ΔΙΕΘΝΗ
17/04/2022 20:58

Τουρκία: Ο Ερντογάν καταδικάζει την επέμβαση των Ισραηλινών στο τέμενος Αλ-Ακσα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδικάζει την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στο τέμενος Αλ-Ακσα: «Η Τουρκία πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό της Παλαιστίνης», έγραψε στο Twitter

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τουρκία: Ο Ερντογάν καταδικάζει την επέμβαση των Ισραηλινών στο τέμενος Αλ-Ακσα
(Πηγή: Associated Press)
Ανάγνωση:

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, Κυριακή (17/4), στον παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς ότι καταδικάζει την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας κατά των Παλαιστίνιων πιστών στο τέμενος Αλ-Ακσα στην Ιερουσαλήμ, δεσμευόμενος να αντιταχθεί στις απόπειρες για τη μεταβολή του καθεστώτος του. Τα σχόλια του προέδρου της Τουρκίας διατυπώνονται την ώρα που Τουρκία και Ισραήλ προσπαθούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους έπειτα από πολυετή ένταση, κυρίως λόγω της παλαιστινοϊσραηλινής διένεξης και της τουρκικής υποστήριξης προς την οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 152 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ειδικές δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Αλ-Ακσα την Παρασκευή. «Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας συνομιλίας, είπα στον κ. Αμπάς ότι καταδικάζω με δριμύτητα την επέμβαση του Ισραήλ κατά των πιστών στο τέμενος Αλ-Ακσα και ότι τασσόμαστε κατά των προκλήσεων ή των απειλών ως προς το καθεστώς που το διέπει ή το πνεύμα του», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Η Τουρκία πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό της Παλαιστίνης», πρόσθεσε.

Το τέμενος Αλ-Ακσα βρίσκεται στην Παλιά Πόλη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία κατελήφθη από το Ισραήλ το 1967 κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών και είναι για τους μουσουλμάνους το Ευγενές Αβατον, ο τρίτος ιερός τόπου του Ισλάμ, και για τους εβραίους το Ορος του Ναού, ιερός τόπος του Ιουδαϊσμού. Φέτος, η ένταση βρίσκεται στα ύψη καθώς η μουσουλμανική γιορτή του Ραμαζανιού συμπίπτει με τον εορτασμό του εβραϊκού Πάσχα. Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει την λύση των δύο κρατών στην παλαιστινοϊσραηλινή διένεξη, θεωρεί ότι η προσέγγιση με το Ισραήλ θα συμβάλει και στην εξεύρεση λύσης, αλλά επαναλαμβάνει ότι δεν θα εγκαταλείψει την υποστήριξη της παλαιστινιακής πλευράς για την βελτίωση των σχέσεών της με το Ισραήλ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, τον οποίο υποδέχθηκε πρόσφατα στην Αγκυρα, ότι η Τουρκία περιμένει από τις ισραηλινές αρχές να επιδείξουν ευαισθησία ως προς το τέμενος Αλ-Ακσα κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού και επεσήμανε τη σημασία που θα έχει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΟΥΡΚΙΑ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ