Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον συγγραφέα Kiyoshi Kuromiya τιμά η Google με το σημερινό της Doodle! Ο Kuromiya αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων, έδωσε μάχες κατά του πολέμου αλλά και για την απελευθέρωση των ομοφυλοφίλων ενώ όντας και ο ίδιος φορέας του AIDS πάλεψε για τα δικαιώματα των ασθενών.

Ο Kiyoshi Kuromiya γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1943, στο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στο Ουαϊόμινγκ, μια πολιτεία στις δυτικές ΗΠΑ, Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος έχει πει αντιλήφθηκε τη διαφορετικότητά του όταν ήταν μόλις 8 ή 9 ετών οπότε ανακοίνωσε στους γονείς του πως είναι ομοφυλόφιλος. Εκείνη την εποχή δεν ήξερε καν λέξεις όπως «gay» ή ομοφυλόφιλος, ενώ ήδη είχε μια σύλληψη επειδή εντοπίστηκε σε ένα πάρκο με ένα 16χρονο αγόρι και έμεινε για μερικές ημέρες σε ένα αναμορφωτήριο! Σε νεαρή ηλικίας άφησε τις δυτικές ΗΠΑ και μετακόμισε στη Φιλαδέλφεια προκειμένου να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία και εκεί ήταν που ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με τον ακτιβισμό για τα πολιτικά δικαιώματα.

Στο πανεπιστήμιο έγινε ένας από τους έξι Εθνικούς Μελετητές του Βενιαμίν Φραγκλίνου, ενός από τους σπουδαιότερους εθνοπατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Παράλληλα ανέπτυξε σπουδαία αντιπολεμική δράση και κατάφερε να γίνει ο οργανωτής της μεγαλύτερης αντιπολεμικής διαδήλωσης στην ιστορία του Πανεπιστημίου!

Ο Kiyoshi Kuromiya συναντήθηκε με τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ ο οποίος τον επηρέασε στον τρόπο σκέψης και δράσης. Ο Kuromiya ήταν δίπλα στον Κίνγκ στην εμβληματική ομιλία του «έχω ένα όνειρο» στην Ουάσινγκτον.

Εκτός από τον ακτιβισμό κατά το πολέμου και υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων ο Kiyoshi Kuromiya συνίδρυσε το Gay Liberation Front το 1969 μετά τις ταραχές στο Stonewall που ουσιαστικά ήταν ο «σπόρος» που γέννησε το κίνημα των ομοφυλοφίλων.

Από τις αρχές του 1980 άρχισε να δραστηριοποιείται και στο κίνημα που είχε αναπτυχθεί για τα δικαιώματα των ασθενών με AIDS. Το 1989 διαγνώσθηκε και ο ίδιος με τη νόσο. Δημιούργησε μια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης των ασθενών, ενώ έφτασε μέχρι τα δικαστήρια προκειμένου να κερδίσει το δικαίωμα χρήσης μαριχουάνας από τους ασθενείς με AIDS για ιατρικούς λόγους.

Ο Kiyoshi Kuromiya πέθανε το 2000 από επιπλοκές από καρκίνο σε ηλικία 57 ετών, αν και αρχικά αναφέρθηκε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε επιπλοκές από το AIDS.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA