Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη δεύτερη φάση έχει μπει η πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία, όπως έχει ανακοινώσει το Κρεμλίνο. Ο σχεδιασμός προβλέπει την απόκτηση του πλήρη ελέγχου του Ντονμπάς (Ντόνιεσκ-Λουγκάνσκ) και της νότιας Ουκρανίας, δήλωσε ο υποδιοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, και του Ντονμπάς.

Στο μεταξύ, δραματική παραμένει η κατάσταση στη Μαριούπολη με τον δήμαρχο της πόλης να απευθύνει έκκληση  για «πλήρη εκκένωση» της πόλης που σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό. «Χρειαζόμαστε μόνο ένα πράγμα –την πλήρη απομάκρυνση του πληθυσμού. Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη», δήλωσε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο στην κρατική τηλεόραση.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγιδευμένοι άμαχοι στο Αζοφστάλ, λέει το Κίεβο – Ζελένσκι: Απέρριψαν πασχαλινή εκεχειρία

Την ίδια στιγμή οι επιθέσεις των Ρώσων εντείνονται στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης τη στιγμή που ένας από τους τελευταίους Ουκρανούς μέλος του Αζόφ που βρίσκονται στο σημείο υποστηρίζει πως άμαχοι έχουν παγιδευτεί κάτω από συντρίμμια. Ο υποδιοικητής Svyatoslav Palamar από το τάγμα του Αζόφ μιλώντας στο BBC ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν συνεχώς το εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης. «Όλα τα κτήρια στο Αζοφστάλ έχουν πρακτικά καταστραφεί. Ρίχνουν βόμβες, βόμβες που καταστρέφουν αποθήκες και προκαλούν τεράστιες καταστροφές. Έχουμε τραυματίες και νεκρούς μέσα στις αποθήκες. Μερικοί άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άμαχοι βρίσκονται σε άλλες τοποθεσίες, μακριά από τους μαχητές: «Βρίσκονται σε υπόγεια όπου στο καθένα έχουν βρει καταφύγιο 80-100 άτομα, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι είναι συνολικά οι άμαχοι, καθώς ορισμένα κτίρια είχαν καταστραφεί και οι μαχητές δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά λόγω των βομβαρδισμών». Οι είσοδοι σε ορισμένες από τις αποθήκες έχουν «μπλοκαριστεί» από βαριές πλάκες από σκυρόδεμα που μόνο βαριά μηχανήματα μπορούν να μετακινήσουν, επισήμανε. «Διατηρούμε επαφή με τους πολίτες που μένουν σε μέρη που μπορούμε να φτάσουμε. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μικρά παιδιά εκεί μόλις τριών μηνών», είπε.

Συνετρίβη ρωσικό αεροσκάφος κοντά στη Ζαπορίζια 

Την Μεγάλη Παρασκευή μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ AN-26 συνετρίβη κατά τη διάρκεια «τεχνικής πτήσης» στην περιφέρεια της Ζαπορίζια.  Είναι άγνωστο πόσοι επέβαιναν στο αεροσκάφος. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επλήγησαν 58 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους θέσεις όπου ήταν συγκεντρωμένοι στρατιωτικοί, αποθηκεύονταν καύσιμα ή στρατιωτικός εξοπλισμός.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Απέρριψαν την πρόταση για εκεχειρία – Διοργανώνουν ψευτοδημοψήφισμα 

Ταυτόχρονα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε, πάντως, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ειρήνευση. Επίσης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας, που έχει καταλάβει ο στρατός της και απέρριψε την πασχαλινή εκεχειρία. Στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Ζελένσκι απαίτησε οι κάτοικοι των κατεχόμενων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή (...). Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία», είπε. Η Ουκρανία ήδη κατηγόρησε στις αρχές Μαρτίου πως επιδιώκει να σκηνοθετήσει στη Χερσώνα «δημοψήφισμα» κατ’ εικόνα εκείνου του 2014, όταν προχώρησε στην προσάρτηση της χερσονήσου τις Κριμαίας. Η προσάρτηση χαρακτηρίζεται παράνομη από το Κίεβο και τις δυτικές χώρες.

Στην ανατολική Ουκρανία, οι δύο περιφέρειες των φιλορώσων αυτονομιστών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ έχουν ήδη ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους ως «λαϊκές δημοκρατίες», έπειτα από δημοψηφίσματα που επίσης χαρακτηρίζουν άκυρα, ως μη γενόμενα, το Κίεβο και η διεθνής κοινότητα. «Δεν θα υπάρξει λαϊκή δημοκρατία της Χερσώνας. Αν κάποιος θελήσει νέα προσάρτηση, νέες ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία», διεμήνυσε ο κ. Ζελένσκι.

Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. Λίγο πιο βορειοανατολικά, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει επίσης γιγάντιο τομέα γύρω από την πόλη Ζαπορίζια, η ίδια η πόλη πάντως εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA