Μενού
  • Α-
  • Α+

Όταν η Stephanie Mejia Arciniega πήγε τη φίλη της στην κλινική αμβλώσεων στο Ann Arbor του Μίσιγκαν, περικυκλώθηκαν από διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων. «Έρχονται στο αμάξι σου πολύ γρήγορα», είπε η Mejia. «Δε θέλαμε να περάσουμε από πάνω τους, οπότε έπρεπε να σταματήσουμε και τους είπαμε “εντάξει, δε θέλουμε, ευχαριστούμε”. Αλλά τότε άρχισαν να μας πετάνε χαρτιά και φυλλάδια. Προσπαθήσαμε να μπούμε μέσα, αλλά δεν μπορέσαμε», συμπλήρωσε.

Η κλινική, που προσφέρει υπηρεσίες αμβλώσεων μαζί με έλεγχο γεννήσεων, ελέγχους για καρκίνο και θεραπεία για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), έχει υπάρξει για πολύ καιρό στόχος διαμαρτυριών. Οι προσπάθειες του κινήματος κατά της άμβλωσης στην πολιτεία δυστυχώς καρποφόρησαν αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση Roe εναντίον Wade. Στο Μίσιγκαν, κάτι τέτοιο έχει άμεσο αντίκτυπο. Εν μια νυκτί, σχεδόν όλες οι αμβλώσεις μπορούν να μετατραπούν σε κακούργημα, που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια, ακόμα και για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας! Αυτό συμβαίνει βάσει ενός παλιού πολιτειακού νόμου, που ανανεώθηκε τελευταία φορά το 1931 και δεν αποσύρθηκε ποτέ, ακόμη και όταν η απόφαση Roe τον έκανε ανεφάρμοστο το 1973.

Η Mejia Arciniega είναι μόλις 18 ετών. Δεν φαντάστηκε ποτέ έναν κόσμο όπου η άμβλωση θα ήταν παράνομη. «Δε φανταζόμασταν πότε ότι το 2022 θα πρέπει να ανησυχούμε για τα δικαιώματα των γυναικών, για τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα», είπε στο npr.org. «Δεν θα θέλαμε μια νεαρή γυναίκα που δεν είναι έτοιμη να κάνει παιδί, να το κάνει τελικά επειδή απλά ο νόμος την υποχρεώνει. Δεν είναι δίκαιο», τονίζει. 

Μίσιγκαν: Η γενική εισαγγελέας υπέρ των αμβλώσεων αλλά πρέπει να συμφωνήσουν ακόμα 83

Η γενική εισαγγελέας του Μίσιγκαν, Dana Nessel, έχει παρόμοια ανησυχία. Το στέλεχος των Δημοκρατικών είπε πως δεν θα εφαρμόσει το νόμο για την απαγόρευση των αμβλώσεων. Όμως το Μίσιγκαν έχει 83 τοπικούς εισαγγελείς και η Nessel είπε ότι θα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. «Δεν νομίζω ότι έχω την εξουσία να πω στους εκλεγμένους τοπικούς εισαγγελείς σε τί μπορούν και σε τί δεν μπορούν να ασκήσουν δίωξη», είπε η Nessel. Έτσι όπως είναι ο νόμος γραμμένος, η Nessel είπε πως είναι δυνατόν για τους εισαγγελείς να κυνηγήσουν οποιονδήποτε προσφέρει υπηρεσίες άμβλωσης, όπως και τη γυναίκα που παίρνει φάρμακα για να τερματίσει η ίδια την κύηση.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε «να δημιουργήσει ένα σενάριο στο οποίο αν μια γυναίκα τερματίσει μόνη της την κύηση και αναζητήσει ιατρική περίθαλψη μετά το γεγονός, θα πρέπει τότε ο γιατρός να το αναφέρει στην αστυνομία;». Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η Nessel συζήτησε επίσης για την άμβλωση που είχε κάνει η ίδια χρόνια πριν, κάτι που θα ήταν παράνομο στην πολιτεία τώρα που ανατράπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο η απόφαση Roe εναντίον Wade. Ήταν έγκυος με τρίδυμα και οι γιατροί της είπαν πως τα έμβρυα δεν αναπτύσσονται μέσα στη μήτρα, είπε. «Και μου δήλωσαν πολύ ρητά πως ήταν αδύνατο και για τα τρία μωρά να τα καταφέρουν μέχρι τη γέννηση. Μα αν έκανα άμβλωση σε ένα από τα τρία, ήταν πιθανό τα άλλα δυο να ζούσαν. Ακολούθησα τη συμβουλή του γιατρού μου, και ξέρετε κάτι; Τελικά είχε δίκιο, και τώρα έχω δυο υπέροχους γιους», σημείωσε.

Αμβλώσεις: Ο νόμος του 1931 

Βάσει του νόμου από το 1931, υπάρχει μόνο μια εξαίρεση: για αμβλώσεις που θα «σώσουν τη ζωή» της γυναίκας. Όμως οι γιατροί λένε πως δεν έχουν ιδέα πώς να ερμηνεύσουν αυτό το κομμάτι. Έστω ότι έχει μια γυναίκα καρδιολογικά προβλήματα και η πιθανότητα του να χάσει τη ζωή της κατά τη γέννα είναι 20% με 30%. «Είναι αυτό το ποσοστό αρκετό;», αναρωτήθηκε η δόκτωρ Lisa Harris, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και χειρούργος - γυναικολόγος, μιλώντας σε ραδιόφωνο του Μίσιγκαν. «Δεν μου αρέσει να το θέτω έτσι, όμως είναι αρκετό αυτό το ποσοστό για μια έγκυο να της επιτραπεί από το νόμο να κάνει την άμβλωση; Ή θα πρέπει ο κίνδυνος θανάτου να είναι 50% ή 100%;», σημείωσε. Ή τί γίνεται στην περίπτωση που μια έγκυος έχει καρκίνο και πρέπει να τερματίσει την κύηση για να αρχίσει χημειοθεραπείες; «Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος θανάτου, αλλά ενδέχεται να υπάρξει κίνδυνος μετά από κάποια χρόνια αν δεν κάνει χημειοθεραπεία άμεσα. Οπότε υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι γιατροί αναρωτιούνται», είπε. 

Είναι επίσης αβέβαιο αν μια γυναίκα της οποίας η εγκυμοσύνη μπορεί να απειλήσει τη ζωή της σε αργότερο επίπεδο, αν θα πρέπει να καθυστερήσει τον τερματισμό μέχρι τότε. «Βλέπουμε γυναίκες που έχουν διάφορα προβλήματα, όπου είναι καλά στην υγεία τους στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Αλλά αν η εγκυμοσύνη συνεχιστεί και είναι να γεννήσουν, τότε θα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου», εξήγησε η Harris.

Το νομοθετικό σώμα της πολιτείας ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, όμως η κυβερνήτης της πολιτείας Gretchen Whitmer, έκανε προληπτικά αγωγή ώστε να αποτρέψει την εφαρμογή του νόμου του 1931. Η ΜΚΟ Planned Parenthood έκανε παρόμοια αγωγή. Και υπάρχει και καμπάνια για συλλογή υπογραφών ώστε να τεθεί το ζήτημα των αμβλώσεων στην κάλπη τον Νοέμβριο. Μα αυτό θα γίνει αρκετό διάστημα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το ζήτημα. Στο μεταξύ, η σύγχυση και η αβεβαιότητα λόγω του νόμου αυτού θα είναι αρκετή για κάποιους επαγγελματίες υγείας να σταματήσουν να κάνουν αμβλώσεις, είπε η Nessel.

«Πιστεύω πως αυτή η κατάσταση θα έχει το αποτέλεσμα του να μην κάνουν οι γιατροί αυτήν τη διαδικασία καθόλου, γιατί δεν θα θέλουν να βρεθούν κατηγορούμενοι», συνέχισε. «Δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορούμενου και να πάνε φυλακή. Οπότε πιστεύω πως πραγματικά, θα έχουμε γιατρούς που θα πρέπει να αθετήσουν τον όρκο του Ιπποκράτη και να πουν, “λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σας βοηθήσω”», τόνισε. 

Προς το παρόν ο νόμος 1931 του Μίσιγκαν που μετατρέπει την άμβλωση σε κακούργημα δεν είναι σε ισχύ, αφού τον μπλόκαρε προσωρινά η Γενικός Εισαγγελέας της Πολιτείας, Ντάνα Νέσελ... 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA