Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και οι σύμμαχοί του έχασαν την Κυριακή την απόλυτη πλειοψηφία τους στην Εθνοσυνέλευση και μαζί τον έλεγχο της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων. Δύο μήνες μετά την επανεκλογή του, η παράταξη βγαίνει λαβωμένη από τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την αυξημένη δύναμη της Λε Πεν αλλά και με την αξιωματική αντιπολίτευση του Μελανσόν. 

Διαβάστε ακόμη: Γαλλικές εκλογές: Τα διλήμματα του Μακρόν μετά την απώλεια αυτοδυναμίας κι άνοδο της Λεπέν

Ήδη τα πρώτα σύννεφα μαζεύτηκαν. Η αριστερή συμμαχία NUPES, υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, καθώς και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, στις 5 Ιουλίου, στη νέα Εθνοσυνέλευση. Η Μπορν θα κάνει την προγραμματική ομιλία της στην Εθνοσυνέλευση στις 5 Ιουλίου.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν, Ερίκ Κοκερέλ, η Μπορν «δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι πλέον πρωθυπουργός» μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα κι έτσι ελήφθη η απόφαση να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας στις 5 Ιουλίου. Ο Μακρόν θα πρέπει επίσης να αντικαταστήσει τρεις υπουργούς που έχασαν τις έδρες τους στην ψηφοφορία της Κυριακής και το μέλλον του πρωθυπουργού φαίνεται ολοένα και πιο απειλούμενο.

Τι ισχύει στη Γαλλία με την πρόταση μομφής

Πρόταση μομφής μπορούν καταθέσουν κόμματα της αντιπολίτευση που έχουν τουλάχιστον 58 βουλευτές. Η συμμαχία Nupes αναδείχθηκε χθες δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, εξασφαλίζοντας 142 έδρες έναντι 246 της παράταξης του Μακρόν, η οποία απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση (χρειαζόταν 289 έδρες).

Σπάνιες οι κυβερνήσεις μειοψηφίας στη Γαλλία 

Οι κυβερνήσεις μειοψηφίας είναι κάτι σπάνιο στη Γαλλία, και ακόμη και όταν υπήρχε το 1988 υπό τον Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, του έλειπαν μόνο 11 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία. Η συμμαχία του κυβερνώντος Ensemble απέχει 44 έδρες από την πλειοψηφία, επομένως θα χρειαστεί να βρει υποστήριξη από τους κύριους βουλευτές τόσο της Αριστεράς όσο και της Δεξιάς.

Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει εκπονήσει μια σειρά σχεδίων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, συμπεριλαμβανομένων κουπονιών τροφίμων και ενισχυμένων παροχών. Μια άλλη μεγάλη μεταρρύθμιση είναι η σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 σε 65, η οποία έχει αποδειχθεί μη δημοφιλής σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.

Ο υπουργός Δημοσίων Υπηρεσιών, Στάνισλας Γκουερίνι, είπε ότι θα πρέπει να γίνουν συνομιλίες με τους Ρεπουμπλικάνους της κυρίαρχης Δεξιάς αλλά και με οποιονδήποτε άλλο «που βλέπει συμφέρον να προχωρήσει με μεταρρυθμίσεις που είναι καλές για τη χώρα». Ο Λουί Αλιό, από το Εθνικό Συλλαλητήριο της Μαρίν Λεπέν, είπε ότι εάν η κυβέρνηση συμπεριλάβει μέτρα που ήθελε το κόμμα του, όπως μείωση του φόρου επί των πωλήσεων (ΦΠΑ), τότε οι κοινοβουλευτικοί συνάδελφοί του θα «κάνουν την προσπάθεια να υπερψηφίσουν αυτά τα μέτρα».

Ωστόσο, η αρχική απάντηση από τους δεξιούς Ρεπουμπλικάνους σε ενδεχόμενο συμμαχίας δεν ήταν καλή. Ο πρόεδρος του κόμματος Κρίστιαν Τζέικομπ είπε: «Έχουμε κάνει εκστρατεία στην αντιπολίτευση, είμαστε στην αντιπολίτευση, θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση». Ένας άλλος βουλευτής, ο Aurélien Pradié, είπε ότι δεν είχε το ίδιο όραμα για την κοινωνία με τον Πρόεδρο Μακρόν και δεν αποδέχεται τους «αναγκαστικούς πολιτικούς γάμους».

Χάος και σκέψεις για εκλογές 

Εάν τα γαλλικά κόμματα δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε, θα επέλθει παράλυση. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα είχε περιορισμένη μόνο διοικητική εξουσία και μπορεί να μην είναι καν σε θέση να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους.

Ως πρόεδρος ο Μακρόν έχει τη δύναμη να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να θέλει να πάρει ένα τέτοιο ρίσκο μετά από μια πιθανή παρατεταμένη περίοδο παράλυσης. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα λάβει την πλειοψηφία τον δεύτερο γύρο.

Ο Ζακ Σιράκ έχασε την πλειοψηφία του όταν προκήρυξε πρόωρες εκλογές που πίστευε ότι θα κέρδιζε το 1997, εγκαινιάζοντας μια περίοδο συμβίωσης με μια νέα πλειοψηφία υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών και χάνοντας ουσιαστικά όλους τους μοχλούς εξουσίας. Εάν ο Μακρόν χάσει ξανά, δεν θα μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές πριν από διάστημα ενός έτους. Οι εκκλήσεις για θεσμική μεταρρύθμιση, και ίσως ακόμη και η παραίτηση του Μακρόν, θα γινόταν σίγουρα ισχυρότερες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA