Μενού
  • Α-
  • Α+

Όταν η πλάστιγγα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχε αρχίσει καθοριστικά πλέον να γέρνει προς την πλευρά των Συμμάχων ακόμα και κάποιοι φανατικοί Ναζί, άρχισαν και είχαν δεύτερες σκέψεις σχετικά με τη χρησιμότητα των μαζικών δολοφονιών. Ακόμα και ο Χάινριχ Χίμλερ, ο «ανώτατος αρχηγός των SS» και ιθύνων νους του Ολοκαυτώματος, όχι ότι είχε δεύτερες σκέψεις, απλά είχε αρχίσει να γίνεται πιο ελαστικός.

Κάποιοι, ωστόσο, συνέχισαν με το ίδιο πάθος, με την ίδια ένταση και τον ίδιο φανατισμό μέχρι και το τέλος. Ένας από αυτούς ήταν ο Άντολφ Άιχμαν ο οποίος αν και μικρομεσαίο στέλεχος των Ναζί από πολλούς θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» του Ολοκαυτώματος και ο άνθρωπος που θέλησε να συνεχίσει την περιβόητη «τελική λύση» μέχρι και λίγο πριν το τέλος του χιτλερικού καθεστώτος.

Το μικρομεσαίο στέλεχος των Ναζί που έκανε τα πάντα

Ο Άντολφ Άιχμαν προσπάθησε να κάνει διάφορα πράγματα στη ζωή του αλλά δεν πέτυχε σχεδόν τίποτα. Έτσι αφού προπολεμικά γράφτηκε στη νεολαία του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, όταν οι Ναζί ανήλθαν στην εξουσία έκανε αίτηση για να μπει στα SS. Η αίτησή του έγινε δεκτή και η πρώτη δουλειά ήταν στο Νταχάου!

Πριν καν ξεκινήσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Άντολφ Άιχμαν, πήρε εντολή να μεταβεί στην Παλαιστίνη προκειμένου να δει αν υπήρχε η δυνατότητα να σταλούν εκεί όλοι οι Εβραίοι της Γερμανίας. Το ταξίδι του αποτυγχάνει για διάφορους λόγους και επιστρέφει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αυστρία όπου με τον βαθμό του υπολοχαγου, πλέον, αναλαμβάνει τις απελάσεις των Εβραίων που έμενα στην χώρα.

Ο Άντολφ Άιχμαν ήταν ο εμπνευστής του «Σχεδίου Μαδαγασκάρη» το οποιο προέβλεπε τη μαζική μεταφορά Εβραίων εκεί προκειμένου να δημιουργηθεί το εβραϊκό κράτος! Αν και αυτό το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, το μίσος που είχε ο Άντολφ Άιχμαν για τους Εβραίους τον «έβαλε» στη διάσκεψη της Βάνζεε όπου αποφασίστηκε η «Τελική Λύση». Ως λοχαγός, πλέον, είναι αυτός που αναλαμβάνει προσωπικά τη μεταφορά των Εβραίων στα κολαστήρια του Νταχάου και του Μπιρκενάου. Είναι αυτός που δίνει την εντολή να αφαιρούνται από τους Εβραίους όλα τα πολύτιμα αντικείμενα (ακόμη και τα χρυσά δόντια!), τα γυαλιά όρασης, τα υποδήματα, οι βέρες, ακόμη και τα μαλλιά από τις γυναίκες κρατούμενες. Αυτός διαλέγει τους χώρους που θα γίνουν οι θάλαμοι αερίων και αυτός εγκρίνει τη χρήση του θανατηφόρου αερίου, Zyklon-B. Επιβλέπει προσωπικά τη σφαγή των Εβραίων στην Ουγγαρία και τον Αύγουστο του 1944 ενημερώνει τον Χίμλερ πως οι Εβραίοι που έχουν εξοντωθεί συνολικά είναι περίπου 6 εκατομμύρια! Για τις υπηρεσίες του, ανταμείβεται με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και στη συνέχεια του συνταγματάρχη αλλά πλέον και ο πόλεμος τελειώνει και ο ίδιος είχε μπει στο στόχαστο των Συμμάχων αφού το όνομά του είχε γίνει γνωστό.

Η κινηματογραφική σύλληψή του και το τέλος

Μετά το τέλος του πολέμου, οι σύμμαχοι τον ψάχνουν αλλά εκείνος καταφέρνει συνέχεια να ξεφεύγει. Ακόμα και όταν τον συλλαμβάνουν οι Αμερικανοί αυτός τους δείχνει μια ταυτότητα με το όνομα Ότι Έκμαν, εκείνοι τον πιστεύουν και τον βάζουν σε μια φυλακή χωρίς ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας και έτσι αυτός καταφέρνει να αποδράσει. Το 1950 με τη βοήθεια ενός μοναχού καταφέρνει να διαφύγει στην Αργεντινή. Το όνομά του, πλέον, είναι «Ρικάρντο Κλέμεντ».

Ο ρόλος του Άιχμαν στο Ολοκαύτωμα, ωστόσο, τον είχε βάλει για τα καλά στο στόχαστρο των Εβραίων οι τον έψαχναν σε κάθε γωνιά της Γης προκειμένου να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν στο σκαμνί και από εκεί στην κρεμάλα.

Στο κατόπι του, «πέφτουν» τόσο οι εκδικητές της «Nokmim» όσο και οι επαγγελματίες της «Mossad». Για τους Εβραίους η σύλληψη του Άιχμαν είναι ζήτημα τιμής. Το 1959 ανακαλύπτουν πως ο Άιχμαν βρίσκεται στην Αργεντινή. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Μόλις πέρυσι αποκαλύφθηκε πως πληροφοριοδότης των Ισραηλινών ήταν ένας συνεργάτης του Άιχμαν, ο Γκέρχαρντ Κλάμερ ο οποίος μαζί με την πληροφορία, τους έστειλε και μια φωτογραφία του πρωτεργάτη του Ολοκαυτώματος.

Η αντίστροφή μέτρηση είχε αρχίσει. Στις  11 Μαΐου 1960 Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ μαζί με τους εκδικητές της «Nokmim», χωρίς να ενημερώσουν τις Αρχές της Αργεντινής, συλλαμβάνουν τον Άιχμαν, τον ναρκώνουν και 10 ημέρες αργότερα βρίσκεται στο Ισραήλ. Η Δίκη του Άντολφ Άιχμαν άρχισε στις 11 Απριλίου 1961 στο Τελ Αβίβ. Στις 15 Δεκεμβρίου 1961 όσο κι αν προσπάθησε να πείσει τους δικαστές πως... «εντολές εκτελούσε» του επιβάλλεται η θανατική ποινή. Η απόφαση δεν αλλάζει στο δεύτερο βαθμό, ενώ απορρίφθηκε και η αίτηση χάριτος που έκανε.

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 31η Μαΐου 1962 στη φυλακή Ράμλα ο Άντολφ Άιχμαν εκτελείται δια απαγχονισμού. Πριν από την εκτέλεσή του, ο Άιχμαν αρνήθηκε το τελευταίο γεύμα και αντί αυτού προτίμησε να πιει μισό μπουκάλι από ένα τοπικό κόκκινο κρασί. Τα τελευταία λόγια του ήταν: «Ζήτω η Γερμανία, Ζήτω η Αυστρία, Ζήτω η Αργεντινή. Είναι οι τρεις χώρες που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Υπάκουσα στους κανόνες του πολέμου και της σημαίας μου. Είμαι έτοιμος». Η σορός του αποτεφρώθηκε και η στάχτη του διασκορπίστηκε στα ανοιχτά της Μεσογείου, προκειμένου να σβήσει η όποια ανάμνηση γι' αυτόν και να μην ηρωποιηθεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA