Μενού
  • Α-
  • Α+

Εχει χαρακτηριστεί και ίσως όχι άδικα ως ο «στρατάρχης της Αντιφασιστικής νίκης των Λαών» στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν αυτός που με τις νίκες του στα πολεμικά μέτωπα έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης απέναντι στις ναζιστικές ορδές και ολοκλήρωσε την τεράστια πορεία του με την κατάληψη του Βερολίνου. Ο Γκιόργκι Ζούκοφ, που πέθανε, μια ημέρα σαν σήμερα, έγραψε τη δική του ιστορία αλλά ως θνητός είχε και αυτός τις αδυναμίες του. Μια από αυτές ήταν και η coca cola η οποία, όμως, ως... καπιταλιστικό ποτό ήταν απαγορευμένο!

Ο στρατάρχης της αντιφασιστικής νίκης

Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1896 σε ένα ομόσπονδο κρατίδιο της Ρωσίας, την Καλούγκα. Τα φτωχικά παιδικά του χρόνια τον ανάγκασαν να κάνει πολλές και διάφορες δουλειές. Στο τέλος, ωστόσο, κατατάχθηκε στο ιππικό της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και πολέμησε με θάρρος στα μέτωπα του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Παρασημοφορήθηκε δυο φορές και έλαβε τον βαθμό του έφεδρου λοχία.

Με το ξέσπασμα της μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης λιποτάκτησε από τον αυτοκρατορικό στρατό και εντάχθηκε στους Μπολσεβίκους. Το 1923 προήχθη σε συνταγματάρχη και το 1930 σε ταξίαρχο του Κόκκινου Στρατού. Διακρίθηκε για την αυστηρή πειθαρχία που επέβαλε αλλά και για την τεράστια, σχεδόν εμμονική, επιμονή που είχε για τη νίκη. Ήταν ιδιαίτερα σκληρός και έλεγε πως «όταν μια μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν υπάρχει χρόνος για λεπτότητες».

Επέμενε πως το ιππικό είχε ξεπεραστεί και θα πρέπει να αντικατασταθεί από τεθωρακισμένες μονάδες. Επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο στις πρώτες μεγάλες μάχες κατά των Ναζί.

Η μόνη περίοδος που ο Ζούκοφ έπεσε σε δυσμένεια ήταν στις αρχές της γερμανικής επίθεσης κατά της Ρωσίας όταν εκείνος επέμενε πως το Κίεβο δεν μπορεί να κρατηθεί και πως θα πρέπει οι μάχες να δοθούν αλλού και ο Σταλιν έλεγε το ακριβώς αντίθετο.

Οι νίκες του, ωστόσο, στις μάχες του Λένινγκραντ και της Μόσχας τον έκαναν να μοιάζει (και να είναι) αναντικατάστατος. Αναβαθμίστηκε σε υπαρχηγό του Κόκκινου Στρατού και με αυτό το βαθμό πέτυχε την κομβική και ιστορική μάχη στο Στάλινγκραντ. Αμέσως μετά προήχθη σε στρατάρχη και ηγήθηκε της 14μηνης προέλασης προς την κατάληψη του Βερολίνου και την τελική νίκη κατά του ναζισμού.

Ο Ζουκοφ παρέλασε έφιππος στην επινίκια παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. Η φήμη του ήταν τεράστια και η αγάπη του λαού προς το πρόσωπό του ακόμα μεγαλύτερη. Αλλά αυτό δεν άρεσε στον Στάλιν με αποτέλεσμα να τον υποβαθμίζει διαρκώς. Μόνο μετά τον θάνατο του «πατερούλη» επανήλθε στη Μόσχα αλλά ως πολιτικός πλέον. Πέθανε, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 18 Ιουνίου 1974 σε ηλικία 77 ετών και τάφηκε με πλήρεις στρατιωτικές τιμές στο τείχος του Κρεμλίνου της Μόσχας.

Το κρυφό του πάθος για την... coca cola

Ο εμβληματικός σοβιετικός στρατάρχης ερωτεύτηκε και εθίστηκε στη γεύση της Coca Cola την οποία λέγεται πως του σύστησε ο ίδιος ο στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ! Ήξερε, όμως, πως δε θα μπορούσε να την απολαύσει στη Σοβιετική Ένωση καθώς αυτό θα ενοχλούσε και θα έδινε την εντύπωση πως ο Ζούκοφ υπέκυψε στα... καπιταλιστικά θέλγητρα.

Όποτε σκέφτηκε πως όλα θα ήταν καλύτερα αν έπινε Coca Cola χωρίς να… πίνει ακριβώς Coca Cola! Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την αμερικάνικη εταιρεία από την  οποία ο Ζούκοφ ζήτησε να του φτιάξουν μια λευκή Coca Cola, η οποία θα έμπαινε σε λευκό μπουκάλι που θα έμοιαζε με αυτό της βότκας, με ένα κόκκινο άστρο στη μέση το οποίο θα αντικαταστούμε την ετικέτα με το διάσημο λογότυπο του αναψυκτικού.

Ο στρατάρχης δεν ήταν ένας τυχαίος πελάτης και η εταιρεία δεν μπορούσε να αρνηθεί. Επειδή, όμως, το ζήτημα ήταν και πολιτικό, για την παραγγελία ενημερώθηκε και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, ο οποίος έδωσε εντολή να ικανοποιηθεί το αίτημα το στρατάρχη. Προσέλαβε, μάλιστα, Μλάντιν Ζαρούμπιτσα ο οποίος ήταν από τους καλύτερους χημικούς της εταιρείας στην Ευρώπη και του ζήτησε να δημιουργήσει τη λευκή Coca Cola!

Σύμφωνα με τον θρύλο ο Ζούκοφ έκανε μια και μοναδική παραγγελία (50 κασόνια). Κανείς δεν ξέρει τι απέγιναν όλα αυτά τα μπουκάλια. Πιθανότατα ο σοβιετικός στρατάρχης τα ήπιε και στη συνέχεια τα κατέστρεψε για να μην αφήσει πίσω του… αποδεικτικά στοιχεία. Ούτε οι Αμερικανοί έδωσαν στη δημοσιότητα ποτέ κάποια φωτογραφία από εκείνα τα μπουκάλια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA