Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανείπωτος πόνος στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον πλανήτη για το ασύλληπτο μακελειό σε δημοτικό σχολείο του Τέξας, με τις Αρχές να προσπαθούν να αναλύσουν το προφίλ του δράστη, του 18χρονου Σαλβαδόρ Ράμος και να κατανοήσουν τα κίνητρα της πολύνεκρης επίθεσης. Ο ένοπλος νεαρός έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά λίγη ώρα αφότου σκότωσε 19 παιδιά, μαθητές του δημοτικού σχολείου και δύο δασκάλες τους, και ενώ νωρίτερα είχε πυροβολήσει και τραυματίσει σοβαρά τη γιαγιά του.

Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, οι Αρχές αναζητούν το κίνητρο για τη φρικτή επίθεση εξετάζοντας τους δύο λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τον πολιτειακό γερουσιαστή Ρόλαντ Γκουτιέρεζ που επικαλείται την αστυνομία της πολιτείας, ο δράστης άφησε να εννοηθεί στα social media ότι θα μπορούσε να κάνει επίθεση.

Ο Ράμος, ο οποίος γεννήθηκε στη Βόρεια Ντακότα αλλά ζούσε στην Ουβάλντε, είχε αγοράσει δύο «όπλα επίθεσης» αφού έκλεισε τα 18 του χρόνια και με αυτά τα όπλα επιτέθηκε αρχικά στη γιαγιά του. «Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε στα 18α γενέθλιά του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής.

Αν και τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα, πληροφορίες θέλουν τον 18χρονο να είχε δεχθεί αρκετές επιθέσεις σχολικού εκφοβισμού εξαιτίας των οποίων παράτησε το σχολείο, με τους συμμαθητές του να φέρονται πως τον κορόιδευαν για τα φτωχικά ρούχα που φορούσε. Εργαζόταν σε ένα ταχυφαγείο της μικρής πόλης που έμενε και σύμφωνα με τον εργοδότη του ήταν πολύ κλειστός χαρακτήρας.

Η Αστυνομία που ερευνά την υπόθεση πιστεύει ότι ο ένοπλος δημοσίευσε στο Instagram φωτογραφίες με τα δύο όπλα που χρησιμοποίησε στην επίθεση, αν και ο λογαριασμός του έχει απενεργοποιηθεί. Εξετάζουν επίσης εάν έκανε αναρτήσεις στο Διαδίκτυο ή έστειλε μηνύματα που παραπέμπουν στην επίθεση πριν την εκδηλώσει.

Αξιωματούχος ανέφερε ότι η αστυνομία εξέδωσε πολλαπλά εντάλματα έρευνας και συγκέντρωσε τηλεφωνικά και άλλα αρχεία, ενώ έγιναν προσπάθειες να επικοινωνήσουν με συγγενείς και κοντινούς του ανθρώπους. Η αστυνομία λέει ότι ο Ράμος έδρασε μόνος του και πιστεύεται ότι εγκατέλειψε το αυτοκίνητό του έξω από το σχολείο.

Τα μηνύματα και οι προειδοποιήσεις

«Πριν από τρεις ημέρες αυτή η φωτογραφία δύο αυτόματων τυφεκίων AR15 αναρτήθηκε σε λογαριασμό του Instagram που συνδέεται με τον ύποπτο οπλοφόρο», αναφέρει το δελτίο του CNN. Συγκεκριμένα, τρεις μέρες πριν το μακελειό ο δράστης φαίνεται πως είχε αναρτήσει φωτογραφίες με τα όπλα που είχε αγοράσει, ταγκάροντας μια κοπέλα ξεκινώντας έτσι μια συζήτηση μαζί της.

  • Τι δουλειά έχω εγώ με τα όπλα σου;
  • Απλά ήθελα να σε επισημάνω.
  • Μα γιατί;
  • Να είσαι ευγνώμων που σε τάγκαρα.
  • Όχι δεν είμαι, είναι τρομακτικό.
  • Γιατί;
  • Δε σε ξέρω καθόλου και με ταγκάρεις σε μια ανάρτηση με όπλα;

Η κοπέλα δηλώνει ότι δεν τον γνωρίζει και ότι τρομοκρατήθηκε βλέποντας το όνομά της πάνω σε μια φωτογραφία με όπλα και γι’αυτό του απάντησε. Μερικές ώρες μετά φαίνεται να την προειδοποιεί ότι κάτι θα κάνει.

  • Είμαι έτοιμος.
  • Είσαι έτοιμος για τι πράγμα; Καλημέρα.
  • Θα σου πω πριν τις 11.

Το τελευταίο μήνυμα που έστειλε στο Instagram στη νεαρή κατά τη χθεσινή τους συνομιλία, πριν τη σφαγή που ακολούθησε, ήταν η φράση «Ima air out», το νόημα της οποίας είναι ασαφές, αφού η αμερικάνικη έκφραση σημαίνει συνήθως «πάω βόλτα να πάρω αέρα», αλλά χρησιμοποιείται και ως slang έκφραση στη ραπ μουσική ως «πυροβολώ». Δύο ώρες αργότερα εισέβαλε στο σχολείο αφαιρώντας 21 ζωές.

Βιντεοπαιχνίδι με όπλα και bullying

Σύμφωνα με το CNN, ο Ράμος έστειλε φωτογραφίες σε έναν πρώην συμμαθητή του με ένα πυροβόλο όπλο και μια τσάντα γεμάτη πυρομαχικά, μέρες πριν την επίθεση. «Μου έστελνε μήνυμα εδώ κι εκεί και πριν από τέσσερις ημέρες μου έστελνε μια φωτογραφία του AR που χρησιμοποιούσε… και ένα σακίδιο γεμάτο φυσίγγια», είπε ο πρώην συμμαθητής.

Ένας άλλος πρώην συμμαθητής του, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο CNN ότι αυτός και ο Ράμος ήταν κάπως «δεμένοι» και συνήθιζαν να παίζουν μαζί Xbox. Πρόσθεσε ότι ο Ράμος ήταν λάτρης του παιχνιδιού σκοποβολής και μάχης Call of Duty.

Η Washington Post υποστήριξε ότι ο Ράμος δεχόταν bullying ως παιδί ενώ φιλοξενεί μαρτυρίες πως τον κορόιδευαν για σεξουαλικές προτιμήσεις αλλά και για τα ρούχα που φορούσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA