Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο εφιάλτης του ενεργειακού αποκλεισμού της Ευρώπης «ξυπνά» από σήμερα και για τουλάχιστον δέκα ημέρες, καθώς από τη Δευτέρα άρχισαν οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1 που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία. Ο συγκεκριμένος αγωγός που θεωρείται ως ο σημαντικότερος για την προμήθεια του καυσίμου στην Ευρώπη, αναμένεται να μείνει κλειστός ως και τις 21 Ιουλίου, αλλά κανείς -ιδιαίτερα στη Γερμανία- δεν είναι εκφράζει βεβαιότητα πως η ροή μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως. Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία ενισχύουν το σενάριο «αντίποινων» του Βλάντιμιρ Πούτιν που ήδη έχει αναστείλει ή μειώσει την προμήθεια αερίου σε πολλές χώρες. 

Διαβάστε ακόμη: Nord Stream 1: Για «πρόβα τζενεράλε» του εμπάργκο μιλούν οι Ευρωπαίοι

Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ εξέφρασε έντονες ανησυχίες ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το έργο για να μειώσει πλήρως την παραγωγή φυσικού αερίου προς την κατεύθυνση της Γερμανίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Bild ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε κάνει λόγο για «εφιαλτικό σενάριο». Σύμφωνα με μοντέλα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας, μια μόνιμη διακοπή λειτουργίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη φυσικού αερίου στη χώρα τον χειμώνα.

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom ήδη μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς. Το γεγονός πως αξιοποιείτο μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών στον Nord Stream 1, η μόνη οδός για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης παραμένει μόνο αγωγός διέλευσης μέσω Ουκρανίας. Οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Turkish Stream και του Blue Stream (και οι δύο αγωγοί φυσικού αερίου υποβλήθηκαν επίσης σε προγραμματισμένες επισκευές τον Μάιο και τον Ιούνιο) προορίζονται για την Τουρκία και τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σημειώνουν τα ρωσικά Μέσα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA