με Tesla και SpaceX», είπε στην The Post ο David Larcker, καθηγητής στο Graduate School of Business του Stanford . «Χρειάζεται και άλλη εταιρεία για να τρέξει;» Ο Μασκ πάντως είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο TED ότι είχε ένα εφεδρικό σχέδιο να αγοράσει το Twitter σε περίπτωση που αυτή η προσφορά εξαγοράς αποτύχει, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του για την προσφορά του Μασκ. Και το μίνι θρίλερ συνεχίζεται... 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA