Μενού
  • Α-
  • Α+

Θα μπορούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία να είναι η πρώτη πράξη του δράματος; Και βέβαια θα μπορούσε. Για την ακρίβεια ο φόβος πως με αυτόν τον πόλεμο άνοιξε η... όρεξη της Ρωσίας, φόβισε τόσο πολύ τους Φινλανδούς που από εκεί που υποστήριζαν με πάθος την ουδετερότητα της χώρας τους, τώρα πλέον υποστηρίζουν με ακόμα μεγαλύτερο πάθος την όσο το δυνατόν πιο άμεση ένταξη της στο ΝΑΤΟ!

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Φινλανδία να ανακοινώσει και επίσημα την ερχόμενη Κυριακή, 15 Μαΐου, πως θα υποβάλει επίσημη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, κάτι που αναμένεται να κάνει δυο ημέρες αργότερα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο χρόνος για την ένταξη της Φινλανδίας και ίσως και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα από τις 17 Μαΐου. Αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα!

Διαβάστε ακόμη: «Fast track» κινήσεις για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - «Θα γίνουν στόχοι μας» απαντούν οι Ρώσοι

Εδώ, όμως, υπάρχει ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο στο οποίο στέκονται τα τελευταία 24ωρα όλοι οι διεθνείς αναλυτές. Για την ολοκλήρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα απαιτηθούν στην καλύτερη των περιπτώσεων πέντε μήνες. Στο μεσοδιάστημα η Φινλανδία (και η Σουηδία αν έχει κάνει και εκείνη ανάλογη κίνηση) δεν θα καλύπτεται από το Άρθρο 5 της Συμμαχίας περί αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης! Τι θα γίνει σε αυτό το πεντάμηνο κανείς δεν μπορεί να το ξέρει. Προκειμένου, όμως, να κατευνάσει ακριβώς αυτές τις ανησυχίες, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε την περασμένη Τετάρτη πως είναι ήδη έτοιμες νέες αμυντικού τύπου συμφωνίες με τη Φινλανδία και τη Σουηδία – συμφωνίες που θα τις θωρακίζουν με τη συνδρομή της Δύσης, έναντι επιθέσεων. Είναι δεδομένο, πάντως, πως και αυτό να συμβεί τα νερά είναι αχαρτογράφητα.

Τα νέα σύνορα της Ρωσίας με τη Συμμαχία

Εάν η Φινλανδία ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τότε η Ρωσία αποκτά αυτομάτως νέα σύνορα με το ΝΑΤΟ, όχι περιορισμένα αλλά χερσαία και συνολικού μήκους 1.300 χιλιομέτρων! Με την ένταξη της Φινλανδίας στη νατοϊκή Συμμαχία, τα κοινά σύνορα της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ πολλαπλασιάζονται σε μήκος – από περίπου 700 χλμ. που ήταν, θα προσεγγίζουν πλέον τα 2.000 χλμ – με ό,τι θα μπορούσε να συνεπάγεται αυτό για το δυνητικά διευρυμένο πια πεδίο της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Σουηδός Ρότζερ Σβένσον το σημειώνει σε ανάλυσή του για το GMFUS, υπενθυμίζοντας ωστόσο και κάτι άλλο: πως Ελσίνκι και Στοκχόλμη έχουν αρχίσει να επενδύουν περισσότερο στην Άμυνα αλλά και στις σχέσεις τους με το ΝΑΤΟ ήδη από το 2014, από τη μονομερή προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία δηλαδή και έπειτα. Υπενθυμίζεται πως μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, η Φινλανδία υπέγραψε συμφωνία για την αγορά συνολικά 64 μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ και τη Lockheed Martin.

Η Ρωσία απειλεί ανοιχτά Σουηδία και Φινλανδία

«Αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα μεταβληθούν εν μια νυκτί από ουδέτερες σε εχθρικές χώρες και σε στόχο για τη Ρωσία» απείλησε ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, σε συνέντευξή του στο unHerd.

«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος - ή πιθανός στόχος - για ένα χτύπημα. Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι εχθρός. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αναλαμβάνουν όλους τους κινδύνους. Οπότε θα επωμίζονταν ορισμένους αμυντικούς κινδύνους φυσικά, κάποιο οικονομικό κόστος — αλλά είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν… Ζούσαν κανονικά ως καλοί γείτονες μαζί μας για δεκάδες χρόνια. αν επιλέξουν ξαφνικά να γίνουν μέρος ενός πολύ εχθρικού μπλοκ, εξαρτάται από αυτούς» διεμήνυσε. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι είναι «απόλυτα σίγουρος» ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα εάν αντιμετώπιζε «μια υπαρξιακή απειλή».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ρώσοι έχουν ήδη μεταφέρει πυρηνικά στο Καλίνινγκραντ (Βαλτική) καθώς και στην Χερσόνησο Κόλα (Αρκτική), χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει και ότι θα τα χρησιμοποιούσαν ως μέσο «συμμετρικής» απάντησης ή ως αντίποινα ενάντια σε μια συμμαχία συνολικά 30 χωρών που δηλώνει αμυντική όπως είναι η νατοϊκή.  

Στην προσπάθειά της να προβλέψει ποια θα μπορούσαν να είναι τα πιθανά ρωσικά αντίποινα, η εφημερίδα Iltalehti υποστηρίζει, επικαλούμενη «πηγές», πως η Μόσχα θα μπορούσε να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία άμεσα, ενδεχομένως ακόμη και από… αύριο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA