ΔΙΕΘΝΗ
04/05/2022 17:57

Αττάλεια: Μετέτρεψαν σε είσοδο μπαρ τον Ναό της Αθηνάς - Αντιδράσεις από Τούρκους αρχαιολόγους

Η εφημερίδα «Hurriyet» αποκάλυψε ότι τα ιστορικά ερείπια του Ναού της Αθηνάς στη Σίδη χρησιμοποιούνται ως είσοδος του νυχτερινού κέντρου – Μήνυση κατά των υπευθύνων από τον διευθυντή Πολιτισμού και Τουρισμού της Αττάλειας

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Αττάλεια: Μετέτρεψαν σε είσοδο μπαρ τον Ναό της Αθηνάς - Αντιδράσεις από Τούρκους αρχαιολόγους
Πηγή: Shutterstock
Ανάγνωση:

Ένα μπαρ με το όνομα «Απόλλων», άνοιξε σε ιδιωτικό κτήμα δίπλα στο Ναό της Αθηνάς στην αρχαία πόλη της Σίδης στην Τουρκία. Αυτοί που άνοιξαν το μπαρ, το οποίο παλαιότερα λειτουργούσε ως εστιατόριο, χρησιμοποίησαν τα ιστορικά ερείπια στον χώρο της ανασκαφής, ως πύλη εισόδου για το νυχτερινό κέντρο.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η εφημερίδα Hürriyet, η πύλη του ανασκαφικού χώρου του ναού, που χρονολογείται γύρω στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. και χτίστηκε στο όνομα της θεάς Αθηνάς, και ο περίγυρος του ναού αναδιοργανώθηκαν ως πύλη εισόδου του νυχτερινού κέντρου, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία υπό το όνομα «Απόλλων», σε παρακείμενη ιδιωτική ιδιοκτησία. Τα ξύλινα κιγκλιδώματα που περιέβαλλαν την είσοδο του ναού και τοποθετήθηκαν για να προστατεύουν τα τεχνουργήματα αφαιρέθηκαν εντελώς την προηγούμενη ημέρα από τα εγκαίνια.

Ο υπεύθυνος Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας της Αττάλειας Τζαντεμίρ Ζόρογλου υπέβαλε μήνυση εναντίον των υπευθύνων. Δηλώνοντας ότι μια τέτοια εικόνα δεν μπορεί να επιτραπεί, ο Ζόρογλου είπε: «Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες να ανοίξει αυτή η πύλη στο παρελθόν, αλλά το αποτρέψαμε. Μάλιστα, ο διευθυντής της ανασκαφής μας έδωσε προσωπικά οδηγίες για την τήρηση των μέτρων. Δόθηκε προειδοποίηση την ημέρα που άνοιξε η επιχείρηση, αλλά δυστυχώς, άνοιξαν ξανά την πόρτα αργότερα το βράδυ. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην ξανασυμβεί στο μέλλον» είπε.

Ο διευθυντής του Μουσείου Οζάι Οζγκιούρ δήλωσε: «Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις μας, χρησιμοποίησαν με αυτόν τον τρόπο την περιοχή όπου βρίσκεται ο ναός της Αθηνάς. Αμέσως στείλαμε έναν φίλο αρχαιολόγο στην περιοχή. Παράλληλα, ενημερώσαμε τους αστυνομικούς. Αυτό που έχει γίνει είναι εντελώς παράνομο. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά αυτή την πόρτα να χρησιμοποιηθεί έτσι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΠΑΡ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ