Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι διεθνολόγοι αναφέρουν εδώ και μήνες πως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η περιοχή που είναι ιδιαίτερη «εύφλεκτη» και... έτοιμη για συμπλοκή είναι η Κίνα και η Ταϊβάν. Πάντως, παρά τις κινεζικές απειλές, η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έφτασε στη νήσο εντός της ημέρας, ενώ η Ουάσινγκτον ανέφερε πως δεν πρόκειται να εκφοβιστεί από τις απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας από πλευράς Πεκίνου. Η υποδοχή είναι ιδιαίτερα θερμή, με μήνυμα καλωσορίσματος από τον υψηλότερο Πύργο της Ταϊπέι.  «Νάνσι Πελόζι, καλώς ήρθες στην Ταϊβάν. Ευχαριστούμε» αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.

Διαβάστε ακόμη: Κίνα: Σύννεφα πολέμου πάνω από την Ταϊβάν με αφορμή την επίσκεψη Πελόζι

Πάντως, το Πεκίνο κλιμακώνει από το πρωί την εφαρμογή αντίμετρων σε όλα τα πεδία, προκειμένου να πιέσει ασφυκτικά τον πληθυσμό των 23 εκατομμυρίων κατοίκων της Ταϊβάν .Συγκεκριμένα, η Κίνα επέβαλε ατύπως εμπάργκο, ακυρώνοντας τις εισαγωγές προς το εσωτερικό της σε τουλάχιστον 100 εταιρίες από την Ταϊβάν ενόψει της σημερινής άφιξης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, προκειμένου να δημιουργήσει εστίες οικονομικής κρίσης και λαϊκής δυσαρέσκειας στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Ανάμεσα στα προϊόντα είναι και είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως μπισκότα και γλυκά, σύμφωνα με το Reuters.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Καθώς το Πεκίνο επιμένει να αντιμετωπίζει την Ταιβάν ως δικό του έδαφος, η επίσκεψη Πελόζι είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή σχεδόν εμπορικού αποκλεισμού στο νησί, καθώς στα είδη που απαγόρευσε το Πεκίνο, περιλαμβάνονται:

  • Λαχανικά
  • Φρούτα
  • Μπισκότα
  • Παιδικές τροφές
  • Κέικ
  • Ποτά
  • Φρέσκα θαλασσινά

Τα συγκεκριμένα προϊόντα τέθηκαν από τις Κινεζικές Αρχές σε καθεστώς «αναμονής». Μέχρι τώρα, περισσότερα από 2.000 προϊόντα έχουν υπαχθεί στην ίδια «μαύρη λίστα», δηλαδή περίπου τα 2/3 των 3.228 ειδών που η Ταιβάν εξάγει προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σύμφωνα με μια αξιολόγηση της Nikkei Asia. Παράλληλα, προβληματισμό στις Αρχές της Ταιβάν προκαλεί το γεγονός ότι το Πεκίνο προχωρά από το πρωί στην ακύρωση και κυρίως την αναπροσαρμογή δεκάδων αεροπορικών πτήσεων, θέλοντας να εξασφαλίσει καθαρό αεροπορικό διάδρομο στα στενά για τις επόμενες ώρες.

Καθώς επίκειται η έλευση της Νάνσι Πελόζι, το Πεκίνο τροποποιεί την μία πίσω από την άλλη τις πτήσεις στην πλησιέστερη στην Ταιβάν ανατολική Κινεζική επαρχία, δηλαδή στη Φουτζιάν, αλλάζοντας κατά κύριο λόγο τις ώρες πτήσης. Τουλάχιστον 50 πτήσεις τροποποίησε από το πρωί μόνο η Xiamen Airlines, με έδρα την πόλη Xiamen, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το νησί, ενώ ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας είναι η αιτιολογία για τις αιφνίδιες αλλαγές, που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις των επιβατών.

Προετοιμάζεται για επίθεση η Ταϊβάν

Οι προετοιμασίες από την πλευρά της Ταϊβάν περιλαμβάνουν την σήμανση των καταφυγίων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να προστατευθούν σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης από την Κίνα –όχι σε μπούνκερ που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για αυτό τον σκοπό, αλλά σε υπόγειους χώρους όπως χώροι στάθμευσης, ο υπόγειος σιδηρόδρομος και υπόγεια εμπορικά κέντρα. Η πρωτεύουσα Ταϊπέι διαθέτει περισσότερα από 4.600 τέτοια καταφύγια που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από τέσσερις φορές τον πληθυσμό της.

Αξιωματούχοι της Ταϊπέι επικαιροποιούν την βάση δεδομένων των καθορισμένων καταφυγίων τοποθετώντας σε μια εφαρμογή για κινητό τις πληροφορίες που αφορούν την τοποθεσία τους και διενεργούν εκστρατεία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με αφίσες ώστε να διασφαλίσουν πως οι πολίτες θα γνωρίζουν πού βρίσκεται το πλησιέστερο. Οι είσοδοι των καταφυγίων φέρουν μια κίτρινη ένδειξη, ένα χαρτί σχεδόν στο μέγεθος σελίδας A4, όπου αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που μπορούν να χωρέσουν.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος στην υπηρεσία της Ταϊπέι που είναι υπεύθυνη για τα καταφύγια λέει ότι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει μια αίσθηση επείγουσας κατάτασης. «Δείτε τον πόλεμο στην Ουκρανία», λέει στο Reuters ο Αμπερκρόμπι Γιανγκ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Κτιρίων. «Δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι αθώοι πολίτες δεν θα γίνουν στόχοι. Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις κρίσεις…Χρειαζόμαστε τα καταφύγια για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης από τους κινέζους κομμουνιστές», προσθέτει, εξηγώντας γιατί πρέπει να ενημερωθεί το κοινό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA