Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι τιμές των αυγών αυξάνονται στις ΗΠΑ και αυτό οφείλεται σε ένα θανατηφόρο ξέσπασμα ιού που δεν οφείλεται στο στέλεχος Sars-Cov2 που ταλαιπωρεί τις αγορές παγκοσμίως εδώ και δύο χρόνια. Μία έξαρση της γρίπης των πτηνών έφερε ανακατατάξεις στις τιμές των αυγών. 

Διαβάστε ακόμη: Σαγκάη: Εργαζόμενοι της Tesla κοιμούνται στο εργοστάσιο για να μην σταματήσει η παραγωγή

Η χονδρική τιμή μιας ντουζίνας αυγών κόστιζε λιγότερο από 2 δολάρια κατά μέσο όρο μόλις πριν από τέσσερις μήνες. Όμως, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ένα κουτί με 12 αυγά κοστίζει σήμερα 2,95 δολάρια και οι τιμές διαρκώς αυξάνονται.  Συνολικά, η μέση εβδομαδιαία τιμή των μεγάλων αυγών είναι αυξημένη κατά 44% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με το USDA 

Ο λόγος; Ένα τεράστιο ξέσπασμα γρίπης των πτηνών εξαπλώθηκε στον πληθυσμό των πουλερικών των ΗΠΑ από τον Ιανουάριο. Τους τελευταίους μήνες, σχεδόν 27 εκατομμύρια κοτόπουλα και γαλοπούλες έχουν προσβληθεί από τη γρίπη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η ασθένεια, η οποία οδηγεί σε αναπνευστικά προβλήματα, πρήξιμο και γρήγορο θάνατο στα πουλερικά, έχει αναφερθεί σε περισσότερες από 30 πολιτείες, αναφέρει το USDA.  

Η γρίπη των πτηνών έχει πλέον εξαπλωθεί πέρα ​​από τις πτηνοτροφικές μονάδες και μολύνει πληθυσμούς άγριων πτηνών σε εθνικό επίπεδο. Την περασμένη εβδομάδα, ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο περισσότερων από 200 πουλιών σε μια λίμνη στο Ιλινόις, 36 φαλακρών αετών σε έως και 14 πολιτείες και για έναν αριθμό πτηνών που δεν έχει αναφερθεί σε τουλάχιστον δύο ζωολογικούς κήπους των ΗΠΑ. 

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει κρούσματα γρίπης των πτηνών σε κανέναν άνθρωπο στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της πρόσφατης επιδημίας. Τον Μάρτιο, το CDC είπε ότι το τρέχον ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών «είναι πρωτίστως ζήτημα υγείας των ζώων», προσθέτοντας ότι «ενέχει χαμηλό κίνδυνο για το κοινό». 

Ωστόσο, η γρίπη των πτηνών βλάπτει τα πορτοφόλια των Αμερικανών. Μαζί με το αυξανόμενο κόστος των αυγών, η τιμή των πουλερικών χονδρικής —η οποία αυξήθηκε κατά 4% μόνο τον Φεβρουάριο— θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται μεταξύ 9% και 12% κατά τη διάρκεια του έτους, εν μέρει λόγω της γρίπης, αλλά και λόγω της υψηλότερες τιμές καυσίμων και άλλα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA και αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το NBC News.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA