Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Κάρολος Μαρξ είχε πει πως «η βία είναι η μαμή της ιστορίας». Με βία «γεννήθηκε» και το κίνημα των ομοφυλοφίλων. Ήταν η ημέρα, ή μάλλον η νύχτα, που σε ένα gay bar στο Μανχάταν οι θαμώνες αποφάσισαν πως δεν θα ανεχτούν άλλο τις αδικαιολόγητες επιθέσεις της αστυνομίας σε βάρος τους και απάντησαν με βία στη βία! Μέσα σε εκείνο το bar, από εκεί μέσα, τη νύχτα της 27ης προς 28ης Ιουνίου, ξεκίνησαν όλα. Ένα χρόνο μετά από εκείνα τα γεγονότα, στις 28 Ιουνίου του 1970 έγινε η πρώτη εκδήλωση τιμής. Το πρώτο Gay Pride!

Η σπίθα που έφερε την εξέγερση του «Stonewall Inn»

Τη δεκαετία του 1960 στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρχε το περιβόητο προεδρικό διάταγμα 10450 του Αϊζενχάουερ «περί σεξουαλικών διαστροφών» το οποίο είχε και «άρωμα» ψυχρού πολέμου και αντικομμουνισμού, δεδομένου πως έδινε το ελεύθερο στα όργανα της τάξης να επιβάλλονται με κάθε μέσο και τρόπο στους gay οι οποίοι «είναι ευάλωτοι σε εκβιασμούς από κομμουνιστές και πράκτορες κάθε είδους»!

Άλλο που δεν ήθελαν οι αστυνομικοί, σχεδόν σε καθημερινή βάση, έκαναν «ντου» στα μικρά περιθωριακά στέκια που είχαν οι ομοφυλόφιλοι και το «μενού» είχε από σπασίματα και αναίτιους ξυλοδαρμούς μέχρι μαζικές προσαγωγές και συλλήψεις ατόμων που απλά έπιναν το ποτό τους. Το χειρότερο είναι πως σε πολλές περιπτώσεις την επόμενη ημέρα φωτογραφίες και ονόματα συλληφθέντων φιγουράριζαν στα ρεπορτάζ των εφημερίδων. Σε όλο αυτό, ωστόσο, σύντομα θα έμπαινε ένα τέλος.

Η νύχτα της 27ης Ιουνίου ξεκίνησε σαν όλες τις άλλες στη Νέα Υόρκη. Το «Stonewall Inn» είχε γεμίσει από νωρίς (μέσα και έξω) από ομοφυλόφιλους, τρανς και drag queens. Όλα ήταν ήρεμα μέχρι τη στιγμή που οκτώ αστυνομικοί με πολιτικά και κάμποσοι ακόμα ένστολοι μπήκαν στο bar και με πρόσχημα την πώληση... αλκοόλ, ξεκίνησαν δήθεν ελέγχους οι οποίοι κατά τη συνήθη τακτική εξελίχθηκαν σε ξυλοδαρμούς και εξευτελισμούς των θαμώνων. Τους περισσότερους από αυτούς τους έβγαλαν με την βία έξω από το μαγαζί και συνέλαβαν όλο το προσωπικό, τρεις drag queen και δύο τρανσέξουαλ.

Το θέμα είναι πως η επίθεση της αστυνομίας ήταν τόσο αναμενόμενη που μόλις οι αστυνομικοί μπήκαν μέσα στο bar έξω από αυτό άρχισαν να συγκεντρώνονται δεκάδες άτομα που διαμαρτυρόντουσαν για την αναίτια βία. Και ενώ όλα έδειχναν πως και αυτό το επεισόδιο θα έληγε όπως όλα τα προηγούμενα, όταν έφτασε η «κλούβα» για να πάρει τους συλληφθέντες ένας νεαρός πήρε μια μεγάλη πέτρα και την πέταξε προς τους αστυνομικούς. Η ιστορία είχε, μόλις, ξεκινήσεις να γράφεται!

Τα βίαια επεισόδια και η γέννηση ενός κινήματος

Οι αστυνομικοί στην αρχή σάστισαν γιατί δεν περίμεναν μια τέτοια αντίδραση και στη συνέχεια λανθασμένα εκτίμησαν πως με μερικές κλωτσιές και γκλοπιές θα μπορούσαν να ελέγξουν το πλήθος που κάθε λεπτό που περνούσε ολοένα και αγρίευε. Τελικά, οι αστυνομικοί έχασαν κάθε έλεγχο. Οι συγκεντρωμένοι τους πήραν στο κυνήγι, περιπολικά καταστράφηκαν, στήθηκαν οδοφράγματα και αρκετοί ταμπουρώθηκαν μέσα στο «Stonewall Inn» απ’ όπου πραγματοποιούσαν συνεχής επιθέσεις στις ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο.

Όσο η ώρα περνούσε τόσο οι εξεγερμένοι γινόντουσαν και πιο επιθετικοί και τόσο οι αστυνομικοί όσες ενισχύσεις και να έφερναν δεν μπορούσαν να ελέγξουν το πλήθος. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση μέχρι το πρωί. Τότε αντί να... καταλαγιάσουν ενισχύθηκαν αφού στο πλευρό των εξεγερμένων έσπευσαν οργανώσεις της Αριστεράς αλλά και οι «Μαύροι Πάνθηρες»!

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης έστειλε για την καταστολή του πλήθους μια ειδική μονάδα αστυνομικών που είχε εκπαιδευτεί για να πάει στο Βιετνάμ αλλά και την Tactical Patrol Force (TPF), μια μονάδα καταστολής διαδηλώσεων! Κανένα αποτέλεσμα. Οι εξεγερμένοι δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω και όσο περνούσαν οι ώρες τόσο πιο οργανωμένες γινόντουσαν οι επιθέσεις τους.

Τα επεισόδια που ξεκίνησαν μια ημέρα σαν σήμερα, κράτησαν πέντε ολόκληρες ημέρες! Και όταν τα επεισόδια σταμάτησαν, οι εξεγερμένοι αποφάσισαν να κεφαλοποιήσουν τη δυναμική που είχε δημιουργηθεί. Ένα μήνα μετά σχημάτισαν το Ομοφυλοφιλικό Απελευθερωτικό Μέτωπο και άρχισαν τον συστηματικό αγώνα με διαδηλώσεις και πορείες. Διεκδικούσαν να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία, να υπάρχει προστασία στον εργασιακό χώρο, η ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού και η θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Η «φλόγα» του «Stonewall Inn»εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργώντας ουσιαστικά το πρώτο gay κίνημα.

«Είμαστε μια επαναστατική ομάδα ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών που δημιουργήθηκε με την πεποίθηση ότι η ολοκληρωτική σεξουαλική απελευθέρωση όλων των ανθρώπων δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν καταργηθούν οι υπάρχοντες κοινωνικοί θεσμοί. […] Η Βαβυλώνα μάς εξώθησε να αφιερώσουμε τη ζωή μας σε ένα και μόνο πράγμα… την επανάσταση», έγραφαν στην πρώτη διακήρυξη του Ομοφυλοφιλικού Απελευθερωτικού Μετώπου, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Rat».

Στις 28 Ιουνίου του 1970, προς τιμήν των γεγονότων της προηγούμενης χρονιά, διοργανώθηκε μια μεγάλη πορεία στη Νέα Υόρκη. Εκείνη η πορεία θεωρείται μέχρι και σήμερα το πρώτο «gay pride»! Το 1999 το μπαρ «Stonewall Inn» ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA