Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέο άλμα στο 9,1% έκανε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σε ετήσια βάση από 8,6% τον Μάιο, εν μέσω επιβράδυνσης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό από τον Δεκέμβριο του 1981 και εκτιμάται ότι «κλειδώνει» μία νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 26-27 Ιουλίου. 

Διαβάστε ακόμη: Σρι Λάνκα: Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Διαδηλώσεις, λεηλασίες και δακρυγόνα

Πιέσεις στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα

Τα στοιχεία ασκούν περαιτέρω πίεση στην ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed), που καλείται να λάβει πιο επιθετικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 1,5%. Ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανό να αυξηθεί κατά ακόμη 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, φθάνοντας στο 2,25%.

Τα υψηλά επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας. Έτσι, οι αναλυτές σπεύδουν να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο επιβράδυνσης ή και ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το παγκόσμιο ΑΕΠ και τις διεθνείς αγορές.

Αιχμή οι τιμές της βενζίνης και των τροφίμων 

Κύριος μοχλός της εκτίναξης του πληθωρισμού ήταν οι υψηλές τιμές της βενζίνης και των τροφίμων, οι οποίες ενισχύθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα τεράστια πακέτα δημοσιονομικών μέτρων στήριξης την πρώτη περίοδο της πανδημίας και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες θεωρούνται, επίσης, βασικά αίτια για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.Η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ κτύπησε νέο υψηλό ρεκόρ τον Ιούνιο, πάνω από τα 5 δολάρια κατά μέσο όρο.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήρθαν μετά τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την αύξηση της απασχόλησης τον Ιούνιο, με την αμερικανική οικονομία να δημιουργεί 327.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης Παρασκευής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA