Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενώ εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εγκαταλείψει το εργοστάσιο Azovstal αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες μέσα στο πολιορκημένο συγκρότημα στη Μαριούπολη και φαίνεται να περιλαμβάνουν μερικούς ανώτερους διοικητές. Ένας από αυτούς είναι ο ταγματάρχης Μπόνταν Κρότεβιτς, αρχηγός του επιτελείου του συντάγματος Azov. Τις τελευταίες ημέρες, ανέβασε συχνά στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μιλώντας για στρατιωτικές τακτικές και για τον αγώνα για την Ουκρανία, αλλά όχι για το τι μπορεί να του συμβεί.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κογκρέσο ενέκρινε το «πακέτο βοήθειας» 40 δισ. δολαρίων στο Κίεβο

Σε ανάρτησή του την Τετάρτη, πρότεινε ότι δεν θα παραδοθεί, λέγοντας ότι «ο αγώνας συνεχίζεται». Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι πάνω από 1.700 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν παραδοθεί στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη από τις 16 Μαΐου. Σε μια ανάρτηση στο Instagram, ο Κρότεβιτς είπε στους συμμάχους του: «Ο πόλεμος δεν τελείωσε, ο πόλεμος πλήρους κλίμακας μόλις ξεκίνησε. Θα πρέπει να γίνετε διοικητές και να πάρετε τον έλεγχο, ή να τρέξετε μακριά και μετά θα υποστείτε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες».

Ο Κρότεβιτς είπε ότι «η Ρωσία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν συνηθισμένη να πολεμά ενάντια σε πολύ πιο αδύναμες χώρες και κάθε πρόβλημα επιλύθηκε με μαζικούς βομβαρδισμούς πυροβολικού ή αεροπορικές επιδρομές. Είμαστε πιο αδύναμοι σε στρατιωτικές δυνατότητες, αλλά η αυτοπεποίθηση του εχθρού είναι δική μας ατού».

Διαπραγματεύσεις για την... τύχη όσων παραδόθηκαν

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 1.700 Ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί στη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης εντός τριών ημερών, περιλαμβανομένων 771 τις τελευταίες 24 ώρες, αναφέρει η Ρωσία. Αβέβαιη είναι η τύχη των παραδοθέντων, με τη Μόσχα να αναφέρει ότι 900 εξ αυτών έχουν οδηγηθεί σε κέντρο κράτησης σε ρωσοκρατούμενα εδάφη. Την ίδια στιγμή, φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ αναφέρουν πως άλλοι 1.000 μαχητές παραμένουν στη χαλυβουργία.

Η τελική έκβαση της πιο αιματηρής μάχης του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει ανοιχτή, καθώς δεν είναι σαφές ποια μοίρα περιμένει τους Ουκρανούς μαχητές που κατέθεσαν τα όπλα αφού αντιστέκονταν επί σχεδόν τρεις μήνες στις στοές και τα υπόγεια καταφύγια της χαλυβουργίας. Η Ουκρανία επιδιώκει να εξασφαλίσει ανταλλαγή αιχμαλώτων, εντούτοις δεν διαφαίνεται σχετική ρωσική πρόθεση. Κατά τη Μόσχα, 900 εκ των μαχητών έχουν οδηγηθεί σε κέντρο κράτησης σε περιοχή που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών που ελέγχουν το Ντονέτσκ, αναφέρει πως έως και 1.000 μαχητές παραμένουν μέσα στη χαλυβουργία, όπου υπόγεια καταφύγια και στοές τους προστάτευσαν από εβδομάδες ρωσικών βομβαρδισμών. «Αφήστε τους να παραδοθούν, αφήστε τους να ζήσουν, αφήστε τους ειλικρινά να αντιμετωπίσουν το φορτίο για όλα τα εγκλήματά τους» είπε ο ίδιος μιλώντας στο διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι Solovyov Live. Σχετικά με όσους παραδόθηκαν ο Πουσίλιν είπε ότι οι τραυματίες έλαβαν ιατρική φροντίδα, ενώ εκείνοι που ήταν καλά στην υγεία τους οδηγήθηκαν σε κέντρο κράτησης. To ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε δημοσιεύσει επίσης βίντεο, στο όπως όπως αναφέρει εικονίζονται τραυματίες Ουκρανοί μαχητές που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν δημόσια για το τι απέγιναν οι μαχητές, καθώς στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη διάσωσή τους. Ουκρανός στρατηγός αρκέστηκε να αναφέρει την Πέμπτη πως «η απομάκρυνση των ηρώων-μαχητών μας συνεχίζεται».

«Το κράτος καταβάλλει τις μέγιστες προσπάθειες προκειμένου να επιτύχει τη διάσωση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεών μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ σε συνέντευξη Τύπου. «Οποιαδήποτε πληροφορία προς το κοινό θα έθετε σε κίνδυνο αυτή τη διαδικασία» επισήμανε. Η Ρωσία αρνείται ότι έχει συμφωνήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων. Πολλοί από τους υπερασπιστές του Azovstal ανήκουν στο Τάγμα Αζόφ, που η Μόσχα αποκαλεί ναζί και λέει πως πρέπει να διωχθούν για εγκλήματα πολέμου. Η Ουκρανία τους αποκαλεί εθνικούς ήρωες.

Μαίνεται η μάχη του Ντονμπάς

Το τέλος των μαχών στη Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη που έχει καταλάβει μέχρι τώρα η Ρωσία, επιτρέπει στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να διεκδικήσει μια σπάνια νίκη στην εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Δίνει στη Ρωσία τον πλήρη έλεγχο της Αζοφικής θάλασσας και μια αδιάσπαστη έκταση εδάφους κατά μήκος της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας. Η Ουκρανία αναφέρει πως δεκάδες χιλιάδες άμαχοι πέθαναν σε σχεδόν τρεις μήνες ρωσικής πολιορκίας και βομβαρδισμών που μετέτρεψαν την πόλη σε ερείπια. Ο Ερυθρός Σταυρός και τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως ο αληθινός απολογισμός είναι αναρίθμητος, αλλά είναι τουλάχιστον χιλιάδες, καθιστώντας την την πιο πολυαίμακτη μάχη στην Ευρώπη τουλάχιστον από τους πολέμους στην Τσετσενία και στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από τη βόρεια Ουκρανία και την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, Κίεβο, στα τέλη Μαρτίου και απωθήθηκαν από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Χάρκοβο αυτό τον μήνα. Η Ρωσία συνεχίζει όμως την κύρια επίθεσή της χρησιμοποιώντας μαζικό πυροβολικό και τεθωρακισμένα, προσπαθώντας να καταλάβει περισσότερο έδαφος στο ανατολικό Ντονμπάς, περιλαμβανομένων των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που διεκδικεί η Μόσχα εκ μέρους των αυτονομιστών.

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, πως οι επιθέσεις της Ρωσίας επικεντρώθηκαν στο Ντονέτσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις «υπέστησαν σημαντικές απώλειες» γύρω από το Σλοβιάνσκ βόρεια του Ντονέτσκ. Η αστυνομία ανέφερε σήμερα στην εφαρμογή Telegram πως δύο παιδιά σκοτώθηκαν στην πόλη Λίμαν του Ντονέτσκ. Ο Σέρχιι Γκαϊντάι, κυβερνήτης της γειτονικής περιφέρειας Λουχάνσκ, δήλωσε πως τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό της πόλης Σεβεροντονέτσκ στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Στη Ρωσία, ο κυβερνήτης της συνοριακής περιφέρειας Κουρσκ κατηγόρησε εν τω μεταξύ τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν ένα χωριό στα σύνορα, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άμαχο. Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για βομβαρδισμούς και από τις δύο πλευρές των συνόρων επί εβδομάδες. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA