Μενού
  • Α-
  • Α+

Εξω φρενών έκανε τους συμπατριώτες του σεφ ένας νομπελίστας φυσικός στην Ιταλία, προτείνοντας έναν νέο τρόπο για το βράσιμο του εθνικού φαγητού των Ιταλών, των ζυμαρικών, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Συμπληρώνοντας τη δέσμη των συστάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας της κυβέρνησης Ντράγκι, ο θεωρητικός της κβαντικής φυσικής, Τζιόρτζιο Παρίσι, πρότεινε στους Ιταλούς να βάζουν τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, να τα φέρουν στο σημείο βρασμού, να περιμένουν δύο λεπτά και μετά να σβήνουν το μάτι.

Διαβάστε ακόμη: Πούτιν: «Κόβουμε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των ρωσικών πηγών ενέργειας»

Σε ανάρτησή του, που έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο 74χρονος επιστήμονας του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται «τουλάχιστον οκτώ λεπτά κατανάλωσης ενέργειας»! «Το σημαντικότερο είναι να κρατάτε κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, αφού πολλή από τη θερμότητα χάνεται μέσω της εξάτμισης. Αφού βράσω τα ζυμαρικά, βάζω το γκάζι στο ελάχιστο, ώστε να συνεχίζεται το βράσιμο με ελάχιστη κατανάλωση. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να το σβήσετε (…). Προφανώς με τον τρόπο αυτό καταναλώνετε λιγότερο αέριο τα ζυμαρικά ψήνονται ομοιόμορφα».

Στο πλευρό του η ιταλική βιομηχανία ζυμαρικών 

«Σίγουρα θα εξοικονομήσει ενέργεια, αλλά θα κάνει τα μακαρόνια να είναι κολλώδη», σχολίασε ένας κορυφαίος Ιταλός σεφ, ο Αντονέλο Κολόνα, ενώ ένας άλλος, ο Λουίτζι Πομάτα, είπε ότι η μέθοδος αυτή θα ήταν «καταστροφή» και συμβουλεύει τον φυσικό να μείνει έξω από την κουζίνα. «Ας αφήσουμε το μαγείρεμα στους σεφ, και τα εργαστηριακά πειράματα στους φυσικούς», σχολίασε.

Η Ιταλία κατεβάζει τον θερμοστάτη σε σπίτια και επιχειρήσεις στους 19°C.

Στο πλευρό του 74χρονου Φυσικού, ωστόσο, έσπευσαν συνάδελφοί του επιστήμονες, αλλά και η ίδια η ιταλική βιομηχανία ζυμαρικών. Ένας καθηγητής Χημείας από το Κόμο, ο Ντάριο Μπρεσανίνι, επισημαίνει: «Βασικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κατά το μαγείρεμα των ζυμαρικών, συμπεριλαμβανομένης της απορρόφησης νερού από το άμυλο και της πήξης της γλουτένης, συμβαίνουν στους 80 βαθμούς Κελσίου, επομένως δεν εξαρτώνται από το βρασμό του νερού». Και προσθέτει: «Όσο καλύπτετε το τηγάνι αφού σβήσετε το αέριο, η θερμοκρασία του νερού μπορεί να είναι ακόμα πάνω από 85 βαθμούς Κελσίου μνετά από 15 λεπτά.

Τα ζυμαρικά δεν κολλάνε, αν χρησιμοποιείτε ποιοτικά ζυμαρικά με 13% περιεκτικότητα σε γλουτένη». Η Unione Italiana Food, η οποία εκπροσωπεί τον κλάδο, υποστηρίζει πάλι ότι με την εφαρμογή της πρότασης του Παρίσι θα μπορούσε να εξοικονομηθεί έως και το 47% της ενέργειας που χρησιμοποιείται συνήθως. Και ανέφεραν αναλογικά κι ένα άλλο θέμα αγαπητό στις καρδιές των Ιταλών: το ποδόσφαιρο. Εάν ολόκληρη η χώρα ακολουθούσε τη συμβουλή του Τζόρτζιο Παρίζι για ένα χρόνο, θα εξοικονομούνταν αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσουν τα φώτα κάθε γηπέδου ποδοσφαίρου στην Ευρώπη για 24 χρόνια…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA