Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια πρώτη μορφή... κανονικότητας στην Ουκρανία είναι γεγονός! Πώς μπορεί να καταγραφεί διαφορετικά η πρώτη επιστροφή μαθητών σε σχολείο της χώρας, όταν μάλιστα ο πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη! Μαθητές μπήκαν ξανά σε σχολική αίθουσα μετά τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που έγιναν στο χωριό Νόβι Μπουκίβ της που ανήκει στην περιφέρεια του Τσερνίχιφ. Μπορεί η αίθουσα να μην είχε παράθυρα ή σχολικά βιβλία, αλλά ο ενθουσιασμός μεταξύ των μαθητών περίσσευε! 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανταλλαγή μαχητών του Αζόφ με τον πολιτικό Βίκτορ Μέντβεντσουκ εξετάζει η Μόσχα

Τα παιδιά κάθισαν στα θρανία, όσα υπήρχαν δηλαδή, ακούγοντας τον δάσκαλό τους, με τη φωνή του να συναγωνίζεται τον ήχο από τις σακούλες στα παράθυρα προκειμένου να μην μπαίνει κρύο και αέρας. Όταν ρωτήθηκαν αν ήταν χαρούμενοι που επέστρεψαν στο σχολείο, η τάξη των μαθητών της Ε' τάξης φώναξε ένα δυνατό «Ναι!».

Μπορεί να μην έχουν ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά τα μαθήματα ξεκίνησαν μετά από μια μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού και αποκατάστασης των ζημιών μετά την αναχώρηση του ρωσικού στρατού. Το Νόβι Μπουκίβ ήταν ένας οικισμός από μία μια σειρά που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός για ένα μήνα ως μέρος της αποτυχημένης κίνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν προς το Κίεβο από τρεις κατευθύνσεις. Για ένα μήνα οι κάτοικοι έζησαν μέσα στον τρόμο, με εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και εκτεταμένες λεηλασίες να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας.

Από περιττώματα και γκράφιτι μέχρι... χειροβομβίδες 

Το σχολείο ήταν η κύρια ρωσική βάση στο χωριό και όταν ο Guardian επισκέφτηκε αμέσως μετά την αναχώρηση των Ρώσων, υπήρχαν ρούχα, τρόφιμα και σπασμένα γυαλιά σκορπισμένα στους ορόφους, γκράφιτι στους τοίχους και μηνύματα που άφησαν οι Ρώσοι στους μαυροπίνακες.

«Νόμιζα ότι δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δουλέψουμε ξανά εδώ», είπε η διευθύντρια, Ναταλία Βοβκ στο βρετανικό Μέσο. Οι Ρώσοι εκτόξευσαν πυραύλους ακριβώς έξω από το σχολείο, προκαλώντας πυρά του ουκρανικού πυροβολικού που έσπασαν τα παράθυρα του σχολείου και κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του ρωσικού στρατεύματος που τελικά οδήγησαν και στην υποχώρησή τους τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου.

«Ήταν μια αφόρητη στιγμή. περπατούσες στο δρόμο και έβλεπες ανθρώπους που ήξερες ότι ήταν καλοντυμένοι και κομψοί και φορούσαν κουρέλια, με κόκκινα μάτια και έδειχναν ζαλισμένοι», είπε η διευθύντρια και πρόσθεσε: «Τότε νόμιζα ότι αυτό ήταν, ότι δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δουλέψουμε ξανά εδώ, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φέρουμε τη ζωή πίσω σε αυτό το μέρος».

Και για τα παιδιά, η κατοχή ήταν μια τραυματική περίοδος, καθώς έβλεπαν τους ενήλικες αβοήθητους να προστατεύσουν τα σπίτια και τα αγαπημένα τους πρόσωπα από τη ρωσική επίθεση. Η διαδικασία καθαρισμού ήταν μακρά, κουραστική και δυσάρεστη. Μία από τις αίθουσες του κάτω ορόφου του σχολείου είχε χρησιμοποιηθεί ως υβριδική τουαλέτα και κουρείο, και ήταν γεμάτη από μάζες μαλλιών και σωρούς περιττωμάτων. Παντού υπήρχαν σπασμένα τζάμια και άλλα συντρίμμια. Κάποιος μάλιστα βρήκε και μια χειροβομβίδα στο υπόγειο.

Δωρεές με υπολογιστές και βιβλία

Μέχρι τις αρχές Μαΐου, είχαν επισκευαστεί αρκετά για να ξαναρχίσουν τα μαθήματα. Σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας, τα σχολεία χρησιμοποιούν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά ο ρωσικός στρατός λεηλάτησε τα περισσότερα σπίτια στο χωριό Νόβι Μπουκίβ, πράγμα που σημαίνει ότι ούτε οι δάσκαλοι ούτε οι μαθητές έχουν υπολογιστές ή tablet.

Περίπου 100 από τους 188 μαθητές του σχολείου μπορούν πλέον να φοιτούν τακτικά. Πολλοί από τους άλλους εξακολουθούν να βρίσκονται στο εξωτερικό ή στη δυτική Ουκρανία, έχοντας διαφύγει με τις οικογένειές τους.

Ένας αριθμός μικρών φιλανθρωπικών οργανώσεων και ατόμων επικοινώνησαν με το σχολείο αφού διάβασαν το άρθρο του Guardian τον Απρίλιο που περιγράφει λεπτομερώς την καταστροφή εκεί, είπε η διεθύντρια. Κάποιος έστειλε 6 υπολογιστές, οι οποίοι έφτασαν πρόσφατα ταχυδρομικώς και αποθηκεύονται αλλού έως ότου το σχολικό κτίριο να έχει ξανά παράθυρα και ρεύμα. Ένας άλλος προσφέρθηκε να πληρώσει για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων σχολικών βιβλίων, αφού ολόκληρο το απόθεμα κάηκε σε φωτρά κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA