ΔΙΕΘΝΗ
10/06/2022 19:55

Αυστηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή

Γρήγορα αντανακλαστικά επιδεικνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και με νέα τοποθέτηση διαμηνύει στην Αγκυρα να αποφύγει τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Αυστηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή
Στέιτ Ντιπάρτμεντ (Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζουν να παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τις απειλές Ερντογάν προς τη χώρα μας και έχουν διαμηνύσει με κάθε τρόπο στην τουρκική ηγεσία, ότι πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης τονίζοντας παράλληλα ότι η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή. Μάλιστα, σήμερα, Παρασκευή (10/6), εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον, ανέφερε πως: «προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση».

Στην απάντηση του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά στο θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, καθώς κάθε φορά που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε με τις δηλώσεις του να θέσει ένα τέτοιο θέμα, το αμερικανικό υπουργείο είχε τοποθετηθεί άμεσα. Μάλιστα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ξεκαθαρίσει με δήλωση που είχε κάνει τόσο στις 11 Φεβρουαρίου όσο και στις 2 Ιουνίου ότι η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ