Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2019 η Φινλανδή πολιτικός, Σάνα Μαρίν, γράφει ιστορία... Γίνεται η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο σε ηλικία 34 ετών. Νέα, δυναμική, πετυχημένη, λαμπερή, μεγαλωμένη από δύο γυναίκες, έχοντας και μία κόρη τεσσάρων ετών (πλέον). Το γεγονός ότι είναι... γυναίκα, αποτελεί συχνά πυκνά αφορμή για να δεχτεί σεξιστική επίθεση, αλλά η ίδια έχει πάντα τους τρόπους για να το αντιμετωπίζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια φωτογραφία του 2020, την οποία είχε ανεβάσει η ίδια και για την οποία ακολούθησαν απαράδεκτα σχόλια, επειδή πόζαρε στο φακό του περιοδικού μόδας Trendi φορώντας ένα σκούρο μπλέιζερ με βαθύ ντεκολτέ και χωρίς μπλούζα από μέσα. Τώρα, ήταν η ώρα για τη φωτογραφία με το κολάν και το παιδικό καρότσι. Μια φωτογραφία που έχει σηκώσει μεγάλη συζήτηση, για το κατά πόσο μια τέτοια φωτογραφία αποτελεί «είδηση» κι αν πρέπει ή δεν πρέπει οι δημοσιογράφοι - φωτογράφοι να εστιάζουν στο «κουτσομπολιό». 

Διαβάστε ακόμη: Ντόναλντ Τραμπ: «Παρωδία δικαιοσύνης η εξεταστική για την εισβολή στο Καπιτώλιο»

https://www.instagram.com/p/CGE6V28jJjM/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Τα φινλανδικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους περιστατικά με ένα εποπτικό όργανο που έχει συσταθεί από έντυπα ΜΜΕ και δημοσιογράφους και - σε αντίθεση με άλλες χώρες - αυτό λειτουργεί κανονικά και με ανιδιοτέλεια. Το Συμβούλιο εξετάζει τις μεθόδους με τις οποίες οι δημοσιογράφοι αποκτούν τις πληροφορίες τους. Το Συμβούλιο δεν ασκεί νομική δικαιοδοσία ή δημόσια εξουσία. Ωστόσο, οι αποφάσεις της ακολουθούνται και τηρούνται στενά.  Οποιοδήποτε πρόσωπο θεωρεί ότι υπήρξε παραβίαση της ορθής επαγγελματικής πρακτικής από τον Τύπο, το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση μπορεί να το γνωστοποιήσει στο Συμβούλιο. Εάν το Συμβούλιο πιστεύει ότι τα Μέσα ενημέρωσης έχουν παραβιάσει την ορθή επαγγελματική πρακτική, εκδίδει ανακοίνωση την οποία οφείλουν να δημοσιεύσουν τα Μέσα. Αν τα Μέσα δεν τη δημοσιεύσουν, τότε το συμβούλιο προχωρά σε άλλα μέτρα.

Η πρακτική των Φινλανδών είναι προφανώς τελείως διαφορετική από αυτές που ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες. Ο παραπάνω ελεγκτικός μηχανισμός δεν υφίσταται κάπου αλλού και βεβαίως δεν υπάρχουν συμβούλια που κρίνουν κατά τον ίδιο τρόπο μια φωτογραφία σαν αυτή της Φινλανδής πρωθυπουργού. Είναι μεγάλο το ερώτημα που πλανάται παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, για το τι είδους δημοσιογραφία θέλουμε, αλλά συνήθως οι απαντήσεις δίνονται μέσα από τα social media και τους χρήστες του Twitter που συχνά - πυκνά «δικάζουν» τα Μέσα, όταν κρίνουν πως ξεφεύγουν σε όλα τα επίπεδα.

https://www.instagram.com/p/CGXgQnSA2lB/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η tabloid Seiska που «εξέθεσε» την Σάνα Μαρίν

Τι συνέβη τελικά με την Σάνα Μαρίν; Στο Συμβούλιο για τα ΜΜΕ της Φινλανδίας (JSN) υποβλήθηκε καταγγελία για τη δημοσίευση από το σκανδαλοθηρικό περιοδικό Seiska της επίμαχης φωτογραφίας της 36χρονης πρωθυπουργού με κολάν, την ώρα που έσπρωχνε ανύποπτη ένα παιδικό καροτσάκι στο Ελσίνκι. Στην καταγγελία προέβη άτομο, που δεν κατονομάζεται από τα φινλανδικά ΜΜΕ, επικαλούμενο το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ιδιωτικότητας βάσει του κώδικα δεοντολογίας των ΜΜΕ της χώρας, ενώ πολλοί συμπατριώτες της Μαρίν χαρακτήρισαν «σεξιστική» τη φωτογραφία.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των ΜΜΕ στη Φινλανδία, Έερο Χιβόνεν, είπε ότι πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών στα τέλη Ιουνίου θα έχει ληφθεί η απόφαση για το αν θα υποβληθεί επισήμως καταγγελία στο JSN. «Σε μια τέτοια περίπτωση, το θέμα θα εξεταστεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου στα τέλη Αυγούστου», δήλωσε. Σε απάντηση στις αντιδράσεις, οι υποστηρικτές του πρωθυπουργού ξεκίνησαν μια καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #ImWithSanna για να μοιράζονται φωτογραφίες τους που φορούν παρόμοια ρούχα με την κυρία Marin, ενώ αποκαλούν τους επικριτές ότι είναι σεξιστές. Μέχρι στιγμής, το hashtag έχει περισσότερες από 2.700 δημοσιεύσεις στο Instagram.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA