Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί το όνομα Κιμ Πουκ Παν Τι να μην σας λέει τίποτα, η ιστορία της, ωστόσο, σίγουρα θα σας θυμίζει τη φρίκη του πολέμου αφού μια φωτογραφία της έγινε αντιπολεμικό σύμβολο. Στις 8 Ιουνίου 1972 η 9χρονη τότε Κιμ Πουκ Παν Τι, από το χωριό Τρανγκ Μπάνγκ του Βιετνάμ βρισκόταν σε ένα βουδιστικό ναό μαζί με την οικογένεια τη.

Ξαφνικά άκουσαν πολεμικά αεροπλάνα να πετούν από πάνω. Φοβούμενοι ότι σε λίγο θα άρχιζε η επίθεση βγήκαν έξω για να βρουν ένα πιο ασφαλές καταφύγιο. Τότε ακριβώς ήταν που οι βόμβες ναπάλμ άρχισαν εκρηγνύονταν γύρω από τον ναό. Το εύφλεκτο υγρό απλώθηκε σε όλο το σώμα της καίγοντας τις σάρκες της. Στην προσπάθεια της να σωθεί ξεγυμνώνεται από τα φλεγόμενα ρούχα της και τρέχει να σωθεί.

«Και κοιτάω ψηλά, βλέπω το αεροπλάνο και τέσσερις βόμβες να προσγειώνονται έτσι απλά», περιέγραψε. «Πολύ καυτό! Πολύ καυτό!» ούρλιαξε τρέχοντας μακριά από το φλεγόμενο χωριό της. «Ακόμα θυμάμαι τι σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή - ″Θεέ μου, κάηκα, τότε θα γίνω άσχημη και οι άνθρωποι θα με βλέπουν διαφορετικά″», εξήγησε.

Μέσα σε εκείνη την κόλαση ο νεαρός Βιετναμέζος φωτογράφος του Associated Press Νικ Ουτ θα ανοιγόκλεινε το κλείστρο της μηχανής του απαθανατίζοντας την στιγμή που θα τον έκανε διάσημο. «Κοίταξα μέσα από τον μαύρο καπνό και είδα ένα κοριτσάκι, γυμνό, να τρέχει». Καθώς η Phuc πλησιάζε ο Ουτ διέκρινε καθαρά τις σάρκες τις να λιώνουν και να πέφτουν στο έδαφος. Η ναπάλμ είχε ήδη καταφάει τον λαιμό της, το μεγαλύτερο τμήμα της πλάτης της και το αριστερό της χέρι.

Η εικόνα που τράβηκε ο Ουτ μπήκε στο πρωτοσέλιδο των New York Times την επόμενη μέρα και αυτόματα έγινε ένα παγκόσμιο αντιπολεμικό σύμβολο. Ο φωτογράφος του Associated Press, κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για το συγκεκριμένο συγκλονιστικό στιγμιότυπο.

Χθες, στα 59 της, η Κιμ Πουκ Παν Τι , γνωστή και ως «Κορίτσι της Ναπάλμ», έλαβε την τελευταία της θεραπεία δέρματος μετά από πέντε δεκαετίες πόνου από τις έντονες ουλές στο σώμα της. «Τώρα, 50 χρόνια μετά, δεν είμαι πια θύμα πολέμου, δεν είμαι το κορίτσι της Ναπάλμ. Τώρα είμαι φίλη, βοηθός, είμαι γιαγιά και μια επιζήσασα που φωνάζει υπέρ της ειρήνης», είπε η ίδια.

Τα τραύματά της ήταν τόσο σοβαρά που αμέσως μετά την επίθεση οι γιατροί πίστεψαν ότι δεν θα επιζούσε, αλλά μετά από ένα χρόνο εντατικής θεραπείας, η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε.Τελικά ανάρρωσε και έζησε στο Βιετνάμ μέχρι το 1992 πριν μετακομίσει στον Καναδά με τον σύζυγό της, όπου ζει ακόμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA