Μενού
  • Α-
  • Α+

Επέτειος της απόπειρας πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν σήμερα για την Τουρκία και το κρατικό κανάλι της χώρας σε ρεπορτάζ του σχετικά με τους γκιουλενιστές κατονομάζει την Ελλάδα ως τη χώρα που κατέφυγαν τα περισσότερα μέλη της FETO μετά την 15η Ιουλίου 2016. Ετσι, η Τουρκία επιμένει στην τακτική των προκλήσεων κατά της Ελλάδας ακόμη και για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τη γειτονική χώρα, όπως την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος πριν από έξι χρόνια. Σε άρθρο που φιλοξενεί το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu με τίτλο: «Η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο καταφύγιο για τους τρομοκράτες της FETO που διαφεύγουν από τη Δικαιοσύνη μετά το πραξικόπημα του 2016», παρατίθενται στοιχεία με τα οποία η Αγκυρα επιχειρεί να στηρίξει τους -έωλους- ισχυρισμούς της.

Τουρκία: Παγωμάρα μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας στις ΗΠΑ για τα F-16 - Σοκ στα τουρκικά ΜΜΕ

Επικαλούμενο εκτιμήσεις του ελληνικού Τύπου, από τις 15 Ιουλίου 2016, το Anadolu αναφέρει πως «σχεδόν 20.000 Τούρκοι πολίτες, κυρίως μέλη της FETO, πέρασαν στην Ελλάδα μέσω των νησιών του Αιγαίου ή του ποταμού Μέριτς (Έβρου). Ενώ ορισμένοι από αυτούς συνέχισαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περίπου 9.000 από αυτούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην ίδια την Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται πως «...η Ελλάδα απορρίπτει το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση οκτώ πραξικοπηματιών» που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016 και η υπόθεσή τους οδηγήθηκε στην ελληνική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, τον Μάρτιο του 2021, ο επικεφαλής της FETO, Φετουλάχ Γκιουλέν, έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα σε εκδήλωση προώθησης ενός βιβλίου που γράφτηκε γι’ αυτόν και παρουσιάστηκε στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα είναι μια αδελφή χώρα» είπε ο Γκιουλέν. «Χάρη σε αυτή την αδελφότητα, τους θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη και εκτίμηση. [Αυτό που έκανε η Ελλάδα] θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στις ένδοξες σελίδες της ιστορίας» είπε ο Γκιουλέν. 

Επίσης, το ρεπορτάζ της TRT αναφέρει μεταξύ άλλων πως «...η Άγκυρα αντέδρασε έντονα στην παραβίαση των διεθνών συμφωνιών από την Αθήνα», υπενθυμίζοντας το χρονικό της απόδρασης των 8 Τούρκων στρατιωτικών με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA