Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον Μάιο του 1910 η ανθρωπότητα βρισκόταν μπροστά στον κίνδυνο του αφανισμού. Ο κομήτης του Χάλεϊ πλησίαζε την Γη κάτι που σήμαινε πως μια πιθανή πρόσκρουση με τον πλανήτη μας θα σήμαινε το τέλος. Ο πανικός ήταν αδιανόητος. Οι άνθρωποι έφτασαν σε σημείο να μιλούν για τη συντέλεια του κόσμου και να αποχαιρετούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διατηρώντας την ψυχραιμία του δήλωσε, όταν τον ρώτησαν αν ο κομήτης θα συγκρουστεί με τη Γη: «Με βεβαιότητα σας λέω όχι». Και όταν τον ξαναρώτησαν πώς είναι τόσο βέβαιος, εκείνος απάντησε αφοπλιστικά: «Αν δεν πέσει, θα επιβεβαιωθώ. Αν όμως πέσει τελικά, κανείς μας δεν θα ζει για να μου πει ότι έκανα λάθος»! Τελικά, ο κομήτης, μια ημέρα σαν σήμερα, πέρασε δίπλα από τη Γη κάνοντας τους πάντες να αναστενάξουν με ανακούφιση!

Τι ήταν ο κομήτης του Χάλεϊ

Πήρε το όνομά του από τον Βρετανό αστρονόμο Έντμοντ Χάλεϊ ο οποίος στις 4 Σεπτεμβρίου 1682 ήταν ο πρώτος που τον παρατήρησε και το περιέγραψε. Το ενδιαφέρον του Χάλεϊ για τις τροχιές των κομητών τον οδήγησε να συγκεντρώσει τις παρατηρήσεις που είχαν γίνει τα προηγούμενα 200 χρόνια γύρω από την εμφάνιση και την κίνηση των κομητών, για να ανακαλύψει αν η βαρύτητα του Ήλιου είχε κάποια επίδραση στην κίνηση και την τροχιά τους, όπως υποστήριζε ο φίλος του Ισαάκ Νεύτων. Μόνο 24 κομήτες είχαν αρκετές παρατηρήσεις για την έρευνά του. Εκείνο που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στον Χάλεϊ ήταν το γεγονός ότι τρεις από τους 24 κομήτες που είχαν εμφανιστεί το 1531, το 1607 και το 1682 είχαν παρόμοιες τροχιές καθώς περνούσαν από τον Ήλιο και είχαν εμφανιστεί με διαφορά 76 χρόνων μεταξύ τους. Τον κομήτη του 1682 μάλιστα τον είχε παρατηρήσει, όπως είπαμε, και είχε μελετήσει την τροχιά του και ο ίδιος ο Χάλεϊ. Έτσι το συμπέρασμα ήταν εύκολο να βγει, ότι οι τρεις κομήτες ήταν ένας και μοναδικός, που επέστρεφε κάθε 76 χρόνια.

Υπάρχουν καταγεγραμμένες αστρονομικές παρατηρήσεις για τον συγκεκριμένο κομήτη στην Κίνα ήδη από το 240 π.Χ. Η εμφάνισή του το 12 π.Χ. παρακίνησε πολλούς θεολόγους να εικάσουν ότι το Άστρο της Βηθλεέμ, που καθοδήγησε τους Τρεις Μάγους όταν θέλησαν να επισκεφθούν τον νεογέννητο Ιησού, μπορεί να ήταν ο κομήτης Χάλεϊ.

Από τα αρχαία χρόνια οι κομήτες αποσπούσαν την προσοχή των ανθρώπων, κυρίως ως κακοί οιωνοί, λόγω της σπανιότητας της εμφάνισής τους. Συνήθως συνδέονταν με επερχόμενα γεγονότα καταστροφής, με λοιμούς, θανάτους βασιλέων και καταστροφή αυτοκρατοριών.

Ο «Χάλεϊ» είναι ο διασημότερος από τους κομήτες που... γυροφέρνουν τον πλανήτη μας. Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, εμφανίζεται κάθε 75 με 76 χρόνια. Η τελευταία φορά που πλησίασε τη Γη ήταν στις 9 Φεβρουαρίου 1986 αλλά με εκείνο το πέρασμα ασχολήθηκαν μόνο οι επιστήμονες αφού σχεδόν από την αρχή είχε αποκλειστεί κάθε πιθανότητα να περάσει έστω κοντά. Επόμενη «στάση» στη Γη έχει υπολογιστεί πως θα γίνει στις 28 Ιουλίου 2061, δηλαδή σε 39 χρόνια από σήμερα!

Η ημέρα που θα ερχόταν η συντέλεια

Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο κομήτης του Χάλεϊ έκανε ένα πάρα πολύ κοντινό πέρασμα από τη Γη τον Μάιο του 1910. Τότε υπήρχαν πολλοί αστρολόγοι και μελλοντολόγοι το παρουσίασαν σχεδόν ως δεδομένο πως ο κομήτης θα συγκρουστεί με τη Γη και τα αποτελέσματα του θα ήταν καταστροφικά για την ανθρωπότητα.

Ο πανικός μεγιστοποιήθηκε, όταν αποκαλύφθηκε ότι η ουρά του κομήτη περιείχε ένα δηλητηριώδες κυανιούχο αέριο. Μερικοί απατεώνες βρήκαν τότε την ευκαιρία να θησαυρίσουν, πουλώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες στους αδαείς! Ο Γάλλος αστρολόγος Καμίλ Φλαμαριόν, μάλιστα, δήλωσε ότι «το κυάνιο θα εισχωρούσε στη γήινη ατμόσφαιρα και πιθανώς θα σκότωνε κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη μας».

Διάφοροι απίθανοι τύποι πουλούσαν «χάπια για τον κομήτη» που υποτίθεται ότι προστάτευαν από το κυάνιο. Οι εκκλησίες διοργάνωναν ολονυχτίες και διάφοροι «καταστροφολόγοι» έστελναν επιστολές στο Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, υποστηρίζοντας ότι ο κομήτης θα προκαλούσε τεράστιες παλίρροιες σε ολόκληρη την Αμερική καθώς ο Ειρηνικός Ωκεανός θα... άδειαζε μέσα στον Ατλαντικό!

Στην Οκλαχόμα μια θρησκευτική σέχτα προσπάθησε να θυσιάσει μία παρθένα για να εξορκίσει το κακό, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία. Στη Βιέννη ένας μικροσεισμός πανικόβαλε τους κατοίκους, οι οποίοι εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα των Αψβούργων και κατέφυγαν στους γύρω λόφους για να παρακολουθήσουν τη συντέλεια του κόσμου. Συνολικά εκείνο τον Μάιο καταγράφηκαν πάνω από 400 αυτοκτονίες, οι οποίες σχετίζονται με τον φόβο των αυτόχειρων για την επερχόμενη συντέλεια του κόσμου. Η 16χρονη Εϊμι Χόπκινς σκοτώθηκε πέφτοντας από μια σκεπή ενώ παρακολουθούσε το πέρασμα του Χάλεϊ.

Όταν ξημέρωσε η 20ή Μαΐου 1910 και ο κομήτης άρχισε να απομακρύνεται από τη Γη, όλοι συνειδητοποίησαν ότι η συντέλεια του κόσμου δεν είχε έρθει. Οι ιστορίες για τον κομήτη εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας από τις εφημερίδες και η ζωή συνεχίστηκε κανονικά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA