Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά τη βύθιση του καταδρομικού «Moskva», της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, οι αναφορές για νέο ουκρανικό χτύπημα με αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune αυτή τη φορά στην stealth φρεγάτα «Admiral Makarov» έχουν δημιουργήσει παγκόσμια αίσθηση. Είναι προφανές ότι στην περίπτωση, που επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, θα πρόκειται για ένα βαρύτατο πλήγμα στο γόητρο του Ρωσικού Ναυτικού καθώς το συγκεκριμένο πλοίο είναι μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες επιφανείας των Ρώσων, που τέθηκε επίσημα σε υπηρεσία στις 27 Δεκεμβρίου του 2017.  

Η φρεγάτα κατευθυνόμενων πυραύλων «Admiral Makarov» κλάσης «Admiral Grigorovich» άρχισε να ναυπηγείται στις αρχές του 2012 στο Καλίνιγκραντ και καθελκύστηκε το Σεπτέμβριο του 2015. Πρόκειται για φρεγάτα με πλήρωμα 200 ατόμων και stealth χαρακτηριστικά. Διαθέτει μια σειρά από προηγμένα συστήματα ενσωματώνοντας βαρύ οπλικό φορτίο στο μήκους 125 μέτρων σκαρί. Μέχρι την έναρξη της ρωσικής εισβολής έφερε τον αριθμό 799, ένδειξη που στη συνέχεια το ρωσικό Ναυτικό απέκρυψε προκειμένου να καταστήσει δύσκολο τον εντοπισμό συγκεκριμένων σκαφών του ίδιου τύπου.

Οι 3 φρεγάτες κλάσης «Admiral Grigorovich», που επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας από τη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης, μπορούν να εκτελέσουν αποστολές αεράμυνας περιοχής και ανθυποβρυχιακού πολέμου. Το ειδικό σχέδιο του σκάφους έχει ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ για να μειώνει αισθητά το στίγμα του. Οι πύραυλοι Kalibr αποτελούν την αιχμή του δόρατος της φρεγάτας ενώ η αντιαεροπορική άμυνα του πλοίου εξασφαλίζεται από το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς Shtil-1, το σύστημα πυραύλων Igla και το σύστημα πυροβόλων AK-630M. 

Οι ανθυποβρυχιακές ικανότητες της «Admiral Makarov» στηρίζονται σε δύο διπλούς σωλήνες τορπιλών και έναν εκτοξευτή πυραύλων βάθους RBU-6000. Το πλοίο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 30 κόμβων έχοντας εμβέλεια επιχειρήσεων 4.850 ναυτικά μίλια ενώ μαζί με τα υπόλοιπα της ίδιας κλάσης είχε λάβει μέρος στον πόλεμο στη Συρία. Η ειρωνεία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως η φρεγάτα φέρει το όνομα του Ρώσου ναυάρχου Στεπάν Μακάροφ, που γεννήθηκε το 1848 στο Μικολάεφ, την ουκρανική πόλη στα νότια της χώρας, που σφυροκοπούν αδιάκοπα οι ρωσικές δυνάμεις με στόχο να ανοίξουν το χερσαίο διάδρομο προς την Οδησσό. 

Ο ναύαρχος Μακάροφ διετέλεσε ναυτικός διοικητής του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού κατά την έναρξη του Ρωσο-ιαπωνικού Πολέμου το 1904. Γιος ενός σημαιοφόρου, ο Μακάροφ αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία το 1865 και εξελίχθηκε σε έναν λαμπρό και καινοτόμο ναυπηγό. Κατά τη διάρκεια του Ρωσο-τουρκικού πολέμου του 1877–78, τα νέα του σχέδια και οι τακτικές, που εισηγήθηκε, χρησιμοποιήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα με αξιοσημείωτη επιτυχία. Ο Ρώσος ναύαρχος σχεδίασε επίσης τα πρώτα πλοία ναρκοθέτησης αλλά και το παγοθραυστικό Ermak για να εξερευνήσει την Αρκτική. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA