Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανανέωσε τη θητεία του στην προεδρεία της Γαλλίας για τα επόμενα πέντε χρόνια συγκεντρώνοντας 58,5% των ψήφων έναντι του 41,45% που προτίμησε την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τα επίσημα, προκαταρκτικά, αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, τη στιγμή που η συμμετοχή άγγιξε το 72%. Πλέον όμως, ο θριαμβευτής των εκλογών έχει μπροστά του συγκεκριμένα βήματα που θε πρέπει να κάνει με το βλέμμα φυσικά στις βουλευτικές εκλογές στα μέσα του επόμενου Ιουνίου.

Αρχικά, την Τετάρτη, 27 Απριλίου, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, του ανώτατου δικαστικού σώματος της Γαλλίας, θα ανακηρύξει επισήμως τον νικητή των εκλογών, αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και επαλήθευση όλων των ψηφοδελτίων. Όμως η θητεία του θα μπορούσε να παραταθεί για αρκετές ημέρες, ίσως ακόμη και για εβδομάδες. Μάλιστα την Παρασκευή ο ίδιος ο Μακρόν είπε ότι σκέφτεται να υπάρξει μια «μεταβατική εβδομάδα» και ότι ο Ζαν Καστέξ θα είναι ακόμη πρωθυπουργός «την επόμενη εβδομάδα». Ίσως και μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου; Κάποιοι, στο στενό περιβάλλον του προέδρου, δεν το αποκλείουν.

Στην περίπτωση που τελικά παραιτηθεί, ο Καστέξ θα παραμείνει στη θέση του, διαχειριζόμενος τις τρέχουσες υποθέσεις, μέχρι τον διορισμό νέου πρωθυπουργού. Πριν από πέντε χρόνια, ο Μακρόν διόρισε πρωθυπουργό τον Εντουάρ Φιλίπ μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του. Η νέα κυβέρνηση ανακοινώθηκε 48 ώρες αργότερα.

Η τελετή ορκωμοσίας του Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τις 14 Μαΐου όταν και λήγει και τυπικά η θητεία του. Το 2017, αφού ορκίστηκε πρόεδρος, ο Μακρόν επισκέφθηκε το στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί. Στις αρχές Απριλίου δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1 ότι σκοπεύει να πάει ξανά «στο πλευρό των τραυματισμένων στρατιωτών μας σε ένα από τα στρατιωτικά νοσοκομεία».

Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου

Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια είναι αν ο Μακρόν θα εξασφαλίσει μια νέα πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, με τους συνεργάτες του να μην θεωρούν πιθανή μια «συγκατοίκηση», ωστόσο οι πολιτικοί αντίπαλοί του δεν το αποκλείουν.

Σε μια ένδειξη του πόσο σκληρή θα είναι αυτή η μάχη, πολλοί πολιτικοί που ήταν υποψήφιοι για την προεδρία, από τη Μαρίν Λεπέν μέχρι τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν και τον οικολόγο Γιανίκ Ζαντόν, κάλεσαν από σήμερα τους υποστηρικτές τους σε γενική κινητοποίηση ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA