Μενού
  • Α-
  • Α+

Χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία χθες Τετάρτη στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, απαιτώντας από την κυβέρνηση της Αργεντινής να αυξήσει τους μισθούς και τα επιδόματα ανεργίας που εξανεμίζονται από το κύμα της ακρίβειας και την αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος. Λόγω της οικονομικής κρίσης το 40% του πληθυσμού έχει βυθιστεί στη φτώχεια, ενώ ο κεντροαριστερός πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες δυσκολεύεται να βρει λύσεις για την συγκράτηση του πληθωρισμού που φθάνει το 70% σε ετήσια βάση.

Με τυμπανοκρουσίες και ανεμίζοντας σημαίες συνδικάτων και οργανώσεων της αριστεράς, οι διαδηλωτές παρέλυσαν την κυκλοφορία σε κεντρικές λεωφόρους της πρωτεύουσας και έφθασαν μέχρι το Κογκρέσο και το προεδρικό μέγαρο. Οι διαδηλωτές ζήτησαν αυξήσεις μισθών κατ’ αντιστοιχία με τον πληθωρισμό, καθώς και περισσότερες κοινωνικές δαπάνες για την ανακούφιση των δεινών που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τέτοια επίπεδα πληθωρισμού, καθημερινά χάνουμε μέρος του μισθού μας», δήλωσε ο Πάμπλο Μογιάνο, επικεφαλής της συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων CGT (της μεγαλύτερης στην Αργεντινή).

Οι ανατιμήσεις στην αγορά είναι καθημερινές, αντανακλώντας τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος μόνο τον περασμένο μήνα αυξήθηκε κατά 7,4%. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων δύο δεκαετιών. Σε ομιλία του ενώπιον πλήθους διαδηλωτών, ο Μογιάνο – περονιστής, όπως και ο πρόεδρος Φερνάντες – ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για τον έλεγχο των τιμών.

«Δεν υπάρχουν δουλειές, οι μισθοί δεν επαρκούν και υπάρχουν διαρκώς αυξήσεις τιμών», δήλωσε από την πλευρά του ο Ραμόν Λούκε, επικεφαλής συνδικάτου που εκπροσωπεί εργαζομένους στη βιομηχανία χάρτου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA