Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις αρχές Απριλίου του 1945 η αντίστροφη μέτρηση για το Ναζιστικό καθεστώς είχε ξεκινήσει. Οι Σύμμαχοι προέλαυναν σε όλα τα μέτωπα και οι Γερμανοί κατέγραφαν τη μια ήττα μετά την άλλη. Το θέμα, πλέον, δεν ήταν ποιος θα κερδίσει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά πόσες μέρες θα αντέξει ακόμα ο Χίτλερ. Και δεν άντεξε... Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 30 Απριλίου 1945, μαζί με την επί 13 χρόνια ερωμένη του και μόλις ένα 24ωρο σύζυγό του, Εύα Μπράουν, αυτοκτονούν στο υπόγειο καταφύγιο της καγκελαρίας στο Βερολίνο με τους Σοβιετικούς να βρίσκονται μόλις 500 μέτρα μακριά από αυτό.

«Θα το τελειώσω σήμερα»

Όταν ο Αδόλφος Χίτλερ κατάλαβε πως δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να κερδίσει έστω την μάχη του Βερολίνου, άρχισε να προετοιμάζει την «έξοδό» του. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να πέσει στα χέρια των Συμμάχων και αυτό σήμαινε ένα πράγμα: αυτοκτονία!

«Θα το τελειώσω σήμερα»: Τα τελευταία λόγια του Αδόλφου Χίτλερ, λίγες μόλις ώρες προτού αυτοκτονήσει, όπως τα καταγράφει στο προσωπικό του ημερολόγιο, ο πιλότος, προσωπικός φίλος και κουμπάρος του, αντιστράτηγος Χανς Μπαουρ.

«Ο Χίτλερ ήρθε σε μένα και πήρε και τα δύο μου χέρια στα δικά του», θυμάται ο Μπάουρ, ο οποίος πέθανε το 1993 σε ηλικία 96 ετών. «Μπαουρ, θέλω να σου πω αντίο. Ήρθε η ώρα. Οι στρατηγοί μου με πρόδωσαν. Οι στρατιώτες μου δεν θέλουν να συνεχίσω και εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω», αναφέρει ο πιλότος και προσθέτει: «Προσπάθησα να τον πείσω ότι υπήρχαν ακόμα διαθέσιμα αεροπλάνα και ότι θα μπορούσα να τον φυγαδεύσω σε Ιαπωνία ή Αργεντινή, ή σε κάποιον από τους Σεΐχηδες, που ήταν όλοι πολύ φιλικά προσκείμενοι χάρη στη συμπεριφορά του απέναντι στους Εβραίους». Ο Χίτλερ, ωστόσο, είχε πάρει την τελική του απόφαση.

«Ο πόλεμος θα τελειώσει με την πτώση του Βερολίνου. Και εγώ στέκω ή πέφτω με το Βερολίνο», απάντησε τότε ο Χίτλερ.«Ένας άντρας πρέπει να έχει αρκετό κουράγιο για να αντιμετωπίζει τις συνέπειες. Γι’ αυτό το τελειώνω τώρα. Ξέρω ότι αύριο εκατομμύρια άνθρωποι θα με καταραστούν. Αυτή είναι η μοίρα», ανέφερε.

Οι τελευταίες ώρες του Χίτλερ

Οι τελευταίες στιγμές του ήταν δραματικές και περιγράφονται στο βιβλίο «Hitler’s Last Day: Minute By Minute» των Jonathan Mayo και Emma Craigie απ' όπου και το απόσπασμά που ακολουθεί:

Δευτέρα, 30 Απριλίου

3 π.μ: Ο Χίτλερ λέει στον Δρ Χάασε, ότι θέλει να πεθάνει ακριβώς την ίδια στιγμή με την Εύα. Συμφωνούν ότι θα έχει δύο πιστόλια, σε περίπτωση που ένα μπλοκάρει, και δύο κάψουλες με υδροκυάνιο, σε περίπτωση που το ένα είναι ελαττωματικό.

Η Εύα θα έχει επίσης δύο κάψουλες. Αυτός, θα βάλει μια κάψουλα στο στόμα του και το πιστόλι στον κρόταφό του. Τότε θα πυροβολήσει και θα ταυτόχρονα θα δαγκώσει την κάψουλα με το υδροκυάνιο. Η Εύα ανησυχεί ότι θα χάσει την αποφασιστικότητά της αν ο Χίτλερ πεθάνει πρώτος. Ένας από τους γιατρούς της Καγκελαρίας του Ράιχ, ο Γουέρνερ Χάασε, της λέει να δαγκώσει την κάψουλα τη στιγμή που θα ακούσει τον πυροβολισμό. Το μεσημέρι, ο Χίτλερ καλεί το στρατιωτικό προσωπικό για το καθημερινό συνέδριο κατάστασης. Ο στρατηγός Χέλμουτ Βάιντλινγκ, είναι απαισιόδοξος. «Τα πυρομαχικά εξαντλούνται. Οι προμήθειες μέσω της αεροπορίας είναι αδύνατες. Το ηθικό είναι πολύ χαμηλό. Η μάχη του Βερολίνου θα έχει τελειώσει μέχρι το βράδυ».

12.45 μ.μ.: Το τελευταίο γεύμα του Χίτλερ μαγειρεύεται στην κουζίνα. Υπάρχει μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για μακαρόνια, και μια από τις παραγγελίες, είναι το ένα ντρέσινγκ για μια σαλάτα.

1 μ.μ: Η Μπράουν χάνει το γεύμα και μένει στο δωμάτιό της με την υπηρέτρια της. Επιλέγει το φόρεμα με το οποίο θα πεθάνει. Ένα από τα αγαπημένα του συζύγου της, είναι είναι μαύρο με λευκά τριαντάφυλλα στο λαιμό.

2.45 μ.μ.: Το προσωπικό έχει συγκεντρωθεί με τον Μπόρμαν, τον Γκέμπελς και τη σύζυγό του. Ο Χίτλερ συνομιλεί με όλους και τους χαιρετά δίνοντάς τους το τρεμάμενο χέρι του. Ο Γκέμπελς, ξαφνικά αισθάνεται απελπισμένος. «Φύρερ μου, είναι ακόμα δυνατό να ξεφύγεις. Σε παρακαλώ να το σκεφτείς». Ο Χίτλερ απαντά: «Ξέρεις την απόφασή μου. Δεν θα την αλλάξω».

Κάτι λιγότερο από μια ώρα αργότερα ο δικτάτορας που σκόρπισε το θάνατο στον πλανήτη ήταν νεκρός.

Ο Μάρτιν Μπόρμαν μαζί με τον οδηγό του Χίτλερ Έριχ Κέμπκα, τον υπηρέτη του Χάιντς Λίγκε, τον επιλοχία των SS Όττο Γκίνσε και μερικούς στρατιώτες της προσωπικής του φρουράς έκαψαν τα πτώματα, τα οποία θάφτηκαν αργότερα έξω από το καταφύγιο, μέσα σε κρατήρα από βόμβα. Από εκεί θα τα πάρουν, λίγο αργότερα, οι Σοβιετικοί, οι οποίοι θα τα κρατήσουν σε μυστικό μέρος στην Ανατολική Γερμανία, κοντά στο Μαγδεβούργο, μέχρι τη δεκαετία του 1970. Τότε, με διαταγή του αρχηγού της KGB Γιούρι Αντρόποφ πετάχτηκαν στον ποταμό Έλβα. Μόνο ένα κομμάτι κρανίου και μερικά δόντια του Χίτλερ υπάρχουν ακόμα στη Μόσχα. Το 2018 εξετάστηκαν από Γάλλους επιστήμονες και επιβεβαιώθηκε πλήρως πως ο «Φύρερ» άφησε την τελευταία του πνοή στα υπόγεια της καγκελαρίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA