Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «σουρτούκες» δηλαδή γυναίκες «ελευθέρων ηθών» ήτοι πόρνες όσες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, ενώ για τους υπόλοιπους είχε κρατήσει ορισμένους επαίσχυντους χαρακτηρισμούς ως «τρομοκράτες», «σάπιους» κι άλλα επίθετα ίδιας σημασίας. «Σκεφτείτε πριν από 9 χρόνια, πως στο τζαμί Μπεζμί Αλέμ, αυτοί οι τρομοκράτες, αυτοί που τραμπούκοι με τα μπουκάλια και τα κουτιά της μπύρας είχαν λερώσει μέσα στο τέμενος. Αυτοί είναι, τέτοιοι, είναι σάπιοι, είναι σουρτούκες (σ.σ.: πόρνες)» είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στη βουλή στην κοινοβουλευτική του ομάδα με τις δηλώσεις του να μεταδίδονται απ' ευθείας και να αναμεταδίδονται και στα δελτία ειδήσεων.

Σφόδρες αντιδράσεις από αντιπολίτευση κι επέμβαση του ΕΣΡ

Οι εμετικές τοποθετήσεις του σουλτάνου ανάγκασαν το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο να επέμβει και να διεξάγει έρευνα, καθώς ακούστηκαν σε παντουρκική εμβέλεια οι λέξεις πουτ**** και οι υπόλοιπες που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν. Ο Ilhan Tascı, μέλος του CHP στο Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK), ζήτησε να εξεταστούν αυτά τα λόγια. Το κείμενο που έγραψε ο Taşçı έχει ως εξής:

- Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος ΑΚ την 1η Ιουνίου 2022, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μια αξιολόγηση για την επέτειο της Αντίστασης του Γκεζί χρησιμοποίησε τις εκφράσεις «…είναι έτσι, αυτοί είναι σάπιοι, αυτές είναι πουτ*****…».

– Το αντίστοιχο της λέξης «σουρτούκω» στο λεξικό TDK είναι «Γυναίκα που διασκεδάζει περισσότερα από ένα άτομα ταυτόχρονα, πόρνη».

– Οι λέξεις «σάπιο» και «πόρνη» είναι επίσης εκφράσεις που χρησιμοποιούνται για να ταπεινώσουν και να εξευτελίσουν τον άνθρωπο ενώπιον του κοινού και να προκαλέσουν μίσος.

Αυτές οι προσβλητικές δηλώσεις κατά εκατομμυρίων πολιτών μας που συμμετείχαν στην αντίσταση του Γκεζί, αφιερωμένη στην ελευθερία, την ειρήνη και την αδελφότητα των 84 εκατομμυρίων Τούρκων, μεταδόθηκαν ζωντανά από πολλά ειδησεογραφικά κανάλια και αργότερα στα δελτία ειδήσεων, κατά τις ώρες του κεντρικού δελτίου ειδήσεων όταν παιδιά ήταν επίσης στην οθόνη.

– Στη ρήτρα (ιγ) της πρώτης παραγράφου του άρθρου 8, που ρυθμίζει τις αρχές ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης του νόμου αριθ. Η χαμηλή, χυδαία και αργκό χρήση της γλώσσας δεν επιτρέπεται».

– Η φθηνή χρήση της γλώσσας στις οθόνες όχι μόνο παραβιάζει το νόμο, αλλά καταστρέφει επίσης την ενότητα κατανόησης των ανθρώπων που σκέφτονται μέσω της γλώσσας και επίσης καταστρέφει τη γλώσσα που είναι ο πομπός των αξιών και του πολιτισμού.

– Έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες ότι η γλώσσα επηρεάζει τη σκέψη και επομένως αυτούς που μιλούν αυτήν τη γλώσσα. Έχει φανεί ότι η σκέψη εκφράζεται και στη γλώσσα, γι' αυτό οι γλωσσολόγοι λένε ότι η γλώσσα είναι το αποτύπωμα του νου.

Ακσενέρ: «Μην ανησυχείς, είναι λίγα τα ψωμιά σου»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του IYIP Μεράλ Ακσενέρ έβαλλε κατά του Ερντογάν στο Twitter. «Κάθε άτομο του έθνους μας αξίζει τον ίδιο σεβασμό ως οι κοινοί μέτοχοι αυτής της χώρας όσον αφορά στις πεποιθήσεις, την ιδεολογία, την ταυτότητα και τις επιλογές ζωής. Αυτός ο σεβασμός και η κατανόηση είναι η ουσία του συναισθήματος που μας ενώνει και συνιστά ένα έθνος.

Εσύ που έχεις ορκιστεί να διχάσεις το έθνος μας σε κάθε ζήτημα που απομένει ενώ το εξαθλιώνεις στην φτώχεια, προφανώς για να παραμείνεις στην εξουσία. Γιατί για τον κ. Ερντογάν η έδρα του είναι ένας εμπορικός χώρος όπου μπορεί να εμπορεύεται όλες τις ηθικές αξίες και τα βλέπει όλα επιτρεπτά. Οταν πρόκειται για τη δική του δύναμη, η μοίρα του έθνους και της χώρας μας είναι μόνο λεπτομέρειες.

Ας παλέψουν στη λάσπη της βρώμικης πολιτικής και των δηλητηριωδών γλωσσών τους.

Εμείς πεισματικά και επίμονα θα αγωνιστούμε για ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα και δικαιοσύνη!

Και όταν έρθει η ώρα της κάλπης, σίγουρα θα βάλουμε τέλος σε αυτή την τυραννία!

Μην ανησυχείτε, είναι λίγα τα ψωμιά σας...»

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA