Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν με κάθε ευκαιρία τις εμπρηστικές δηλώσεις και τις ανιστόρητες αιτιάσεις η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί με αυστηρό τόνο την Αγκυρα να σταματήσει κάθε ενέργεια που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνέχιση των προκλήσεων από την τουρκική πλευρά.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας». Επίσης, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής συμπλήρωσε ότι «όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ ήταν και είναι πολύ σαφής: Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο».

«Διαφορετικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα» επισήμανε. Επιπροσθέτως, ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι «η ΕΕ ήταν πολύ σαφής σε πολλές περιπτώσεις ότι είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να δεσμευτούμε με την Τουρκία - σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους καθορισμένους όρους» αναφέροντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα πρέπει «να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και η αποκλιμάκωση πρέπει να διατηρηθεί».

Ο Σοϊλού απειλεί την Ελλάδα με... βίντεο

Ολα αυτά την ώρα που οι Τούρκοι συνεχίζουν τον... χαβά τους, με χαρακτηριστικά να είναι τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διακοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, όπου Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού έβαλλαν κατά των ελληνικών θέσεων, με τους Ελληνες βουλευτές που έδωσαν το «παρών» στη συνέλευση να απαντούν καταλλήλως. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στοχοποίησε τη χώρα μας με αφορμή το μεταναστευτικό, αναμασώντας για ακόμη μία φορά θεωρίες συνωμοσίας περί ελληνικών ακροτήτων εναντίον των προσφύγων, κάτι που προκάλεσε την «έκρηξη» των Ελλήνων βουλευτών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Yeni Safak, όταν ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Σπήλιος Λιβανός και οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξαν ότι δεν γίνονται push backs στο Αιγαίο, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού απάντησε: «Εάν ξαναλάβετε τον λόγο, δεν θα μιλήσω, αλλά θα δείξω βίντεο». «Εχουμε ετοιμάσει 11 βίντεο από τα εκατοντάδες που διαθέτουμε σχετικά με απωθήσεις. Αν δεν είμαστε γείτονες με την Ελλάδα στο Αιγαίο και είμαστε με τη Σερβία ή την Αλβανία, τότε έχετε δίκιο.

Εάν αυτά τα σκάφη της ακτοφυλακής κάνουν αυτές τις δουλειές με τη δική σας σημαία, αλλά χωρίς δικούς σας ανθρώπους και με άλλα πλοία, τότε έχετε δίκιο. Αλλά δεν είναι έτσι. Ας μην κουκουλώνουμε την αλήθεια. Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι άνθρωποι μηνύουν την Ελλάδα στα διεθνή δικαστήρια για τα βασανιστήρια που έχουν υποστεί στην Ελλάδα. Εδώ είναι τα βίντεο, αν θέλετε.

Αν ξαναλάβετε το λόγο, εγώ δεν θα ξαναμιλήσω, θα δείξω αυτά τα βίντεο. Και τότε θα παρακολουθήσουμε πώς η ακτοφυλακή σας σκότωσε ανθρώπους, πώς αυτοί επιτέθηκαν στις βάρκες των ανθρώπων με πυροβόλα, πώς ξεφούσκωσαν τα φουσκωτά τους και τους καταδίκασαν σε θάνατο στη μέση της θάλασσας και πώς τους έσωσε το τουρκικό λιμενικό. Μην τα βάζετε μαζί μας. Ελπίζω να μην τα βάλετε!», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός. «Εδώ δεν δίνουμε παράσταση, ούτε είναι ένα μέρος για να συγκαλύπτουμε γεγονότα και να παραπλανούμε την ιστορία. Εδώ αποκαλύπτει ο καθένας αυτά που ξέρει».

«Δεν έχει νόημα να μιλάμε για τη μετανάστευση, αν δεν μιλήσουμε για τις επαναπροωθήσεις, τους θανάτους και τις δολοφονίες από την άλλη πλευρά. Αυτά δεν γίνονται από το Διάστημα. Αν βάλετε όρους «αυτά τα θέματα να συζητηθούν, αυτά να μην συζητηθούν», δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Θεωρείτε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Μπορεί. Δεν είναι σωστό όμως να κάνετε ολόκληρη την Ευρώπη να φαίνεται ότι είναι υπεύθυνη για όσα κάνατε εσείς.

Και η Frontex εξαπατήθηκε με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι σωστό να ξεκινήσει καυγάς εδώ τώρα. Υπάρχουν συμφωνίες. Δεν ξέρω σε ποια πλευρά αυτής της συμφωνίας βρίσκεστε. Εφαρμόζω αυτήν τη συμφωνία εδώ και 6 χρόνια. Προσπάθησα να εξηγήσω σε όλους τους υπουργούς Μετανάστευσης πώς εξελίχθηκε αυτή η συμφωνία», πρόσθεσε ο Σοϊλού.

Σπήλιος Λιβανός: «Του απαντήσαμε καθαρά και ξάστερα»

Ο Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης σε Ελληνες δημοσιογράφους, σημείωσε ότι ο Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε πως η Τουρκία τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της για το μεταναστευτικό, που απορρέουν από τη συμφωνία του 2016, ενώ το άλλο μέρος, δηλαδή η ΕΕ δεν τις τηρεί. «Ήταν μια τοποθέτηση», τόνισε ο κ. Λιβανός, «και πάρα πολύ επιθετική, αλλά και τελείως έξω από τα δεδομένα, στα οποία έχουμε συνηθίσει στην ευρωπαϊκή πολιτική, ως προς τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε εμείς τις τοποθετήσεις μας σε τέτοιου είδους φόρουμ».

Μάλιστα, όπως είπε, συνολικά η τοποθέτηση Σοϊλού απέναντι και σε άλλες χώρες «ήταν σε πιο υψηλούς τόνους» από αυτούς του Ακάρ. Και προσέθεσε: «Του απαντήσαμε πολύ καθαρά, πολύ ξάστερα, τοποθετηθήκαμε για τα θέματα που μας αφορούν, είπαμε ότι αρνούμαστε κάθε κατηγορία και για τα pushbacks, βεβαίως και για τους θανάτους (σ.σ. μεταναστών) και παρουσιάσαμε τα νούμερα για το πόσους πρόσφυγες έχει σώσει η ελληνική ακτοφυλακή στα νερά του Αιγαίου».

Ο Ερντογάν ζητά εξουσιοδότηση για επέμβαση στην Ελλάδα

Και ενώ οι άναρθρες και ανυπόστατες κραυγές κατά της Ελλάδας στην Τουρκία συνεχίζονται, η ερευνητική ιστοσελίδα Nordic Monitor του αυτοεξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ αποκαλύπτει πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχεδιάζει να ζητήσει άμεσα την εξουσιοδότηση από την τουρκική εθνοσυνέλευση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της χώρας μας στο πλαίσιο εφαρμογής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου...

Στο πλαίσιο αυτό, μία μόνο διαφοροποίηση στην προεδρική πρόταση προς την τουρκική εθνοσυνέλευση για την παράταση της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη για άλλους 18 μήνες, συγκριτικά με τα αντίστοιχα κείμενα, που επικυρώθηκαν το 2020 και το 2021, ουσιαστικά ανάβει το «πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση, εφόσον κριθεί απαραίτητο και στην Ελλάδα. 

Ειδικότερα, στην πρόταση Ερντογάν επαναλαμβάνεται ότι «ο λεγόμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός, που δεν έχει θέση στη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία και είναι παράνομος τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, εξαπέλυσε επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα της Τρίπολης στις 4 Απριλίου 2019, με στόχο να ανατρέψει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA)... Αυτές οι επιθέσεις με στόχο αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές δημιούργησαν ένα κατάλληλο περιβάλλον για το ISIS, την Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, τις παράνομες ένοπλες ομάδες, την παράνομη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων, που απειλούν την ακεραιότητα και τη σταθερότητα της Λιβύης. Ως αποτέλεσμα, η GNA ζήτησε υποστήριξη από την Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2019». 

Σύμφωνα με το ίδιο Μέσο, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την έγκριση του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να μπει σύντομα στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου, καθώς το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν και ο ακροδεξιός εταίρος του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), έχουν την πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα. Το τουρκικό κοινοβούλιο είχε εξουσιοδοτήσει αρχικά την κυβέρνηση να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη στις 2 Ιανουαρίου 2020 και παρέτεινε την πρόταση στις 2 Ιανουαρίου 2021.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA