Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο κύβος ερρίφθη για τη Φινλανδία καθώς έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, κάτι που αποτελεί άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Νωρίτερα, ο ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Μίρτσεα Τζεοάνα παρουσιάστηκε πεπεισμένος ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν με «εποικοδομητικό τρόπο» ένα ενδεχόμενο αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενώ απαντώντας αναφορικά με τις τουρκικές ανησυχίες επανέλαβε πως εφόσον οι δύο χώρες υποβάλουν αίτημα ένταξης, «θα είμαστε σε θέση να τις καλωσορίσουμε».

Αντίστοιχα και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε πως πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ όχι μόνο αμυντικά, αλλά και σε πολιτικό, δημοκρατικό επίπεδο. Ενώ τόνισε την ανάγκη, εφόσον οι δύο χώρες υποβάλουν αίτηση ένταξης, η διαδικασία εισδοχής να επιταχυνθεί, προκειμένου να μην παραμείνουν για μεγάλο διάστημα σε «γκρίζα ζώνη» και να δοθούν εγγυήσεις για τη μεταβατική περίοδο.

Στο Βερολίνο συνεχίζεται σήμερα η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ με κεντρικά θέματα τον πόλεμο στην Ουκρανία και το επικείμενο αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ύστερα από δεκαετίες ουδετερότητας,  Προβληματισμούς προκαλεί η στάση της Τουρκίας, η μόνη χώρα που φαίνεται να προβάλλει αντιρρήσεις.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA