Μενού
  • Α-
  • Α+

Την έγκριση της κάτω Βουλής, του αντίστοιχου Κογκρέσου της Ισπανίας, έλαβε το νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει βιασμό οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση. Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται πως τα θύματα δεν θα πρέπει πλέον να χρειάζεται να αποδείξουν ότι υπέστησαν βία ή εκφοβισμό ή ότι αντιστάθηκαν προκειμένου να δείξουν ότι υπέστησαν σεξουαλική επίθεση.

Διαβάστε ακόμη: Καναδάς: Αστυνομικοί σκότωσαν νεαρό που βάδιζε κρατώντας τουφέκι κοντά σε σχολεία

Το νομοσχέδιο περί Διασφάλισης της Σεξουαλικής Ελευθερίας που έχει προτείνει η κυβέρνηση, γνωστή και ως «Μόνο το ναι σημαίνει ναι», βρίσκεται υπό επεξεργασία εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια και εγκρίθηκε με 201 ψήφους υπέρ, έναντι 140 κατά και τρεις αποχές. Πρέπει τώρα να υιοθετηθεί και από την άνω βουλή (την Γερουσία) προτού τεθεί σε ισχύ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ολα ξεκίνησαν πριν από έξι χρόνια όταν μια υπόθεση ομαδικού βιασμού ξεσήκωσε κύμα οργής στη χώρα. Τότε, το 2016 μία γυναίκα είχε βιαστεί ομαδικά από 10 άνδρες στη διάρκεια του φεστιβάλ ταυρομαχιών της Παμπλόνα. Πέντε άνδρες που αυτοαποκαλούνταν ως «αγέλη των λύκων» καταδικάστηκαν μόνο για το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης το 2018. Το δικαστήριο τους είχε καταδικάσει σε εννέα χρόνια κάθειρξη, ενώ τους είχε απαλλάξει από την κατηγορία του βιασμού διότι δεν άσκησαν βία στο θύμα.

Οι μαζικές διαδηλώσεις αγανάκτησης που πραγματοποιήθηκαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή τράβηξαν την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης και οδήγησαν τις ισπανικές αρχές να ασκήσουν έφεση το 2019, με το Ανώτατο Δικαστήριο να καταδικάζει τους πέντε άνδρες για βιασμό και να τους επιβάλει ποινή 15ετούς κάθειρξης.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας ήταν ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντεθ μετά την υπόθεση της «αγέλης των λύκων». Σε αυτή, παρά το γεγονός ότι είχαν βιάσει ομαδικά μια νεαρή γυναίκα στη διάρκεια του φεστιβάλ ταυρομαχιών της Παμπλόνα το 2016. 

Πρόσφατα η χώρα συγκλονίστηκε από υποθέσεις δύο ανηλίκων που φέρονται να βίασαν μια 18χρονη γυναίκα όπως και ένα 12χρονο και ένα 13χρονο κορίτσι. Το 2021 έγιναν στην Ισπανία 2.143 καταγγελίες για βιασμό, 14% περισσότερες σε σχέση με το 2020 και ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA