Μενού
  • Α-
  • Α+

Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας Πακιστανός στους επτά, έχει πληγεί από τις πλημμύρες. Περίπου ένα εκατομμύριο σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν μεγάλες ζημίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.  «Στην αρχή, κάποιοι αρνήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή, όμως όταν η στάθμη του νερού ανέβηκε, το δέχτηκαν», είπε ένας εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο Μπιλάλ Φαΐζί.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι φετινές πλημμύρες είναι συγκρίσιμες με εκείνες του 2010, όταν 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και το ένα πέμπτο της χώρας βρέθηκε βυθισμένο κάτω από τα νερά. Ο Σαχ Φαϊσάλ, αγρότης από τη Σαρσάντα, που έφυγε μαζί με τη γυναίκα και τις κόρες του, είδε το σπίτι του να το καταπίνει ο ποταμός. «Γλιτώσαμε τον θάνατο», είπε. 

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός επισκέφτηκε τις νοτιοανατολικές επαρχίες Σιντ και Μπαλοχιστάν που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές. Σε κάποιες περιοχές ο όγκος του νερού που έπεσε ήταν 800 φορές μεγαλύτερος από τον συνηθισμένο.«Οι πλημμύρες του 2010 ήταν οι χειρότερες στην ιστορία μας όμως οι τωρινές προκαλούν πολύ μεγαλύτερες καταστροφές. Παντού γύρω μας βλέπουμε εικόνες ολέθρου» σημείωσε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαχμπάζ Σαρίφ.

Η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εθνικής καταστροφής κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων και ζήτησε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA