Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι γιατροί του νοσοκομείου λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης Λάτζαρο Σπαλαντσάνι διέγνωσαν το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία. Πρόκειται για ένα νεαρό άνδρα, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες Νήσους. Ο ασθενής έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας, βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στη φάση αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Καταβάλλεται προσπάθεια, τέλος, με στόχο να ειδοποιηθούν όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή με τον νέο τις ημέρες πριν διαγνωστεί με την ασθένεια.

Η εν λόγω είδηση έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις υγειονομικές Αρχές και στη χώρα μας, με τον καθηγητή επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, να εφιστά την προσοχή για επαυξημένη επαγρύπνηση καθώς η ευλογιά των πιθήκων έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία, τονίζοντας ότι υπάρχουν τρία σημεία που θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βάση τόσο επιστήμονες όσο και πολίτες.

Ο καθηγητής σημείωσε χαρακτηριστικά πως «τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στο παρελθόν), πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες, τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου».

«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία επιδημική έξαρση όπως αυτές που γνωρίζαμε για αυτόν τον ιό και έχουμε συνηθίσει, και συνεπώς είναι σημαντικό να σκεφτούμε out of the box» υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει η πιθανότητα «να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού ως αποτέλεσμα και της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς». «Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, θα έλεγα ότι τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση» κατέληξε ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, που ήταν η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης (18/5) ότι ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ασθενείς, ανεβάζοντας σε εννέα τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από την ιογενή ευλογιά των πιθήκων. Υποπτα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στη Βόρεια Αμερική εγείροντας φόβους για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής που είναι ενδημική στη δυτική Αφρική.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη Βρετανία, κρούσματα εντοπίστηκαν και στην Πορτογαλία αλλά και στην Ισπανία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έξι άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στην Πορτογαλία και περισσότεροι από 12 είναι ύποπτα κρούσματα, όπως δήλωσαν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας. Η Ισπανία έχει υπό επιτήρηση οκτώ άτομα, ενώ πραγματοποιούνται δοκιμές για την επιβεβαίωση του ιού.

Στη Βρετανία βρέθηκαν ακόμα τέσσερα άτομα με την «ευλογιά των πιθήκων» και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε επτά. Οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας δήλωσαν μάλιστα πως γιατροί και νοσοκόμες θα παροτρύνονται να φορούν επιπλέον εξοπλισμό ατομικής προστασίας όταν εξετάζουν ασθενείς με νέο εξάνθημα, ενώ όσοι ασθενείς έχουν συμπτώματα θα πρέπει να τηλεφωνούν πριν πάνε σε νοσοκομεία.

Με εξαίρεση το πρώτο πρόσωπο που μολύνθηκε, το οποίο είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νιγηρία, οι υπόλοιποι ασθενείς μολύνθηκαν στη Βρετανία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA). «Αυτά τα τελευταία κρούσματα, όπως και οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για κρούσματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, επιβεβαιώνουν αυτό που φοβόμασταν αρχικά: ότι μπορεί να υπάρχει μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων στις κοινότητές μας», εξήγησε η δρ Σούζαν Χόπκινς βασική ιατρική σύμβουλος της UKHSA.

Ευλογιά των πιθήκων: Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA