Μενού
Anne_Frank
Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ | AP Photo
  • Α-
  • Α+

Τη νεαρή Γερμανοεβραία Anne Frank, ένα από τα πιο γνωστά και πολυσυζητημένα θύματα του Ολοκαυτώματος, και την πρώτη έκδοση του ημερολογίου της, που κρατούσε κατά τη δίχρονη παραμονή της οικογένειας της σ' ένα κρησφύγετο στο γερμανοκρατούμενο Άμστερνταμ, τιμά με το σημερινό της doodle η Google.

Η Annelies «Anne» Marie Frank γεννήθηκε στη Φραγκφούρτη στις 12 Ιουνίου του 1929. Ήταν η δεύτερη κόρη του επιχειρηματία Ότο Φρανκ και της Εντίτ Χολέντερ. Μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933, η οικογένεια Frank μετακόμισε στο Άμστερνταμ. Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ολλανδία το 1941, η Anne Frank αναγκάστηκε να μεταγραφεί από το Μοντεσοριανό σχολείο, στο οποίο φοιτούσε, σ’ ένα ειδικό σχολείο για Εβραίους.

Αντιμετωπίζοντας την απειλή της εκτόπισης σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, η οικογένειά κρύφτηκε στην αποθήκη της επιχείρησής τους στο Άμστερνταμ. Έχοντας εξασφαλισμένη τη διατροφή και τη βοήθεια ορισμένων φίλων τους μη Εβραίων, παρέμειναν στο κρησφύγετο τους έως τις 4 Αυγούστου του 1944, οπότε τους ανακάλυψε η Γκεστάπο και τους συνέλαβε.

Η οικογένεια Φρανκ οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπου η μητέρα της Anne Frank, πέθανε από τις κακουχίες. Η Άννα και η αδελφή της μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν - Μπέλσεν και πέθαναν εκεί από τύφο, η μεν Μαργκότ στις 9 Μαρτίου 1945, η δε Anne Frank τρεις ημέρες αργότερα. Ο Ότο Φρανκ ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που επέζησε. Βρέθηκε ζωντανός στο Άουσβιτς και απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό.

Μετά τη σύλληψη των Frank στο Άμστερνταμ, φίλοι της οικογένειας ερεύνησαν το κρησφύγετο και παρέδωσαν στον πατέρα διάφορα έγγραφα, μεταξύ των οποίων και το ημερολόγιο της Anne, που ήταν γραμμένο στα ολλανδικά. Ο πατέρας της το εξέδωσε, μια ημέρα σαν σήμερα, το 1947 με τον τίτλο Het Achterhuis (Το πίσω σπίτι) ή όπως είναι γνωστό στη χώρα μας «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ».

Ποιος πρόδωσε την οικογένεια της Άννας Φράνκ;

Τον Ιανουάριο του 2022 κυκλοφόρησε το βιβλίο της καναδής Ρόζμαρι Σάλιβαν, με τίτλο «Η προδοσία της Άννας Φρανκ». Σύμφωνα με τη συγγραφέα, ο Εβραίος συμβολαιογράφος Άρνολντ βαν ντεν Μπεργκ, υπήρξε ο προδότης της έφηβης Εβραίας που είχε βρει καταφύγιο από τους ναζί, με την οικογένειά της, στη σοφίτα ενός σπιτιού στο Άμστερνταμ. Η Σάλιβαν υποστηρίζει ότι το βιβλίο είναι αποτέλεσμα πενταετούς έρευνας γύρω από το ανοιχτό ερώτημα: Ποιος κατέδωσε τους Φρανκ;

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ωστόσο, γνωστοί ιστορικοί άσκησαν σκληρή κριτική στις έρευνες επιρρίπτοντας ευθύνες στην ερευνητική ομάδα. «Μεγαλόστομες κατηγορίες θέλουν μεγάλες αποδείξεις. Και αυτές δεν υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά ο ειδικός σε ζητήματα ολοκαυτώματος καθηγητής Γιοχάνες Χαουβίνκ τεν Κάτε. Ο ολλανδικός εκδοτικός οίκος Ambo Anthos ανέστειλε τη νέα έκδοση του βιβλίου της Σάλιβαν ενώ παραδέχτηκε, σε ανακοίνωσή του, ότι «μία πιο κριτική ματιά ήταν εφικτή». Από την πλευρά της, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι υπήρχε βεβαιότητα στο συμπέρασμα των ερευνών της.

Σύμφωνα με τους ίδιους, πάντως, το σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο που τούς οδήγησε στο να κατονομάσουν τον συμβολαιογράφο ήταν το αντίγραφο μίας ανώνυμης επιστολής με παραλήπτη τον πατέρα της Άννας Φρανκ, Ότο, στην οποία αναφέρεται σαφώς το όνομα του βαν ντεν Μπεργκ. Ωστόσο, η θεωρία ότι ο συμβολαιογράφος κατέδωσε τους Φρανκ, για να γλιτώσει την οικογένειά του από τους ναζί, έχει ελεγχθεί και απορριφθεί από την ολλανδική αστυνομία από τη δεκαετία του ’60.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA