Μενού
  • Α-
  • Α+

Κοντά σε μια απόφαση που θα ανατρέψει πολλά απ' όσα γνωρίζουμε για την αγορά ενέργειας σκέφτεται να προχωρήσει η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα Γερμανικής εφημερίδας! Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να επιμείνει στην εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ για να επιτρέψει στις κυβερνήσεις των κρατών μελών να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές για τους καταναλωτές σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ρωσικής παροχής φυσικού αερίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, η οποία επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν για «βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας».

Σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ρυθμίσουν τις τιμές για μια μεταβατική περίοδο προκειμένου να αποτρέψουν μια απότομη αύξησή τους, ακόμη και πριν από μια έντονη έλλειψη, αναφέρει η Welt. «H χρηματοδότηση αυτής της παρέμβασης απαιτεί σημαντικά ποσά», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη το έγγραφο.

Διαβάστε ακόμη: Ο πλανήτης στηρίζει Φινλανδία αλλά ο Πούτιν κλείνει το φυσικό αέριο και απειλεί με πυρηνικό πόλεμο

Τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΕ προειδοποίησε ότι η επιδίωξη επιβολής πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα προκαλούσε προβλήματα και θα υπονόμευε τις προσπάθειες στροφής προς την πράσινη ενέργεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται αυτόν τον μήνα να αποκαλύψει ένα λεπτομερές σχέδιο για την διακοπή εισαγωγής ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία μέχρι το 2027, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

«Σαν να βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»

Στο «καυτό» θέμα του ρωσικού φυσικού αερίου και την προμήθεια της Ευρώπης αναφέρθηκε χθες σε ανάλυσή του το CNN. Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της «γηραιάς ηπείρου» φαίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο επισφαλής, τονίζει το αμερικάνικο Μέσο.

Μόλις 24 ώρες αφότου η Ουκρανία μείωσε τη ροή φυσικού αερίου από το έδαφός της προς την Ευρώπη, κατηγορώντας τη Μόσχα για παρεμβάσεις ρωσικών στρατευμάτων, η Gazprom ανέστειλε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Γιαμάλ – Ευρώπης που διασχίζει την Πολωνία και σταμάτησε να στέλνει αέριο σε διανομέα στη Γερμανία.

Αν και οι ποσότητες που επηρεάζονται είναι μικρές, αντιπροσωπεύοντας συνολικά μόλις ένα ποσοστό τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της Ευρώπης, κάθε χτύπημα στον εφοδιασμό υπογραμμίζει την ευπάθεια της περιοχής και την επείγουσα ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποδεσμευτεί από τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας.

«Τώρα που αρχίζουμε να βλέπουμε αυτά τα διαφορετικά ζητήματα να αναδύονται, αυτό είναι μια εικόνα του γιατί η Ευρώπη δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένες τις προμήθειες φυσικού αερίου», δήλωσε στο CNN Business η Σιμόνε Ταλιαπέτρα, ανώτερη συνεργάτης του think tank Bruegel. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν τώρα σαν να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA