Μενού
  • Α-
  • Α+

Εξαλλοι είναι στην Τουρκία με την απήχηση που είχε η ιστορική ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, κατά την οποία όρθιοι οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές καταχειροκρότησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρέθεσε τις ελληνικές θέσεις για όλα τα φλέγοντα θέματα που μας απασχολούν από την Ουκρανία και τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μέχρι το Κυπριακό και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Χαρακτηριστικές του εκνευρισμού που επικρατεί στην Αγκυρα, είναι οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος έκανε λόγο για «θέατρο» και «σόου». «Παρακολουθήσατε το θέατρο για την Τουρκία και την ΤΒΔΚ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, τις οποίες αποκαλούμε σύμμαχο. Χειροκροτούν όρθιοι τον Ελληνα πρωθυπουργό που αντιτίθεται στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο. Το να δρα κανείς σαν να μην υπάρχουν οι Τουρκοκύπριοι στο νησί αποτελεί μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οκτάι.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο με τα σόου του ελληνικού-ελληνοκυπριακού διδύμου, που δεν συνεισφέρουν τίποτα προς την επίτευξη λύσης. Δεν έχουμε χρόνο. Βλέπουμε την αλήθεια και τη δείχνουμε σε όλους. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας» συνέχισε, και πρόσθεσε πως η Ελλάδα «παίζει το παιχνίδι των 12 μιλίων στο Αιγαίο και παραβιάζει διαρκώς τον εναέριο χώρο μας».

Μάλιστα ήταν τέτοια η οργή του Φουάτ Οκτάι που έφτασε στο σημείο να κατηγορεί τη χώρα μας για παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας. «Καλώ τις ΗΠΑ να ασπαστούν την κοινή λογική και να μην ενθαρρύνουν με χειροκροτήματα τις προσπάθειες δημιουργίας αντίθετης αντίληψης για την Ελλάδα, η οποία παίζει το παιχνίδι των 12 μιλίων στο Αιγαίο και παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Σε αυτές τις ημέρες, που η περιφερειακή συνεργασία είναι πιο σημαντική από ποτέ λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, ο καθένας πρέπει να σκεφτεί δύο φορές τι χειροκροτεί όρθιος, τι υποστηρίζει, τι επικροτεί και τι ξεστομίζει», τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

«Αιχμηρά» τα τουρκικά πρωτοσέλιδα

Στην Τουρκία σήμερα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων «βράζουν» για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Οπως αναμενόταν, στην Τουρκία υπήρξαν οργισμένες αντιδράσεις για τις αναφορές του Ελληνα πρωθυπουργού από το βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου, στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και για το αίτημά του να υπάρξει παρέμβαση για την επίλυση του Κυπριακού.

Η εφημερίδα Hürriyet αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε την Τουρκία στις ΗΠΑ με το χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας». Επίσης, η εφημερίδα Sabah κάνει λόγο για «παιχνίδια» της Ελλάδας και αναφέρει ότι «με αφορμή την ένταση στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα έβαλε “στο μάτι” τα F-35».

Η αποτίμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη

Ως απολύτως επιτυχημένη αποτιμούν τη διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ κυβερνητικές πηγές, μετά και την αποθέωση που καταγράφηκε κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο, όπου η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και τα μέλη των δύο νομοθετικών Σωμάτων σηκώθηκαν όρθιοι χειροκροτώντας τον παρατεταμένα και θερμά τόσο στις αναφορές του για τη Δημοκρατία και τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών, αλλά και όταν μίλησε για όλα τα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τα ακανθώδη εθνικά θέματα για την Ελλάδα όπως η τουρκική παραβατικότητα και το Κυπριακό.

Ο θετικός αντίκτυπος της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο λήψης αποφάσεων του αμερικανικού πολιτικού συστήματος και το γεγονός ότι κατάφερε να μιλήσει στην καρδιά τους, αποτυπώθηκε σε όσα του είπε η Νάνσι Πελόζι μετά το πέρας της ομιλίας του, όπου κατά πληροφορίες δήλωσε ότι την ενέπνευσε και ότι είχε να συγκινηθεί τόσο από την ομιλία του τελευταίου Προέδρου της Τσεχοσλοβακίας και πρώτου Προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ. Ταυτοχρόνως η κάμερα κατέγραψε αρκετούς Γερουσιαστές και Βουλευτές να ζητούν από τον Eλληνα Πρωθυπουργό να υπογράψει έγγραφα. Οι πληροφορίες θέλουν βουλευτές των ΗΠΑ να του ζητούν να γράψει τις ομιλίες τους, θέλοντας να περιγράψουν το πόσο τους καθήλωσε.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός σηματοδότησε με τη στάση του στην Ουάσινγκτον τη δυναμική επιστροφή της Ελλάδας στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι ως «ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», αναδεικνύοντας παράλληλα τη χώρα μας ως πόλο σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης. «Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά, αλλά και μίας χώρας που όπως προσέθεταν η κληρονομιά της σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

«Η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας», τόνιζαν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας το γεγονός ότι από τις επαφές του Πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε εμφατικά το γεγονός ότι πέρα από την ιστορική τους φιλία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές. Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να το καταστήσει αυτό σαφές, περνώντας με έναν πολύ διακριτικό αλλά ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα στους παράγοντες του πολιτικού συστήματος της Αμερικής, όταν χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία επέστησε την προσοχή των ΗΠΑ στην επιλογή των συμμάχων της.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημείωναν πως η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της κυβέρνησης. «Ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα», τόνιζαν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA