Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι πια επίσημο!  H Gazprom ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι διέκοψε την παροχή, ως «απάντηση» για την άρνηση της Πολωνίας να πληρώσει σε ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει η Μόσχα. Η Πολωνία γίνεται έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκλείεται από το ρωσικό φυσικό αέριο, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις στο Κρεμλίνο. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι διακόπτεται η παροχή και προς τη Βουλγαρία.

Νωρίτερα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG. Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης. Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης. Είχαν προηγηθεί δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρονταν σε αυτή την εξέλιξη.

Η Πολωνία είχε επιβάλλει νέο γύρο κυρώσεων στη ρωσική Gazprom, η οποία κατέχει το 48% μιας πολωνικής εταιρείας που είναι συνιδιοκτήτρια του αγωγού Yamal-Ευρώπη. Επίσης, αξιωματούχοι της Πολωνίας έχουν δηλώσει ότι η Πολωνία δεν πρόκειται να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως έχει απαιτήσει η Μόσχα.

Πανικός στην αγορά του φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο έπεφτε κοντά στα 90 ευρώ η MWh και στη συνέχεια λόγω των εξελίξεων με την Πολωνία έκανε «άλμα» στα 107 και κατέληξε στα 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με άνοδο 5,5%. Το «ασανσέρ» στις τιμές έχει να κάνει με την διακοπή της παροχής αερίου από τη Ρωσία στην Πολωνία, που ανακοινώθηκε την Τρίτη το απόγευμα. Την ίδια στιγμή, σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε το πετρέλαιο - τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το τύπου Brent, η τιμή του οποίου ήταν στις 20.10 της Τρίτης στα 105,2 με άνοδο πάνω από 3%.

Οι χρηματαγορές, που ξεκίνησαν με ισχυρή άνοδο τις συνεδριάσεις της Τρίτης, μπήκαν σε ιδιαίτερα αρνητικό έδαφος - με την Wall Street να χάνει έως και 540 μονάδες στις 19.10 ώρα Ελλάδος, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και ενω οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google. Σημειώνεται, πως η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται με αμείωτη σφοδρότητα ενώ τα μαζικά lockdowns στην Κίνα απειλούν την ομαλή λειτουργία των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, πυροδοτώντας νέες πληθωριστικές πιέσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA